Habib Koité & Bamada danas otvaraju 4. Backstage live Pula

Habib Koité & Bamada danas otvaraju 4. Backstage live Pula-127368

INK PULA, 27. LIPNJA U 21 SAT
Backstage Live Pula počinje večeras, 27. lipnja u 21 sat afričkim ritmovima Habiba Koitea & grupe Bamada!  Ulaznice su u prodaji na blagajni INK i online na [url=http://www.ink.hr]http://www.ink.hr[/url]!

Zahvaljujući uzbudljivim nastupima uživo, spajanju različitih žanrova temeljenom na bogatoj glazbenoj tradiciji Malija i jedinstvenom načinu sviranja, gitarist Habib Koité, postao je jedna od jedinstvenih i velikih zvijezda world musica. Riječ je o jednom od najprepoznatljivijih i najpopularnijih afričkih glazbenika.  Njegova je glazba fuzija svih nijansi Malija sa reminiscencijama soula, bluesa flamenca i modernog Afro groovea u novoj zvučnoj slici što njegovu glazbu čini magičnom. S više od 400,000 prodanih albuma, više od 1700 koncerata diljem svijeta, Habib je izgradio, korak po korak, uzornu karijeru duboko ukorijenjenu u njegovu kulturu.

Habib dolazi iz plemenite loze Khassonké griots, tradicionalnih trubadura koji pružaju duhovitost, mudrost i glazbenu zabavu na društvenim okupljanjima i posebnim događajima. Habib je odrastao okružen sa sedamnaestero braće i sestara i razvio je svoj jedinstveni stil gitare prateći svoju majku. Strast za glazbom naslijedio je od djeda s očeve strane koji je svirao kamele n'goni, tradicionalni četverožičani instrument povezan s lovcima iz regije Wassolou na Maliju.

"Nitko me zapravo nije naučio pjevati ili svirati gitaru", objašnjava Habib, "gledao sam svoje roditelje, i to se prelilo na mene."

Habib je krenuo u karijeru inženjera, ali se na inzistiranje strica, koji je prepoznao Habibov glazbeni talent, upisao na Nacionalni institut za umjetnost (INA) u Bamaku, Mali. 1978., nakon samo šest mjeseci, postao je dirigent prestižnog školskog benda INA Star. Studirao je glazbu četiri godine, a 1982. diplomirao kao najbolji u svojoj klasi. Njegov talent je bio toliko impresivan da ga je nakon diplome INA zaposlila kao učitelja gitare! Tijekom studija Habib je imao priliku nastupati i svirati s nizom priznatih malijskih umjetnika, uključujući Kélétiguija Diabatéa i Toumanija Diabatéa. 1988. je osnovao grupu Bamada (nadimak stanovnika Bamaka koji se grubo prevodi kao „u ustima krokodila) s mladim malijskim glazbenicima koji su prijatelji od djetinjstva.

SLIJEDI NA BACKSTAGE LIVE:

Talentirana saksofonistica Melissa Aldana s kvartetom nastupa 9. srpnja, a Ratko Zjaca Nocturnal Four featuring John Riley (Zjaca/Chicco/Bedetti/Riley) na pozornicu INK dolaze 25. srpnja!

Čileansko-američka tenor saksofonistica nominirana za GRAMMY, Melissa Aldana velika je zvijezda u usponu karijere. The Washington Post njezinu je glazbu opisao kao “novi osjećaj mogućnosti i smjera u jazzu”. U Puli nastupa s kvartetom u kojem nastupaju također talentirani glazbenici: Lage Lund (gitara), Pablo Menares (bas), Kush Abadey (bubanj). Melissa Aldana je jedna od osnivača ARTEMIS-a, all-star kolektiva. Njihov debi album uključuje Aldaninu kompoziciju „Frida“ koja je bila posvećena meksičkoj slikarici Fridi Kahlo koja ju je nadahnula tijekom „njenog procesa samootkrivanja kroz umjetnost.“ Khalo je bila predmet njenog proslavljenog albuma „Visions (Motéma)“ iz 2019. zahvaljujući kojoj je osvojila i prvu nominaciju za Grammy.

S novim glazbenim konceptom oduševila publiku na ovogodišnjem jazzahead!-u, najvećoj svjetskoj jazz manifestaciji na kojoj je nastupila odlukom međunarodnog stručnog žirija. S dvadeset i četiri godine pobjedila je na natjecanju “Thelonious Monk” u kategoriji jazz saksofonista kao prva žena instrumentalistica i prva južnoamerička glazbenica koja je pobijedila na tom međunarodnom natjecanju. Posebno je to priznaje i zato jer su među članovima žirija bili Branford Marsalis i Wayne Shorter. Novi album, “12 Stars” objavila je za kultnu diskografsku kuću Blue Note. Osim toga njezina se slika nedugo našla na naslovnici DownBeata što je dodatno podiglo njezin ugled u svijetu jazza. Uz sve to, međunarodna Udruga jazz novinara u ovogodišnjem ju je glasovanju proglasila najboljom jazz umjetnicom u usponu karijere.

Saksofon su svirali i njen djed i otac, a ona ga je počela svirati kada je imala šest godina. Stasala je pod snažnim utjecajem umjetnika kao što su Charlie Parker, Cannonball Adderley i Michael Brecker. Na početku je svirala alt saksofon, a nakon što je čula glazbu Sonnyja Rollinsa, posvetila se tenoru. 2005. u Čileu je upoznala pijanista Danila Pereza koji ju je pozvao da svira na Panama Jazz Festivalu i uputio ju je na audicije za glazbene škole u SAD-u. Zahvaljujući iznimnoj nadarenosti pohađala je Berklee College of Music u Bostonu gdje su joj profesori bili uglednici jazza, među ostalima Joe Lovano, George Garzone, Greg Osby i Ralph Peterson. Na Berkleeju je diplomirala 2009., a potom se preselila u New York gdje je studirala kod slavnog saksofonista Georgea Colemana. Poslije je surađuvala s uglednim jazz glazbenicima kao što su Jimmy Heath, Peter Bernstein, Kevin Hays, Christian McBride i Jeff “Tain” Watts, a vodi i vlastite sastave s kojima je snimila šest albuma.

Nagrađivani gitarist i skladatelj Ratko Zjača, koji je objavio 16 hvaljenih albuma pod svojim imenom, desetljećima živi i djeluje u Nizozemskoj i jedan je od naših najvažnijih jazz glazbenika baš kao i jedan od najvažnijih hrvatskih predstavnika na svjetskoj jazz sceni. U Pulu dolazi 25. srpnja i to u sastavu: Ratko Zjaca Nocturnal Four featuring John Riley (Zjaca/Chicco/Bedetti/Riley).

Bio je nominiran u kategorijama najboljeg gitarista i glazbenika za južnoamerički El Intruso New Creative Music Criticts Poll Award u kojemu najpoznatiji svjetski kritičari biraju kreativne i osebujne glazbenike. Bilo je to prvi put da je hrvatski glazbenik bio nominiran za takvu nagradu u Južnoj Americi od strane svjetskih kritičara. Kao i uvijek do sada, Zjača je za svoj novi kvartet, Nocturnal Four, odabrao vrhunske suradnike, instrumentaliste sličnog senzibiliteta s kojima dijeli iste glazbene stavove: saksofonista Stefana Bedettija, orguljaša Renata Chicca i bubnjara Johna Rileya koji će nastupiti na ovom koncertu.

Uostalom od njega smo navikli na vrhunske suradnje. Među ostalima njegovi su glazbeni partneri na koncertima i snimanjima abuma bili slavni jazzisti: Reggie Workman, Al Foster, Randy Brecker, Steve Gadd, Jimmy Cobb, Gary Peacock, Adam Nussbaum, John Patitucci i Miroslav Vitous. Pri izboru suradnika bilo mu je važno da dolaze iz različitih kultunih sredina i da mogu donijeti nešto od svojih korijena, a ujedno da su svestrani glazbenici čije je stvaralaštvo univerzalno. Svjestan je da su njegovi glazbeni korijeni europski, ali je otvoren prema svim glazbenim stilovima, počevši od američkog jazza preko indijske klasične glazbe do rocka i europske klasične glazbe. Na osnovu otvorenosti prema raznim utjecajima i glazbenim formama i oblicima izgrađuje vlastiti ukus i stvara autentična glazbena djela. Sa sastavom Nocturnal Four do sad je snimio albume “Life on Earth” i “Light in the World” na kojima se poredstavlja i kao plodan autor iznimne imaginacije.

CD " Don't try this anymore" je osvojio Orpheus Award 2016 – najbolja talijanska produkcija jazz glazbe.
Među nagradama koje je primio, je i nagrada HDS-a za za autorsko stvaralaštvo na području jazz glazbe, 2019.
Nisville jazz Festival Organization mu je 2021. uručilo nagradu „European discography award“ za umjetnička ostvarenja u jazzu.

Svi koncerti počinju u 21 sat, a ulaznice su u prodaji na blagajni INK i online na [url=http://www.ink.hr]http://www.ink.hr[/url]!

Popis koncerata:

(DV)

Video vezan uz članak