Koncert improvizirane glazbe Nenada Kovačića “Solo za (Rahulovu) kanjiru”

Koncert improvizirane glazbe Nenada Kovačića “Solo za (Rahulovu) kanjiru”-130414

DNEVNI BORAVAK ROJCA, SUBOTA, 17. RUJNA, U 20 I 30
Dnevni boravak Rojca će u subotu 17. rujna ugostiti Soundpainting platformu Pula 2022 i glazbenika Nenada Kovačića koji će, s početkom u 20.30, izvesti koncert eksperimentalne i improvizirane glazbe ‘Solo za (Rahulovu) kanjiru’.

"Solo za (Rahulovu) kanjiru" kao ‘work in progress’ premijerno je izveden 2021. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u sklopu platforme novog zvuka Sinelinea. Autor i izvođač istražuje zvukovne mogućnosti kanjire - malenog tradicijskog južnoindijskog bubnja, čija savitljiva gušterova opna, unatoč svega desetak centimetara promjera, može proizvesti zapanjujuć raspon frekvencija i spektar zvukovnih boja. Navedene zvukovne mogućnosti autor dodatno proširuje amplificirajući udaraljku te šaljući njezin signal u lanac efekata koji postaje dio instrumentarija.

Nenad Kovačić je udaraljkaš i istraživač balkanskog i zapadnoafričkog ritma o kojem je učio od najvećih živučih majstora u Gvineji, Maliju i Burkini Faso. Dobitnik je strukovne glazbene nagrade Status (2006.) za najboljeg instrumentalistu u kategoriji etno glazbe. Glazbom se počeo aktivno baviti 1997. Djeluje u Zagrebu kao član bendova Antenat, Afion, Sevdah Takht Damira Imamovića, Truth ≠ Tribe, Mimika, Chant Electronique s kojima je ostvario 10 službenih izdanja (Aquarius Records, Dirty Old Label, Glitterbeat Records, Rika Muzika) i nekoliko stotina koncerata po Hrvatskoj i svijetu.

(H.R.)