Istarski župan sudjelovao u raspravi o Jadransko-Jonskoj strategiji

ODRŽAN SASTANAK ODBORA REGIJA
Na sastanku Odboru regija, održanom u Bruxellesu, 23. svibnja 2011. godine,   Komisija za politiku teritorijalne kohezije predstavila je  radni dokument o teritorijalnoj suradnji u sredozemnom području kroz Jadransko-jonsku makroregiju, u radu kojega je sudjelovao istarski župan i predsjednik Jadranske euroregije Ivan Jakovčić.
Istarski je župan Ivan Jakovčić istaknuo važnost inicijativa kojima se potiče suradnja i razvoj kao što se na Jadranu ostvarilo kroz Jadransku euroregiju, usvajanjem Jadranske strategije. Naveo je  brojne primjere uspješne suradnje, samo treba ozbiljno raditi na koordinaciji, putem radnih skupina, koje bi mogle pokretati konkretne projekte. Jakovčić je također naglasio kako su održivi razvoj i međukulturni dijalog najosjetljivije teme koje treba postaviti kao temeljne prioritete Jadransko-jonske makroregionalne strategije.
Kroz raspravu su proizašli brojni pozitivni komentari i sugestije koji će biti uvršteni u izvješće što će biti polazište za  pokretanje Jadransko-Jonske makroregije, koja će se temeljiti na dosadašnjim uspješnim iskustvima na Jadranu i primjerima dobrih praksi koji se mogu prenijeti iz zemalja koje su makroregionalnu strategiju razvile na Baltičkome moru.(REX)