Kapuralin: SRP podržava učitelje i nastavnike

Kapuralin: SRP podržava učitelje i nastavnike-102181

KONFERENCIJA ZA MEDIJE SRP
Svjesni da u Hrvatskoj ima radnika koji su puno manje plaćeni i koji teže žive od prosvjetnih radnika, tokom više od mjesec dana koliko štrajk traje iskristaliziralo se, da učiteljima i nastavnicima nije osnovni moto za pokretanje štrajka golo povećanje plaća, već borba za dignitet, to jest povećanje koeficijenta, koji je među najnižima u javnim službama.

Povećanje koeficijenta za 6,11% što prosvjetari traže, povisio bi plaće za par sto kuna. Postavlja se pitanje, dali je normalno, da dok bujaju nepotizam, korupcija, izmišljanje radnih mjesta i plaća za ta radna mjesta, privilegiranih penzija, najobrazovaniji dio društva, unutar javnog sektora je podcijenjen. U zdravom društvu to nije normalno stanje. I to frustrira. Stoga Socijalistička radnička partija daje punu podršku štrajku prosvjetnih radnika i ostalog u obrazovnim ustanovama, u okvirima njihove borbe za vlastiti dignitet i dostojanstvo.

To što smo mi prepoznali u ovom štrajku, prepoznao je i respektabilni dio društva, o čemu svjedoči široka podrška javnosti štrajku i izostanak većeg negodovanja, usprkos osjetljivoj temi da je nastava blokirana i učenici ne polaze nastavu.

Iako učitelje i nastavnike podržava i veliki broj sindikata, oni u Hrvatskoj nisu pouzdani. U Hrvatskoj nema klasno orijentiranih radničkih sindikata, povezanih u Svjetsku federaciju klasnih sindikata WFTU.

Štrajk je nakon zadnjih pregovora sa vladom ušao u svoju prelomnu fazu. Vlada autistički odbija prihvatit zahtjeve štrajkaša i nudi im isto što i prije početka štrajka. Trenutno je u toku referendum, u kojemu zaposlenici odlučuju o prihvaćanju ili odbijanju ponude. Prihvate li ponudu, poništavaju sav dosad uloženi trud i otvaraju prostor da se ih pita „što vam je to
trebalo“ i nastava je u tom slučaju žrtvovana uzalud. To bi bila čista kapitulacija, demotivirajuće i za radničke zahtjeve u drugim radnim sredinama.

Ustraju li u svojim zahtjevima, koji nisu ni ekstremni, ni pretjerani, čeka ih neizvjesnost, uznemiravanje, kojeg je
već bilo, pritisci, ubacivanje agenture vlasti i slični postupci. Vjerujemo da će prevladat dosljednost i svijest o jedinstvu, kao osnovnom preduvjetu za postizanje cilja. Želimo im da uspiju.
 
Vladimir Kapuralin član Predsjedništva SRP-a"

(rex)