HAS sabotirao organizaciju Svjetskog atletskog prvenstva u krosu u Puli i Medulinu

HAS sabotirao organizaciju Svjetskog atletskog prvenstva u krosu u Puli i Medulinu-139609

PRIOPĆENJE ATLETSKOG KLUBA MEDULIN 
Priopćenje za javnost povodom gubitka domaćinstva Svjetskog prvenstva u krosu 2024. u Medulinu i Puli od strane Atletskog kluba Medulin donosimo u cijelosti:

"Nakon što je Svjetska atletska federacija (WA) oduzela Hrvatskoj organizaciju Svjetskog prvenstva u krosu 2024. godine, a Hrvatski atletski savez (HAS) na to reagirao samo kratkim i nesuvislim priopćenjem u kojem svu odgovornost za ovaj posvemašnji skandal prebacuje na partnera u projektu AK Maraton 2000 optužujući ga za „petljanja s budžetom“, dužni smo javnosti korektnije i konkretnije pojašnjenje.

Hrvatska, odnosno Medulin i Pula domaćinstvo ovog natjecanja dobili su 15. srpnja 2022. Tom prigodom predsjednik HAS-a Ivan Veštić ustvrdio je da je to „najobuhvatnije atletsko natjecanje koje je dobila Hrvatska“, da će „najbolji svjetski trkači trčati na najljepšoj stazi na svijetu“, pa poentirao sljedećim riječima: „To će biti ogromna promocija, sati izravnog prijenosa. Ovo je zapravo naša konkretna poruka svima da sport nije trošak, nego dobit. HAS je partner koji donosi vrhunski svjetski projekt za promociju Hrvatske.“

I to je bilo sve od čelnog čovjeka hrvatske atletike sve do danas. Nikakve konferencije za novinare niti posebne promocije Svjetskog prvenstva, kao ni ozbiljnije marketinške aktivnosti HAS i Veštić iz nekog nama nejasnog razloga nisu poduzimali.

Nisu napisali ni obećani elaborat na osnovu kojeg su od Vlade RH tražena sredstva, pa smo to napravili mi kako ne bi bili probijeni dogovoreni rokovi i kako bi nam Vlada do 12. lipnja ove godine odobrila tražena sredstva. To je Vlada i napravila na sjednici 7. lipnja kada je za organizaciju prvenstva izdvojila 948.300 eura. Hrvatska turistička zajednica nam je odobrila dodatnih 80.000 eura.

Nakon sastanaka koje smo ponovno mi sami odradili s lokalnom zajednicom i institucijama prijedlog je bio da Istarska županija osigura 100.000 eura, kao i Turistička zajednica Istarske županije, po 80.000 eura trebali su izdvojiti Grad Pula i Općina Medulin, a također po 80.000 eura trebalo je stići od Turističke zajednice Medulin i Turističke zajednice Pula. Zanimljivo je da pripremljeni ugovor s TZ Medulin čelnici HAS-a nikad nisu potpisali.

Što se tiče spomenutog „petljanja s budžetom“, intervencija u budžet napravljena je upravo na zahtjev HAS-a, a WA je odmah obaviještena o tome. Planirani budžet je bio revidiran s prvotnih 2.5 milijuna na 2.1 milijuna USD, pa smo s potvrđenih gotovo 1.5 milijuna USD mi već sada bili vrlo blizu zatvaranja financijske konstrukcije.

No, predsjednik Veštić je iz, ponavljamo, nekih nama sasvim nejasnih razloga, nastavio širiti defetizam i uvjeravati sve da nećemo moći osigurati tražena sredstva i organizirati Svjetsko prvenstvo, kao što je to činio već od konca prošle godine, kako privatno, tako i u kontaktima sa ljudima iz Svjetske atletske federacije. Savez na taj način želi izbjeći odgovornost i kompromitirati službenog partnera u projektu.

Konačno, ni na posljednjem sastanku u Budimpešti tijekom nedavnog Svjetskog atletskog prvenstva HAS nije ni pokušao spasiti Svjetsko prvenstvo u Medulinu i Puli. Upravo suprotno. Izvršni direktor Svjetske atletske federacije Jon Ridgeon prekinuo je sastanak nakon opetovanog iznošenja neistina i nesuvislih zahtjeva od strane predsjednika HAS-a Ivana Veštića i tada je bilo sasvim jasno da ćemo izgubiti domaćinstvo Svjetskog prvenstva u krosu, što je i službeno potvrđeno 15. rujna.

Ovo je bio tek dio nužnih pojašnjenja, a više detalja o tome kako su i zašto Hrvatski atletski savez i predsjednik Ivan Veštić sabotirali organizaciju prvenstva s kojom su se prije svega nešto više od godinu dana silno ponosili i hvalili, iznijet ćemo na konferenciji za novinare u srijedu."

(REX)