Izložbe ‘‘Otkrivajući suštinu’’ i ‘‘Pritajeno grožnjansko blago’‘, predstava i filmovi

Izložbe ‘‘Otkrivajući suštinu’’ i ‘‘Pritajeno grožnjansko blago’‘, predstava i filmovi-142748

KULTURKLIK: PREGLED DOGAĐANJA ZA OSTATAK TJEDNA
Ovoga tjedna očekuju vas raznolika događanja u Istri, a mi izdvajamo: otvorenje izložbe ''Pritajeno grožnjansko blago'' u Gradskoj galeriji Pula, predstava ''Početak'' u INK, ratna komedija Dr. Strangelove i romantična drama Sretni zajedno u Kinu Poreč.

Nemojte propustiti posebnu projekciju filma ''Hotel Pula'' u Kinu Valli, kao ni izložbe ''Otkrivajući suštinu'' te "Ulomci i tehnologija izrade ranoneolitičkih keramičkih posuda s lokaliteta Sveti Mihovil kod Bala".

Izložba ''Otkrivajući suštinu'',
ČETVRTAK, 8. VELJAČE U 19 SATI, PULA

U četvrtak u galeriji Studentski (Preradovićeva 9, Pula) s početkom u 19 sati očekuje vas otvorenje izložbe umjetničkih kreacija pod nazivom "Otkrivajući suštinu" modne dizajnerice Mine Dobrić.

Mina Dobrić, rođena 18.07.1993 godine. Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna završava u Puli 2012. godine. Tekstilno – tehnološki fakultet završava 2018. godine, smjer Modni dizajn. Dobitnica je nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva u kategoriji najbolji studentski Modni i odjevni dizajn. Sudjelovala je na nekoliko skupnih izložbi na Zagreb design week-u. Nakon dvije godine rada na mjestu dizajnera u Amadeus Jeansu odlučuje se vratiti u Pulu i pokrenuti vlastiti brend La'ver - La vie en rose gdje i danas živi i radi.

Otkrivajući suštinu

"Odabrala sam ono što želim biti i to jesam" rekla je Coco Chanel, a kad se tako djeluje i radi, kada se tako stremi, onda to biva lako, lepršavo i neopterećeno baš kakvi su i radovi modne dizajnerice Mine Dobrić.

Tada je jednako dizajnirati i šivati odjeću za pse, u čemu je Mina stvorila prepoznatljiv brend, kao što je općenito lako istraživanje likovnog i modnog izričaja. 
Tema koja okupira i nadasve inspirira! autoricu jest žena, žena koja kroz svoje različite osobnosti istovremeno posjeduje snagu, nježnost, odlučnost i tu suštinu Mina pokušava otkriti  drugima.
U skladu s tim, isti odjevni predmet autorica tretira različitim slikarskim i tekstilnim pristupima: akrilne boje, konac za vez te komadi drugih tkanina. Taj spoj ili neobičnost vješto ujedinjuje i spaja u skladni odmak od već viđenog.

Komadi čipke/čentrina, perle inspirirane Coco Chanel, jedan sako u tom stilu dok nam se s drugog smiješi cvijetna livada izvezena vezom na mašini/stroju, govori o autoričinoj slobodi, neopterećenosti, jednostavnosti, a sve s nakanom kako bi se različitošću i bogatstvom pristupa naglasila osobnost žene, ali i svoja vlastita. Izvezeni citati poznatih autora oslobođeni su svake banalnosti te zvuče potpuno inspirativno, baš kao što su inspirativni i autorici.

Posebna projekcija filma ''Hotel Pula'' u Kinu Valli
ČETVRTAK, 8. VELJAČE U 20 SATI, PULA


''Svugdje pođi, ali kući dođi!'' - nakon što je obišao cijelu Hrvatsku, a ni inozemnih projekcija nije bilo malo, film "Hotel Pula" vraća se kući - s posebnom projekcijom u Kinu Valli.

Osim na domaćim i regionalnim festivalima (Pula, Motovun, Brač, Sarajevo, Bihać) film je do sada prikazan i na renomiranim festivalima u Estoniji, Nizozemskoj, Francuskoj, Italiji i Indiji, a pogledalo ga je više od 8000 gledatelja u kinima.

Nakon svega navedenog, "Hotel Pula" vraća se kući. Posebna projekcija filma, uz gostovanje redatelja Andreja Korovljeva i producentice Dijane Cetine Mlađenović, održat će se ovog četvrtka, 8. veljače u 20 sati. U Kinu Valli rado će otkriti što se sve događalo s filmom od kada je prošle godine otvorio Pulski filmski festival.

SADRŽAJ:
Godina je 1995. Mahir (38) izbjeglica je iz Bosne i već nekoliko godina živi u Puli, u hotelu koji nosi ime grada. Njegovi dani jednolični su i prazni, a njegova prošlost nepoznata. Jedne tople noći početkom ljeta, Mahir na plaži nedaleko od hotela prvi put ugleda Unu, mladu Puljanku. Taj iznenadni susret pobudit će u njemu nadu, dok ga ne sustigne prošlost.

Ratna komedija Dr. Strangelove i romantična drama Sretni zajedno,
ČETVRTAK, 8. VELJAČE, KINO POREČ

Projekcije filmskih klasika velikih majstora i učitelja filmske umjetnosti koje inače ne bismo imali priliku pogledati na velikom platnu, ili vjerojatno uopće, u kinu Poreč bit će na rasporedu svakog četvrtka tijekom veljače i na dan Valentinova. Filmovi su to koji su zbog svojih tema te filmskih tehnika i postupaka kojima se koriste uvelike utjecali na filmsku umjetnost i industriju te su ostali zapisani kao njezina reprezentativna, vrhunska djela. Ti su nam filmovi najčešće i nedostupni, naročito na filmskom platnu, te je ovo zaista izvrsna prilika da sagledamo sedmu umjetnost iz drugačije perspektive i otkrijemo štošta novoga.

Drugi četvrtak u veljači, 8.2. donosi ratnu komediju Dr. Strangelove (1964.) Stanleyja Kubricka u 18 sati te romantičnu dramu Sretni zajedno (1997.) Wonga Kar-waija u 20 sati.

Otvorenje izložbe ''Pritajeno grožnjansko blago'' u Gradskoj galeriji Pula,
PETAK, 9. VELJAČE U 19 SATI, PULA

Otvorenje izložbe ''Pritajeno grožnjansko blago'' očekuje vas ovoga petka, 9. veljače u 19 sati u Gradskoj galeriji Pula (Kandlerova 8). Kustos izložbe je Eugen Borkovsky koji će izložbu otvoriti i predstaviti dio vrlo zanimljivog likovnog fundusa Grožnjana.

Ova revijalna izložbena prezentacija svjedočanstvo je živosti 60-godišnje grožnjanske likovne scene koja je, u kontinuitetu, najdugovječnija u Istri ali i šire. Rad na projektu pokazao se kao izazovan u odnosu na raspon mogućnosti ponude, upravo zbog potencijalnosti širokog izbora od oko 900 radova trenutnog stanja Likovnog fundusa Grožnjan (LFG). Kao kustosu, bilo mi je odgovorno i naporno izdvojiti količinu djela da se ne pretrpa predviđeni izložbeni prostor, pa je izbor, pored ostalog, djelomično uvjetovan gabaritima galerije. Tako se od 900, pa u prvom izboru 260 radova, selekcija svela na 102 rada.

U postavu je prisutno nekoliko veterana, bardova domaćih ili međunarodnih likovnih pozornica. Pojedini od njih danas više nisu s nama. Uz to, ova prezentacija osvjetljava one koji se rjeđe ili nikako ne pojavljuju na pulskoj likovnoj sceni.

Predstava ''Početak'' u INK
PETAK, 9. VELJAČE U 20 SATI, PULA

U petak, 9. veljače s početkom u 20 sati u Istarskom narodnom kazalištu gostuje predstava 'Početak'. Drama ‘Početak’ u gotovo realnom vremenu voajerski nas uvlači u početak jednog odnosa, jednog prijateljstva, možda i ljubavi. I postavlja pitanje: je li kasno da život (ponovno) počne?

Nakon tuluma, u neredu gdje je svaki tanjur upotrijebljen, a svaka čaša poluprazna ili polupuna, skoro pa poljubac. Možda poljubac. Njih dvoje dovoljno mamurni od tuluma i umorni od prošlosti koju nose. Toliko različiti, a opet slični u svojoj usamljenosti, jer usamljenost je jedino što ih spaja. Usamljenost koja paralizira u svojim strahovima, sjećanjima na loša iskustva i lijepe uspomene pretvara u crno bijeli nostalgični film koji se više nikada neće ponoviti. Postoji li u takvom stanju duboke uronjenosti u vlastitu samoću prostor za hrabro prepuštanje u neki novi odnos, novi početak? Je li nepristojno nadati se novoj ljubavi ili možda samo novom poljupcu?

AUTORSKI TIM:
Tekst: David Eldridge
Prijevod: Lada Silađin
Redateljica: Aida Bukvić
Scenograf: Ivo Knezović
Kostimografkinja: Danijela Gotal Grgurač
Suradnici za svjetlo: Aleksandar Franjić / Domagoj Klasić, Martin Miščin
Suradnik za ton: Nebojša Paunković
Rekvizita: Antonija Lukinić / Anita Medija

IGRAJU:
Dijana Vidušin
Dražen Šivak
 

17. godišnja izložba "Od izvornika do prijevoda" u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula
OD 5. DO 19. VELJAČE U GRADSKOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI PULA

Sedamnaesta godišnja izložba Od izvornika do prijevoda, kojom članovi Društva hrvatskih književnih prevodilaca predstavljaju književne prijevode koje su izradili od protekle izložbe, postavljena je u izložbenom prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Pula od 5. do 19. veljače 2024.

 Književno prevođenje jedan je od važnih čimbenika za uzajamno upoznavanje hrvatske i drugih svjetskih kultura, ali prevoditelji katkad ostaju u sjeni, nepriznati kao autori, uočeni samo kad pogriješe. Cilj izložbe, koja prikazuje objavljeni prijevod, tekst izvornika, naslovnice, biografiju prevoditelja te osvrt na prevedeno djelo, jest ispraviti taj nedostatak i skrenuti pozornost javnosti upravo na važnost i ljepotu književnog prevođenja, kao i stvoriti svijest o parametrima prevoditeljskog zadatka te o ulozi prevoditelja kao bitnih čimbenika u književnoj komunikaciji. Izložba također posjetiteljima, odnosno čitateljima, pokušava približiti pojedina djela, ukazati na značajna izdanja i na kvalitetu prijevoda koji se u njima pojavljuju.

Na ovogodišnjoj, sedamnaestoj izložbi, svoje prijevode predstavlja 37 prevoditelja. Od ukupno 52 prijevoda, najbrojniji su oni s engleskog i njemačkog jezika na hrvatski, zatim slijede prijevodi s francuskog, nizozemskog i švedskog, po tri su prijevoda s portugalskog i talijanskog na hrvatski, dva su s poljskog, a po jedan sa španjolskog, danskog, mađarskog i latinskog na hrvatski. Jedan je prijevod s hrvatskog jezika na talijanski.

Važan dio izložbe čini suradnja s knjižnicama. Nakon sad već tradicionalnog otvorenja u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, izložba gostuje u gradovima diljem Hrvatske, pa Društvo hrvatskih književnih prevodilaca zajedno s knjižnicama na taj način približava knjigu široj publici i ukazuje na važnost čitanja kao ključne kulturne tehnike u stvaranju zdravog, tolerantnog i naprednog društva.

Izložba ujedno donosi i preporuke za čitanje, novih knjiga prevedenih na hrvatski jezik.

Raznolike maske krase galeriju Loža na medulinskoj placi
IZLOŽBU JE MOGUĆE RAZGLEDATI DO 29. VELJAČE 

Udruga MedulinArt poziva sve zainteresirane da u svojim šetnjama svakako razgledaju izloge galerije Loža na medulinskoj placi.

Članice primijenjene i likovne sekcije izložile su raznolike maske u želji da podijele kreativnost sa zajednicom i obojaju ove hladne zimske dane u šareno. Za izradu maski korišteni su različiti materijali i tehnike, svaka članica unijela je dio sebe u izložbu. U šetnju svakako povedite i svoje mališane. Izložbu u izlogu moguće je razgledati do 29. veljače.

Izložba "Ulomci i tehnologija izrade ranoneolitičkih keramičkih posuda s lokaliteta Sveti Mihovil kod Bala"
U Prozoru u prošlost (Carrarina 4 u Puli)

Izložba “Ulomci i tehnologija izrade ranoneolitičkih keramičkih posuda s lokaliteta Sveti Mihovil kod Bala” u Prozoru u prošlost (Carrarina 4 u Puli) moći će se razgledati od utorka, 23. siječnja 2024. u 13 sati. 

Autor izložbe je Romuald Zlatunić, a autor postava izložbe Vjeran Juhas.

Uporabna namjena ranoneolitičkih posuda s područja Istre, pa tako i Sv. Mihovila, može se pretpostaviti na temelju rezultata arheozooloških istraživanja životinjskih koštanih ostataka, ali i biomolekularnih analiza lipida na keramičkim posudama s područja Dalmacije. Tim je analizama na pojedinim unutrašnjim površinama ulomaka ranoneolitičkih posuda utvrđeno postojanje proteinskih ostataka mlijeka i sira, masti životinjskog porijekla kao i ostataka različitih biljaka, smola i meda. Stoga se može pretpostaviti da su pojedine posude mogle služiti za pripremu i upotrebu hrane mliječnog izvora, kao i za pripremu hrane biljnog i životinjskog porijekla (različite juhe, napitci, itd). 

Podsjećamo, ovo su samo neka od zanimljivih kulturnih događanja koja će se održati u Istri ovoga tjedna. 

(I.I. i S.V./ foto: arhiva, REX)

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta kulturKLIK koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.