Istarski antifašisti pred Kolindom osudili uklanjanje Titove biste

Istarski antifašisti pred Kolindom osudili uklanjanje Titove biste-58073

PREDSJEDNICA I PREMIJER DANAS NA SVEČANOSTI U PAZINU
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Vlade Zoran Milanović danas su u Pazinu sudjelovali na svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije u pazinskom Spomen domu, u povodu 70. obljetnice pobjede nad fašizmom.

Uz izaslanstvo Istarske županije i Saveza antifašista Istre, predvođeno županom Valterom Flegom i predsjednikom saveza Tomislavom Ravnićem, položeni su vijenci u Parku narodnog ustanka, te je održana svečana sjednica Skupštine Istarske županije.

Kako je za Regional Express izjavio istarski župan Valter Flego 'Istra, Istrijani i svi oni koji se tako osjećaju, prije 70 godina opredijelili su se za slobodu čovjeka, govora, kapitala i rada. Tim vrijednostima danas učimo djecu od vrtićke dobi i to su temelji koji su ugrađeni u istarski narod'.

Predsjednik Saveza antifašista Istre Tomislav Ravnić na današnjoj je sjednici osudio micanje Titove biste s Pantovčaka. 'Tito je možda bio diktator, ali je dao slobode kakve danas možemo samo sanjati', poručio je Ravnić za govornicom kraj koje se nalazila Titova bista.

O Titovoj bisti danas u pazinskom Spomen domu i govoru Kolinde pokraj biste javljaju gotovo svi hrvatski mediji s porukom da je bista ondje namjerno postavljena, no, kako doznaje naš reporter Marino Tumpić, bista je ondje stajala i prije, ali se moramo složiti da je cijela situacija ispala pomalo smiješno.

Antifašisti su zapjevali i pjesmu 'Bella ciao', a Kolinda je u današnjem govoru osudila ustaštvo, no naglasila i potrebu procesuiranja zločina koji su se dogodili, ne umanjujući pritom zasluge antifašista.
'Istra je prva u Hrvatskoj krenula u borbu protiv fašizma i vi ste sigurno oni koji nose ideju slobode ljudi i govora', rekla je Kolinda u svojem obraćanju.

Premijer Zoran Milanović je ispričao obiteljsku ratnu povijest, te najavio odlazak u kuću Bože Milanovića gdje će odati počast. Za kraj je poručio 'Živjela Istra u Hrvatskoj!'. (Javlja: Marino Tumpić)