Info dani 2019: Okrugli stol na temu „Društveno poduzetništvo u Istri“

Info dani 2019: Okrugli stol na temu „Društveno poduzetništvo u Istri“-102210

NA OKRUGLOM STOLU SUDJELOVALI RENOMIRANI STRUČNJACI
Za razvoj društvenog poduzetništva u Istri, pa tako i Republici Hrvatskoj, ključno je osvještavanje i senzibilizacija svih, kako organizacija civilnoga društva, javnog sektora tako i pojedinaca.

Na današnjem okruglom stolu s temom razvoja društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj mogli smo zaključiti kako ipak nije sve tako „crno“.  Saznanja da se u posljednjih godinu dana po pitanju društvenog poduzetništva puno napredovalo te je u ožujku ove godine osnovana Hrvatska mreža društvenih poduzetnika otkriva nam svijetlu budućnost razvoja društvenog poduzetništva u Istri. Veseli i činjenica da smo na razini Europske unije prepoznati kao svijetli primjer, no ono što ne dostaje je upravo snažna potpora javnog sektora.

Okrugli stol s osvrtom na trenutno stanje društvenog poduzetništva u Istri otvorila je Jasna Jaklin Majetić predsjednica HGK – Županijske komore Pula, koja je naglasila kako možemo biti ponosni na našu lokalnu zvijezdu, Bistro Punkt i Danijelu Kasumović-Maružin koja svojim prmjerom pokazuje da je moguće. Gđa. Danijela je iz vlastitog iskustva dala do znanja kako se u posljednjih godina po pitanju saznanja o društvenom poduzetništvu i njegovim benefitima puno napredovalo. Prije samo 3 godine, kada je Bistro Punk pokrenut,  o društvenom poduzetništvu u javnosti nije se znalo gotovo ništa, danas to više nije tako, a Bistro Punkt je od početnih dvoje zaposlenih došao na čak 11, od kojih 70% čine osobe smanjene radne sposobnosti.

Teo Petričević, direktor prvog hrvatskog konzorcija društvenih poduzeća – ACT Grupe, naglasio je mogućnosti koje se nude društvenim poduzetnicima, i grantovima koji se mogu iskoristiti, ali i na to kako su  „top tema“ Europske komisije upravo društvene inovacije te ulaganje u intermedijalne organizacije koje ulažu u razvoj društvenih poduzeća. Milan Medić iz LAGa Valli Colapis, skrenuo je pažnju na nedovoljnu učestalost raspisivanja natječaja za društvene poduzetnike, koji bi se trebali raspisivati najmanje jednom godišnje, a želja je potaknuti mogućnost otvaranja urbanih LAG-ova koji bi imali mogućnosti razvoja strategije upravo s naglaskom na razvoj društvenog poduzetništva.

Osim osvještavanja javnog sektora, vrlo je važno i osvještavanje mladih koji su u procesu obrazovanja. Tako nam izv. prof. dr. sc. Kristina Afrić-Rakitovac s Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ u suradnji s kolegama radi odličan posao na FET-u gdje se od ove godine uveo novi kolegij „Društvene inovacije“ te „Društveno odgovorno poslovanje“ s ciljem osvještavanja i senzibiliziranja studenata. Peter Fabjan iz Ekonomije zajedništva potvrdio je činjenicu da mladi žele, mladi traže te mladi trebaju dodatne vrijednosti. Čisti profit koji nam donose „normalna“ poduzeća ne zadovoljavaju unutarnje vrijednosti i želju za razvojem zajednica i pružanjem pomoći potrebitima.

Još jedna gošća okruglog stola, Renata Kiršić iz Zadruge za etično financiranje koja pruža potporu društvenim poduzetnicima putem mikro zajmova, navela je odlične primjere koji potvrđuju kako Istra ima potencijala. Naime, poduzetnici poduzetničke zone Grada Labina svijetli su primjer gdje, iako oni sami nisu društvena poduzeća, potiču razvoj istih suradnjom sa njima te korištenjem njihovih usluga i proizvoda.

Dakle, možemo zaključiti kako je bitno dalje osvještavati širu javnost o benefitima i važnosti poticanja razvoja društvenog poduzetništva. Cilj ovog okruglog stola bio je upravo okupiti dionike važne za proces razvoja društvenog poduzetništva u Istri, kako bi sagledali trenutnu situaciju u Hrvatskoj kao i situaciju na lokalnom nivou, te trendove u Europi te kako bi oblikovali nekoliko konkretnih prijedloga koji mogu pomoći u poticanju i razvoju podrške za razvoj društvenog poduzetništva.

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva zadnjih godinu dana puno ulaže u educiranje organizacija civilnog društva pa i svih ostalih zainteresiranih o istom, a upravo je raspisan i natječaj za prijavu ideja društvenih inovacija koje su usko vezane uz društveno poduzetništvo.

Okrugli stol „Društveno poduzetništvo u Istri“ održao se u sklopu Projekta +Resilient financiran iz Programa Interreg Mediteran 2014-2020 iz Europskog fonda za regionalni razvoj i sufinanciran od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Na okruglom stolu sudjelovali su renomirani stručnjaci iz tog područja, predstavnici akademske zajednice, civilnog sektora, javne uprave i poslovnog sektora:  Jasna Jaklin Majetić (HGK Pula), Teo Petričević (ACT grupa), Milan Medić (LAG Vallis Colapis), Peter Fabjan (Ekonomija zajedništva), Kristina Afrić Rakitovac (FET), Helga Možé (Zaklada Istra), Mihaela Zubić (Tekop nova), Danijela Maružin (Punkt).

Više o društvenom poduzetništvu i pozivu za prijavu ideja društvenih inovacija možete saznati na: [url=http://www.civilnodrustvo-istra.hr]http://www.civilnodrustvo-istra.hr[/url] i zaklada@civilnodrustvo-istra.hr.

(rex/foto Manuel Angelini)