HISTRION-4 prve fotografije i podaci

PRELIMINARNI PODACI
Atmosferska sonda HISTRION-4 lansiranja je 11. lipnja u 13:28:09 sa poligona DHMZ u Maksimiru. Let je trajao 2h 02m 22s. Masa sonde iznosila je 950 g.  Posljednje potvrđeno mjerenje dosegnute visine u penjanju od 18.219,8m izvršeno je u 14:41:59, naredno potvrđeno mjerenje visine pri slijetanju ostvareno je u 14:50.24 pri čemu je visina leta bila 18.217,7m. GPS block_2 sustav tijekom ove “vremenske razlike” od osam i pol minuta (blackout) nije mjerio visinu. Temeljem poznatih elemenata leta ekstrapolirana je najviša dostignuta visina od 20.075,0m. Slijetanje sonde bilo je u 15:30:51. Za vrijeme trajanja misije učinjeno je 230 fotografija. Polijetanje HISTRION-4 bilo je na koordinatama; N 45.49.2281, E 16.02.0457  a slijetanje na; N 45.50.8818, E 16.05.2119. Minimalna temperatura kojoj je sonda bila izložena iznosila je ledenih -66°C a minimalni tlak nešto manje od 100mB.
U sondi su se nalazili slijedeći sustavi;
GPS block_1, namijenjen lociranju koordinata polietanja i slijetanja te praćenja početne i završne pozicije leta sonde. Glavna uloga ovog sustava je lociranje sonde nakon slijetanja. Sustav su izradili i prilagodili našim potrebama te bili odgovorni za njegov pouzdan rad Gabrijel Erman, Tomislav Cmrečnjak, Uroš Todorović-Mikšaj.
GPS block_2, namijenjen mjerenjima GPS koordinata položaja sonde tijekom leta u 3D prostoru. Sustav je izradio i prilagodio Zoran Ereš.
MAGLA, sustav za spriječavanje kondezacije namijenjen spriječavanju kondezacije magle i leda na objektivu kamere i vanjskog zaštitnog stakla. Sprejanje stakla i postavljanje prikupljača vlage učinjeno je neposredno prije lansiranja sonde. Sustav su osigurali i postavili Marino Tumpić, Miroslav Ambruš Kiš i Vilko Klein.
SONDA, kućište sonde HISTRION-4 osmislio je i izradio Uroš Todorović-Mikšaj. Pri ugradnji i pozicioniranju sustava unutar kućišta te njegovom zatvaranju sudjelovali su Petar Gljušćić, Tomislav Cmrečnjak i Uroš Todorović-Mikšaj.
PADOBRAN, padobran je izradio i aplicirao Uroš Todorović-Mikšaj.
KAMERA, sustav za snimanje fotografija po jedna svake minute. Upotrijebljen je digitalni fotoaparat Canon A560 kojoj je usnimljen poseban program (CHDK, Krunoslav Vardijan). Implementacija željenih postavki i testiranje obavio je Gregor Srdoč.
BALON, prvi od upotrijebljenih balona (800g) eksplodirao je prilikom punjenja vodikom. Zbog toga je sonda opremljena rezervnim balonom (500g). Riječ je o profesionalnim balonima koje se koriste za metereološke sonde a koji su nabavljeni od viškova NATO-a u slobodnoj prodaji.
UMD, Unicefov medvjedic “D” nalazio se u sondi kao specijalni putnik. Njegova je misija posebne namjene koju zasad nećemo otkrivati, osim da je riječ o humanitarnom projektu.
Tijekom sklapanja sonde, testiranja i pripreme sustava, lansiranja, potrage, snimanja tijeka misije, postavljanja informacija na internet i drugih poslova sudjelovali su još i; Anđelko Glivar, Nebojša Stanojević, Marcela Rasonja, Vedran Glavan, Darije Herceg, Zlatko Orbanić, Danijel Reponj.
Posebno zahvaljujemo ekipi REGIONAL EXPRESSa, ACTUAL IT doo Žminj, Zvjezdarnici Anđelka Glivara, DHMZ Maksimir na pruženoj pomoći i suradnji.
Podaci iznjeti u ovom članku preliminarne su naravi. Detaljni, službeni podaci, ilustracije, mjerenja i fotografije biti će objavljeni na PRESS konferenciji u petak s početkom u 12 sati u Tehničkom muzeju u Zagrebu. (REX)