Grannies on Safari snimali u Istri

POPULARNE AMERIKANKE OBIŠLE PULU, ROVINJ, GROŽNJAN I HUM, PROBALE TARTUFE I RAKIJE
Ekipa američke putopisne emisije Grannies on Safari (Bakice na safariju) ove je nedjelje i ponedjeljka boravila u radnom posjetu Istri, u sklopu 13-dnevnog studijskog putovanja Hrvatskom na kojem prikupljaju materijal za dvije polusatne epizode što će se tijekom 2013. prikazivati u SAD-u, Velikoj Britaniji i drugim zemljama.
U istarskom dijelu ekspedicije su voditeljice emisije, vitalne bakice ReginaStewart Fraser i Patricia Anita Johnson, upoznale različite segmente ovdašnje turističke ponude - od gastronomije i smještaja do umjetnosti, povijesnog naslijeđa i očuvane prirode.
Obišavši Arenu i druge pulske znamenitosti te Stanciju Meneghetti kod Bala, američki gosti su prvog dana večerali u rovinjskom restoranu Blu i noćili u hotelu Lone, da bi se idućeg dana zaputili prema unutrašnjoj Istri. Prva postaja bio je Grožnjan, u kojem su se Fraser i Johnson zanimale za srednjovjekovnu povijest gradića i načinu na koji je postao središtem umjetnika te obišle nekoliko galerija i razgovarale sa slikarima.
Degustacija tartufa i domaćih rakija na imanju obitelji Karlić iz Paladini nedaleko Buzeta protekla je uz odličnu prezentaciju domaćice Radmile Karlić, dok je župan najmanjeg grada na svijetu Elvis Perčić dao zanimljiv intervju o instituciji župana i trenutnim prilikama u Humu.
Nakon odrađenog drugog dana, grupa se smjestila u motovunski hotel Kaštel, odakle je danas krenula prema Dalmaciji. Pored dviju voditeljica, produkcijsku ekipu su činili snimatelji Julio Martinez i David Michael Fraser te producentica Marija Dugandžić Pašić, Amerikanka hrvatskih korijena sa zavidnim iskustvom u proizvodnji televizijskih sadržaja. Njihov boravak u Istri organizirala je i koordinirala županijska Turistička zajednica, a kao značajnu vijest zabilježio pulski studio HRT-a.
Popularna emisija Grannies on Safari prikazuje se na brojnim javnim i privatnim TV postajama u SAD-u, ali i u Velikoj Britaniji te pojedinim azijskim i afričkim zemljama. Dopire do više od 59 milijuna kućanstava, a ovjenčana je i prestižnom televizijskom nagradom Emmy. Odlikuje je ležeran i neposredan pristup sugovornicima, kao i nastojanje voditeljica da gledateljima otkriju neistražena mjesta, običaje i kulture. (REX)