Kapuralin: Fašizam i njegov pandan nacizam djeca su kapitalizma

Kapuralin: Fašizam i njegov pandan nacizam djeca su kapitalizma-100633

SRP PROTIV IZJEDNAČAVANJA FAŠIZMA I KOMUNIZMA
U Strasbourgu je 19. rujna, u sklopu obilježavanja 80-e godišnjice početka II svjetskog rata, Europski parlament usvojio rezoluciju kolokvijalno nazvanu: Važnost europskog sjećanja za budućnost Europe, u kojoj se izjednačavaju fašizam i komunizam. U SRP-u misle da je ta rezolucija, osim što se koristi selektivnim odabirom argumenata, apsurdnim improviziranim konstrukcijama i zamjenom teza, i neznanstvena.

Prenosimo u cijelosti priopćenje Vladimira Kapuralina, predsjednika SRP-a s jučerašnje tiskovne konferencije:

"Fašizam i komunistička ideja su sušta suprotnost. Dok je fašizam u svojoj biti zločinački, rasistički, on ljudsku vrstu dijeli na nadljude i podljude, sluge, na višu rasu i nižu, podčinjenu, viša rasa ima pravo nižu istrijebit. Socijalizam, odnosno komunistička ideologija ukida neprirodne barijere među ljudima i nudi viziju pravednog društva, i ispunjenje ljudskih emancipatorskih težnji. To što je u jednom razdoblju došlo do zastranjenja u realizaciji, posljedica je ljudskog faktora i vanjskog uticaja, a ne ideje.

Kao povod za izjednačavanje fašizma i komunizma poslužio je Pakt Ribentrop-Molotov, koji je iz pragmatičkih razloga potpisan u kolovozu 1939. godine, tik pred početak rata. Podnosioci prijedloga, među kojima i Poljska ne znaju, ili zaboravljaju, ili namjerno prešućuju:

- Da je Poljska isti takav sporazum o prijateljstvu i nenapadanju sa nacističkom Njemačkom potpisala još 1934. godine.
- Da je Poljska nakon aneksije Čehoslovačke i sama anektirala područje Tešina, a dio Slovačke je prisvojila Mađarska, također predlagač rezolucije .
- Da su u rujnu 1938 godine sa nacističkom Njemačkom sporazum potpisale Engleska, Francuska i Italija, nadajući se da će za njih uništit Sovjetski savez.
- Da su Engleska i Francuska, prihvatile i podržale aneksiju Austrije i dijelova Čehoslovačke 1938. godine.

Sve su to bile kapitalističke zemlje, pa bi se analogno zločinačkim trebali proglasit, nacizam i kapitalizam, što bi ustvari bio i ispravan zaključak. Fašizam i njegov pandan nacizam djeca su kapitalizma, njih je iznjedrio kapitalizam, da bi se zaštitio od nailazećeg socijalizma. I kad je taj nakazni plod ojačao stisnuo je Europu čeličnom pesnicom. Iz tog stiska Europu je oslobodio komunizam, na način da je u srazu sa fašizmom i nacizmom podnio proporcionalno i apsolutno najveće žrtve oko 27 miliona poginulih i porazio i onesposobio proporcionalno i apsolutno najviše nacističkih efektiva oko 80%, po zasluzi Sovjetske Crvene armije i jugoslavenskih partizana, koje su vodili komunisti.

Glasanju o rezoluciji pristupilo je osam zastupnika iz Hrvatske i svi su glasali za rezoluciju. Glasanje HDZ-ovih i  hrvatske konzervativne stranke nas ne iznenađuje. Oni su postupili dosljedno svome uvjerenju. Ono što zabrinjava je da su za rezoluciju glasali i zastupnici iz SDP-a i IDS-a Valter Flego, što je u suprotnosti sa njihovim deklarativnim izjašnjavanjem kao antifašista, a SDP-u dodatno oduzima legitimitet lijeve stranke. Tim glasanjem pokazali su da nemaju ni časti ni ponosa, pa tako neće osjetit niti stid ili grižnju savjesti.

Valter Flego je glasanjem za prijedlog uvredio sve Istrane, kojima je uspoređivanje fašizma i komunizma nezamislivo. Uvredio je posthumno, sve istarske komuniste koji su pali u borbi protiv fašizma, kao i sve one koji nisu bili komunisti, ali su se borili pod vodstvom komunista, uvredio je i sve istarske predratne komuniste, koji su od specijalnog fašističkog suda za zaštitu države osuđivani na dugogodišnje zatvorske kazne. Uvredio je i učesnike Labinske republike i Proštinske bune. A uvredio je i sve današnje komuniste u Istri, ali i mnoge druge progresivne ljude, kojima je ova falša rezolucija neprihvatljiva." - piše u priopćenju koje potpisuje Vladimir Kapuralin.

(rex)