Kaštanjer prijatelj pčela

Kaštanjer prijatelj pčela-112625

RADNE AKCIJE ZA IZGRADNJU MEDONOSNOG VRTA
U sklopu većeg projekta Zelene Istre „Znanje za održivo” djelovanje realizira se školski projekt „Kaštanjer-prijatelj pčela”. Dio planiranih aktivnosti odnosi se i na izgradnju medonosnog vrta  čiji je početak gradnje bio u akciji Eko grupe škole s učenicima 8.b razreda u srijedu, 25.11. 2020. kada su učenici simbolično zasadili dvije jabuke. One predstavljaju početak stvaranja medonosne oaze u kojoj će uživati ljudi , ali i pčele te ostali kukci koji doprinose očuvanju eko-sustava. 

U subotu, 28.11. održala se akcija pripreme povišenih gredica za sadnju kao i skupljanje lišća za humus. U akciju se uključilo Vijeće roditelja te su na njihov poziv došli roditelji, pa i jedan nonić, koji su uz uz domara, pedagoginju i ravnateljicu Škole uspješno realizirali akciju.  Tijekom ovog tjedna i drugi učenici škole su oplemenili vrt sadnicama manadarina, smokvi, lovora, lavande, mente, melise i drugog medonosnog i mediteranskog bilja.  U vrtu će biti medonosne i mediteranske biljke, hoteli za kukce i pčele, komposteri  s ciljem da i šira zajednica uvidi  da je nešto takvo moguće napraviti i u gradu. Posađeno bilje je važno za opstanak pčela u gradskim sredinama. Uzgoj biljaka koje su pogodne za ishranu pčela veoma je jednostavan, to su biljke koje ne traže posebne uvjete uzgoja, a njihova upotreba je veoma širokog spektra. 

Realizaciji medonosnog vrta doprinijelo je i komunalno poduzeće „Herculanea” donacijom zemlje te stolarski obrt „Elitimo” iz Žminja koji je donirao dodatne dvije povišene gredice. 

U posljednje vrijeme sve se više priča o zagađenju zraka, o nestanku zelenih površina u gradovima te o ugroženosti pčela koje su počele izumirati krivnjom čovjeka. Pčele u ekosustavu imaju vjerojatno jednu od najvažnijih uloga - osim što proizvode med, također doprinose našem ekosustavu oprašivanjem različitih biljaka ovim projektom učenici OŠ Kaštanjer provode lokalnu kampanja osvješćivanja građana i šire javnosti u lokalnoj zajednici o važnosti pčela u urbanim sredinama te će uskoro organizirati projektni dan i široj javnosti i medijima  predstaviti sve aktivnosti koje su proveli u sklopu ovog projekta od istraživanja, likovnih radova, edukacije u suradnji s Udrugom pčelara Pula do sadnje medonosnog bilja na javnoj površini u gradu.
rex