Istarska policija ove je godine imala već 7 dojava o mogućim eksplozivnim napravama

Istarska policija ove je godine imala već 7 dojava o mogućim eksplozivnim napravama-134067

MAX CITY I PULA CITY MALL NA METI LAŽNIH DOJAVA O BOMBAMA, RADI SE O KAZNENOM DJELU S PROPISANOM KAZNOM OD 3 GODINE ZATVORA
Trgovački centri u Puli , točnije Max City  i Pula City Mall u mjesecu siječnju bili su u više navrata meta dojava o postavljenim bombama. Kako saznaje Regional Express u Max City-u djelatnicima u određenim prodavaonicama sugerirano je da prate sumnjiva kretanja i dojavljuju ih policiji. Navodno je prijava bilo puno više nego što se u javnosti spominje. Tragom ovih informacija uputili smo upit policiji koja je potvrdila da je samo u siječnju zaprimila sedam dojava o bombi u pulskim shopping centrima.

Istarska policija ove je godine zaprimila već sedam dojava o mogućim eksplozivnim napravama, odnosno prijetnjama protupravnim činom u trgovačkim centrima na području Pule i Poreča. Policijski službenici u svim slučajevima odmah su se uputili na mjesto događaja i kontaktirali odgovorne osobe u trgovačkim centrima te su poduzeli potrebne mjere i radnje u cilju provjere istinitosti dojave, dok su odgovorne osobe poduzele radnje iz svoje nadležnosti.

Niti u jednom slučaju nisu pronađeni sumnjivi predmeti, odnosno utvrđeno je kako se radi o lažnim dojavama. Policijski službenici nastavljaju provoditi izvide u cilju pronalaska počinitelja koji su uputili lažni dojave i time izazvali angažman hitnih službi.

Iz PU Istarske podsjećaju da upućivanje poziva ili poruka o lažnim dojavama za bombe nije bezazlena šala, već je riječ o kaznenom djelu, za koje je propisana kazna zatvora do tri godine. Kazneno djelo lažne uzbune čini tko lažno obavijesti policiju ili drugu javnu službu koja osigurava red ili pruža pomoć o događaju koji iziskuje hitno djelovanje te službe. Svaka takva dojava zahtjeva angažiranje hitnih službi, što može izazvati probleme jer dok policija ili druge službe tragaju za mogućom eksplozivnom napravom, možda upravo u tom trenutku netko doista treba pomoć policije.

(DV)