Kapuralin: HDZ prilazi antifašizmu sa figom u džepu

Kapuralin: HDZ prilazi antifašizmu sa figom u džepu-101685

SRP O MANIPULACIJI SA DANOM ANTIFAŠISTIČKE BORBE
U prostorijama SRP-a (Socijalističke radničke partije) danas je održana konferencija za medije u kojoj je član Predsjedništva Vladimir Kapuralin govorio na temu manipulacije sa Danom antifašističke borbe.

"Najnoviji pokušaj degradacije značaja obilježavanja antifašističkog karaktera kao državnog praznika, iniciranog od jedne od HDZ-ovih struktura u vidu Saborskog Odbora za ratne veterane, nastavak je trenda, koji ima za cilj isključit pojam antifašizma kao pozitivnog civilizacijskog dostignuća iz javnog prostora, što Socijalistička radnička partija osuđuje. Taj trend u skladu je sa revizijom novije povijesti i zamjenom teza, koja je prisutna od secesije 90-ih, uz javnu ili prešutnu podršku svih dosadašnjih vlada. Događaji na tom planu naročito su se intenzivirali, nakon frustracije koju klero-fašistička desnica proživljava, od kad su koruške lokalne institucije zabranile ustaški dernek kod Bleiburga – Pliberka, u svibnju ove godine." - rekao je na početku Kapuralin.

"Odgovor vrha HDZ-a na taj izazov bio je nekonzistentan, smušen. Ni jedan oponent tom prijedlogu, od premijera Plenkovića pa naniže, nije eksplicitno naglasio da se praznik neće dirati zbog suštine koju predstavlja. Već su se svi od reda pozivali, da bi ustupak zahtjevu, išao u prilog detuđmanizacije. Iz toga proizlazi da je autor ideje o Danu antifašističke borbe, kao državnom prazniku bio netko drugi, od tog bi se praznika mogli pozdravit. Da li je potreban bolji primjer kako HDZ prilazi antifašizmu sa figom u džepu od ovoga." smatra član predsjedništva SRP-a Vladimir Kapuralin, dodavši na kraju:  

"Cijeli slučaj, oko pokušaja ukidanja antifašističkog praznika, kao i događanja koja su prethodila, ali i uslijedila upućuju na to, da se u HDZ-u  vodi rovovski rat i da se ne biraju sredstva, ali je nedopustivo, da se za svoje frakcijske borbe koriste antifašizmom, jer se time vrijeđaju sve njegove žrtve. Od odgovornosti ne amnestiramo niti antifašističke udruge, koje problemu ne pristupaju dovoljno odlučno, nego defenzivno. Što se pak tiče „brige“ o detuđmanizaciji u HDZ-u, to ih nije smetalo kada je bivša NATO-va sekretarica, odstranila Titovu bistu sa pantovčaka, što je bio čin detuđmanizacije par excellence."

(rex/foto Manuel Angelini)