Iva Damarija - Žena, majka, vozačica

INTERVJU POVODOM DANA ŽENA
Kad smo razmišljali s kime bi napravili intervju povodom današnjeg Dana žena, palo nam je na pamet da to bude sa ženom koja se bavi ''muškim'' poslovima,  a tu osobu smo našli u Ivi Damariji, koja je više puta bila prvakinja Hrvatske u autoslalomu i kronometru, te tri puta najuspješnija hrvatska vozačica u autosportovima i to za 2009, 2011 i 2013. godinu.

   Rodila se u obitelji koja se generacijama bavi automobilizmom, jer su joj se i otac i djed bavili tim sportom, tako da je odrasla u radionici u kojoj su se spremali trkači automobili, a ona je već sa 14 godina sudjelovala kao suvozač na utrkama po Istri. Rat je zaustavio karijeru njenog oca, te je ona 2002. godine postala sudac na natjecanjima kako bi se što bliže približila svijetu oktana i probala ono što je željela od malih nogu, a to je da se oproba u natjecanju.

   Karijeru je započela 2007. godine, da bi je trudnoća zaustavila 2012. godine, ali je nije omela da nakon samo tri mjeseca od poroda sa 25 kilograma viška nastavi sa natjecanjima ostvarivši odmah prvu pobjedu kao mama.

Od kuda takva ljubav prema automobilima ?
- Ljubav prema automobilizmu rodila se zajedno samnom. Odrasla sam u radionici uz trkače automobile, jer i otac i djed su se aktivno bavili automobilizmom, tako da je daljnji slijed bio logičan. Već sa 14 godina nastupala sam kao suvozač na OAR i OSV natjecanjima u Istri. Dolaskom ratnih godina, tata je prisilno odustao od natjecanja, te je to i mene udaljilo od istih. 2002 g. započinjem kao sudac sudjelovati na automobilističkim natjecanjima u Istri, kako bi se bar približila svijetu oktana, ali kroz sve spomenute godine pratio me uvijek isti san...da jednog dana probam i vidim mogu li ja to!? Nakon nekoliko godina sudjelovanja na natjecanjima u sudačkoj postavi AK Pula-Rovinj, odlučila sam se okušati sreću i za volanom i sve ostalo je povijest.

Kako muški rod gleda prema tebi kao vozačici ?

- Različiti su pogledi muškog roda, od podsmijeha i okretanja očima do divljenja. Nije to ništa čudno, ljudi su svi različiti, različito odgojeni, a poznato je da iako su se žene probile i dokazale na svim „muškim“ poljima još uvijek postoje oni koji smatraju da je za žene isključivo metla i kuhača, dok je volan muški rekvizit, a oni su eto samim rođenjem „bogomdani“ za vožnju. Srećom, većina natjecatelja mojih kolega su oni koji znaju da vještine vožnje nemaju nikakve veze sa spolnim obilježjima, pa me respektiraju i tretiraju kao sebi ravnu. Ipak, ne podnose svi jednako poraz od žene, stisak ruke i iskreno „čestitam“ nekima je tako težak.

Popravljaš sama svoj auto ili...?
- Ne popravljam sama svoj auto. Ja sam po profesiji građevinski tehničar i iako sam kroz godine dosta naučila o automobilima, ipak taj „prljavi dio“ posla prepuštam stručnjacima. Na natjecanjima su do prošle sezone to bili moj tata i prijatelji, dok je glavni dio odradio mehaničar iz Ogulina Branko Salopek među trkačima poznat kao Kić. Od prošle godine brigu o automobilu na natjecanjima, kao i pripremu za sezonu je preuzeo suprug.

Prvakinja si u autoslalomu i kronometru, reci nam nešto o tom sportu ?
- Autoslalom je tehnička disciplina u kojoj je cilj što brže i preciznije (bez penalizacije koja se dobiva za pomaknut/srušen čunj ili promašena vrata) stići do cilja. Vozači startaju iz mjesta jedan za drugim sa 20-30 sekundi razmaka. Imaš stazu samo za sebe i štoperica ti je glavni neprijatelj. Disciplina je zamišljena kao bazna – odskočna daska za „jače“ discipline kao što su brdske i kružne utrke te rally kao kraljica automobilizma. Osim toga, pristupačna je početnicima zbog grupe serijskih automobila u kojoj se mogu okušati u automobilizmu uz minimalne troškove. Naravno, za to treba i određena doza hrabrosti, neki drže da je bolje biti najbrži u selu nego posljednji na utrci, pa ono što smatraju vještinama prezentiraju na prometnicama a to često ne završava dobro. Uz mrvicu više promocije ovog sporta vjerujem da bi se ipak broj istih smanjio. Inače, vozim još i kronometar utrke (skraćene kružne staze), a velika mi je želja jednog dana sa suprugom se okušati u rally-u i nadam se da će se ostvariti.

Koliko žena u Istri i Hrvatskoj se bave automobilizmom ?
- Nažalost u Istri smo svega dvije aktivne vozačice trenutno, dok ih je na području Hrvatske  trenutno devet koje voze autoslalom, ali broj i zanimanje se svage godine povećava. Mislim da je društvo i pogled na žene u tom sportu najviše krivo za to.

I tvoj muž je također automobilista, pa vjerojatno ste se i upoznali putem auta ?
- Supruga sam upoznala još davnih dana kada sam nastupala kao suvozač susjedu Zoranu Vlahoviću, a iako smo bili dugogodišnji poznanici sa natjecanja, ljubav se rodila tek prije nešto više od dvije godine u Svetoj Nedjelji na najpoznatijem rally show natjecanju na kojem sam ja bila suvozačica danas europskom prvaku Tomislavu Muhviću, a on je bio gledatelj. Naravno da nije ljubav prema utrkama naša glavna poveznica, ali lijepo je živjeti sa nekim ko te razumije i da možeš s njime dijeliti onda i strast prema adrenalinu.

Sada si i mlada majka, kako uskladiš sve obveze ?
- Sve se može kad se hoće, iako moram priznati da nekad „neznam di mi je glava“. U svakom slučaju svojih devet nastupa diljem lijepe naše u prethodnoj sezoni, dugujem najviše svojim roditeljima, jer bez njihove pomoći i čuvanja naše male Ines sve bi bilo apsolutno nemoguće. Hvala im na tome u ime nas oboje. Moja je sezona 2013. definitivno posvećena obitelji – kćeri, mužu i roditeljima!

Kad smo u dogovoru pričali o slikanju kraj auta, rekla si da ti je auto rastavljen, zašto se auto mora rastaviti ?
- Auto je rastavljen jer smo imali u planu ubacivanje novog, jačeg i konkurentnijeg motora za ovu sezonu. Međutim, osim što nam se rodilo dijete prošle godine smo i pokrenuli firmu, otvorili auto servis i planovi su nam odgođeni za neka vremena kad ćemo se moći malo više posvetiti trkaćem autu. Zato sada suprug obavlja one najosnovnije pripremne radnje za sezonu.

Kako se snalaziš u takozvanim ženskim poslovima ?
- To bi bilo pitanje za mog muža  pa mislim da se dobro snalazim u svim poslovima. Naravno da u našoj kući nema pravila muško-ženskih poslova i ponosna sam da mogu reći da se muž prihvati i pranja suđa i usisavača, ali obzirom da je on cijeli dan u radionici najčešće su to sve moji rekviziti.

Poruka svim ženama povodom njihovog dana ?
-  Poruka ženama... nema toga što žena ne može napraviti i muškarce koji ih ne cijene trebalo
bi podsjetiti da je i njih na svijet donijela žena. Nikad ne žalite što ste žene, nikad ne gubitesamopouzdanje, upravo takve kakve jeste, ste savršene. Nek vam je sretan Dan žena.