Kapuralin se osvrnuo na situaciju u Piranskom zaljevu

Kapuralin se osvrnuo na situaciju u Piranskom zaljevu-84672

PREDSJEDNIK SRP-a IZNIO SVOJE VIĐENJE TRENUTNO AKTUALNE SITUACIJE
Socijalistička radnička partija danas je sazvala konferenciju za medije na kojoj je bilo govora o situaciji u Piranskom zaljevu. Tako je član predsjedništva SRP-a Vladimir Kapuralin započeo konferenciju spominjući kako nedefinirana granica između Slovenije i Hrvatske datira još iz vremena razbijanja Jugoslavije i jedan je od recidiva kontrarevolucije i secesije iz 90-ih godina prošlog stoljeća koji traje do danas. Prašinu diže posebno onaj dio koji se odnosi na morsku granicu.

Taj problem može se razdvojiti na tri segmenta - nacionalni, pravni i klasni. Prema riječima Kapuralina, njihov glavni fokus je na onom klasnom. Naime, za radne ljude i u Sloveniji i u Hrvatskoj potpuno je svejedno kako će se potezati granica, jer je već samo njeno postavljanje otežavajuća okolnost, odnosno zapreka u kretanju kopnom i morem. To neće značajno utjecati na živote građana, no stvar se uvelike mijenja kad su u pitanju interesi kapitala, ribarstvo, turizam, iskorištavanje podmorja i drugo.

Vezano za nacionalne interese i Slovenija i Hrvatska su male nacije i kao takve podložne kompleksu inferiornosti i potrebe za dokazivanjem. Obe su sinkronizirano pokrenule rušenje Jugoslavije vođene egoističkim porivima i žele zadovoljiti svoj ego i u ovom slučaju.

Sagledavajući pravni okvir možemo uvidjeti kako nije moglo doći do međusobnog dogovora. Hrvatska je predlagala da se spor rješava na Međunarodnom sudu za pravo mora ili Međunarodnom sudu pravde (koji rukovode isključivo pravnim standardima), a Slovenija je to odbijala i inzistirala da to bude Stalni arbitražni sud (koji uvažava i one političke).

Vrijeme kada je Slovenija već bila članica EU, Hrvatskoj se tamo brzopleto žurilo te je prihvatila da predmet preuzme Stalni arbitražni sud i tako izgubi spor ne bi li time platila ulaznicu za EU ali i da se pred građanima 'opere' za gubitak dijela Piranskog zaljeva.
„Iako si je Slovenija izborila povoljniju poziciju, izgleda da im to nije bilo dovoljno, pa su se upustili u neke kompromitirajuće poteze. Nakon izbijanja kompromitirajuće afere i hrvatske odluke o izlasku iz postupka arbitraže, Hrvatska nije dovoljno uporno argumentirala potrebu obustave postupka i on je u izmijenjenom sastavu nastavio rad i donio neku odluku, koju ja ne želim, niti imam mandat da je komentiram. Međutim, svi su izgledi da su se obje strane našle u pat poziciji“ rekao je Kapuralin i dodao kako se „Hrvatska nije smjela prepustiti letargiji i spavanju na lovorikama, tipa 'mi smo izašli iz postupka'. Trebala je izaći s novim prijedlozima, međutim nije. Pokazala je šeprtljavost i nesnalaženje te ju je slovenska diplomacija nadigrala kvalitetom i u ovom trenutku je u superiornijoj poziciji i to znaju obje strane. Ribare koji gravitiraju tom području vlada koristi kao medij putem kojih pokušava odaslat poruku kako brine za obične građane.“

Vladimir Kapuralin za kraj je spomenuo 'osvježenje' na sceni: „Na slovenskoj strani Joško Joras, najpoznatiji borec za južno mejo, koji je ustvari sa sjevera Slovenije, nedavno je dobio pandana u liku pukovnika Tromblona koji je ispao borac za zapadnu granicu, mada živi na istoku Hrvatske. No i u ovom slučaju Jorasova su postignuća značajnija i superiornija onim pukovnikovim“ zaključio je.
(Rex/Manuel Angelini)