Iglom i koncem do vlastite knjige

Iglom i koncem do vlastite knjige-142667

PROJEKT  „ZABAVNE I KORISNE VJEŠTINE“
U Pazinu su 2. i 3. veljače održane radionice za radne terapeutkinje koje rade u ustanovama za starije i psihički bolesne osobe u Buzetu, Novigradu, Labinu i Puli. Radionice u provedene u sklopu projekta Zabavne i korisne vještine koji provodi Društvo psihologinja i psihologa Istre, a vodile su ih psihologinje Doris Apostolovski i Marlena Plavšić.

Polaznice radionica u Pazinu ovaj su se put bavile temom potreba osoba koje su smještene u domove i koje rade u njima te zaštitom ljudskih prava i sprječavanjem diskriminacije. Dotakle su zakona koji to reguliraju, iznijele svoja iskustva i ramatrale prijedloge za poboljšanje. Među njima je bilo sudionica koje se uključuju više od 10 godina, onih koje su novije po stažu te onih koje su bile prvi put, kao na primjer polaznice iz novog doma za starije osobe iz Labina. 

U likovno-oblikovnim radionicama polaznice su savijale papire, šivale ih i izrađivale korice za ono što bi mogli postati dnevnici ili knjižice. Zabavile su se neverbalnim igrama u kojima su pokreti dočaravali razne aspekte svakodnevnice i samopredstavljanja, a zaželjele su i ponešto od duha iz boce. 
Projekt je financijski podržala Istarska županija kao oblik stručnog usavršavanja osoba koje pružaju usluge radne terapije. Provodi se više od 15 godina kontinuirano, a tehnike koje se primijenjuju u radionici praktične su i jednostavne za provedbu s osobama različite dobi, pa tako i u ustanovama u kojima su smještene starije osobe. Načini rada i sadržaj korisni su za povezivanje u grupi, zabavu i za stjecanje novih vještina koje rezultiraju dojmljivim i opipljivim rezultatima

( Marlena Plavšić)