HNS nakon dugo godina osigurao ulaznice za navijačke skupine za Europsko prvenstvo 2024.

HNS nakon dugo godina osigurao ulaznice za navijačke skupine za Europsko prvenstvo 2024.-145460

PRESTALI SU IM OSIGURAVATI ULAZNICE OD 2016. GODINE
Hrvatski nogometni savez od ove je godine ponovo osigurao ulaznice za navijačke skupine za Europsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj. S obzirom da HNS godinama nije prakticirao ovu politiku, odlučili smo istražiti kako to da su se ponovo odlučili na taj korak.

Ove godine osigurano je 500 ulaznica za navijačke skupine. Na pitanje kako su se ponovo odlučili na taj korak te kako su te ulaznice raspodijeljene među navijačkim skupinama, kazali su nam kako je odlukom predsjednika HNS-a Marijana Kustića, početkom 2022. godine ustrojen je Odjel za prevenciju, sigurnost i integritet HNS-a kojem je jedna od strateških smjernica bio rad, komunikacija i suradnja s navijačima.

"Kroz intenzivnu i obostranu suradnju HNS-a s domaćim klubovima, a posredno i s njihovim navijačima napravljeni su pozitivni pomaci na navijačkoj sceni, a samim time u podršci hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji koji su rezultirali donošenjem 'navijačkog kodeksa'. Nastavno na kodeks i međusobni dogovor navijačkih skupina, HNS je odlučio domaćim klupskim navijačkim skupinama omogućiti kontingent ulaznica za kupnju bez namjere da HNS određuje koja navijačka skupina će koliko ulaznica dobiti.

Prepušteno je navijačkim skupinama (njih osam) da se međusobno dogovore oko raspodjele, što su navijačke skupine i učinile te odmah po zaprimanju kodova za kupnju ulaznica u prosincu 2023. godine izvršile kupnju po 500 ulaznica za svaku utakmicu Hrvatske u grupi B, putem UEFA-inog portala za kupovinu ulaznica", poručili su iz HNS-a.

Zašto je HNS prestao osiguravati ulaznice za navijačke skupine?

Na pitanje zašto je HNS prestao osiguravati ulaznice za navijačke skupine, nisu nam odgovorili direktno, ali je poznato da je razlog prestanka vjerojatno povezan s incidentima na Europskom prvenstvu 2016. godine. Konkretno, radi se o neredima na utakmici Hrvatske i Češke, kada su navijači pokušali isprovocirati prekid utakmice bakljadom i neredima u 85. minuti. Kasnije se ispostavilo da je za huliganizam optužena Torcida, iako su na tribini bile prisutne i druge navijačke skupine.

Huligani, za koje se kasnije utvrdilo da su članovi Torcide, zapalili su desetine baklji i ubacili ih na teren, uz nekoliko topovskih udara. Uzaludne su bile molbe igrača da prestanu s neredima, pa su stvar u svoje ruke preuzeli obični navijači, ljubitelji nogometa. Nakon masovne tučnjave između običnih navijača i navijačkih skupina, utakmica je nakratko bila prekinuta te je bilo upitno hoće li se nastaviti.

"Dva sata prije početka utakmice Hrvatska - Češka i puna četiri sata prije bakljade koja je odnijela pobjedu “vatrenima”, na Facebook stranici Torcida 1950 objavljena je pojednostavljena tlocrtna karta stadiona Geoffroy-Guichard u St. Etienneu koja je vrlo vjerojatno plan izvršene diverzije.

Na karti su označene lokacije na kojoj će se nalaziti hrvatske navijačke skupine - zagrebački Bad Blue Boysi, riječka Armada, vinkovački navijači te u najvećem broju pripadnici Torcide, koji su na tlocrtu označeni crvenom bojom.

Prema toj karti, tri crvene strelice odapete su upravo iz dijela gdje se u najvećem broju nalazila Torcida.

To je točno lokacija s koje su počela huliganska divljanja u završnici inače fantastične utakmice. Kvačicom je na mapi označeno baš mjesto na koje je doletjelo dvanaest baklji te jedan topovski udar koji je eksplodirao u lice djelatnika na stadionu koji je pokušavao pokupiti zapaljene baklje. Ostale strelice sugeriraju da je napada trebalo biti još, čak i od drugih hrvatskih huliganskih skupina u St. Etienneu, no očigledno nisu uspjeli biti izvršeni", pisale su tada Sportske novosti.

Povodom nereda oglasila se i Torcida koja je kazala kako je bakljada bila jedan od načina borbe protiv korupcije u HNS-u: "Jesu li baklje i topovski udari pravi način borbe protiv ovakvog HNS-a i njegovih vodećih ljudi? Možda i nisu. Međutim, očito je da su neki navijači izgubili vjeru da se legalnim načinima borbe može bilo što promijeniti u ovom društvu. Kad se samo pogleda koje oblike borbe je Torcida u prošlosti iskoristila počevši od raznih tužbi i prijava, preko prosvjeda na Rivi pa do izmjena samog Zakona o sportu, nije ni čudo da su neki navijači izabrali drugačije oblike borbe."

Nakon tih događaja, HNS je platio ogromnu kaznu. HNS je morao platiti 100.000 eura zbog prekida utakmice, a UEFA je tražila i zabranu prodaje ulaznica navijačkim skupinama za ostatak utakmica Europskog prvenstva zbog navijačkih izgreda. Također, HNS je bio kažnjen s dvije utakmice igranja bez gledatelja u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine.

(Sara V./Foto: E. Malagić)