Grad Pula u Društveni centar Rojc uložio 11 milijuna kuna - VIDEO

Grad Pula u Društveni centar Rojc uložio 11 milijuna kuna - VIDEO-92225

U TIJEKU JE SANACIJA KROVA
Budući su u tijeku radovi na sanaciji krova Društvenog centra Rojc kojeg je upravitelj Castrum Pula 97 d.o.o. više informacija zatražili smo od Grada Pule i samog direktora Castruma Aleksandra Matića. Kroz objekt danas dnevno prođe između 400 i 650 članova udruga i posjetitelja, a taj se broj vikendom udvostručuje pa tako mjesečno u Rojcu boravi i do 15.000 ljudi.

U vrijeme održavanja koncerata i programa pojedinih udruga u samo nekoliko dana broj sudionika i posjetitelja premašuje brojku od 10.000 posjetitelja. Interes za aktivnosti i događanja u Rojcu izniman je, a zdanje zgrade izgrađene  davne 1870-e stalnim ulaganjima maksimalno prati današnje potrebe.

Osim što Rojc pokriva gotovo sva područja civilnog društva što je zapravo njegova najveća vrijednost jednako su impresivni i gabariti ovog jedinstvenog zdanja. Riječ je najvećoj zgradi na području Pule ukupne površine 16.739 m2, četiri etaže smještene su na južnom djelu i pet na sjevernom, a međusobno su povezane bočnim hodnicima.

Između sjevera i juga smješteno je unutarnje dvorište, mjesto koje je primjereno za razne aktivnosti, osobito ljeti. Prirodna okućnica kvadraturom je gotovo dvostruka od kvadrature zgrade a ona obuhvaća sportska igrališta, zelene površine i parkirališta.

Kako se broj korisnika s vremenom od dvoznamenkastog povećavao do troznamenkastog, unutarnji i vanjski prostor kroz uređenje je pratilo potrebe korisnika.

Uređeni su sanitarni prostori, provedene potrebne instalacije, izvedeni su zidarski i staklarski radovi u zajedničkim prostorijama i još niz ostalih redovnih i izvanrednih aktivnosti održavanja i  dotjerivanja u funkcionalnom i estetskom smislu. Uređen je i okoliš, postavljena vanjska rasvjeta i video nadzor te organizirana čuvarska služba i služba za održavanje zajedničkih prostorija. Većina udruga pak uredila je svoje prostorije.

„U Rojc se kontinuirano ulaže svake godine sukladno mogućnostima. Mogu navesti da je prošle godine izvršena sanacija dijela dnevnog boravka, saniran je dio krova, a upravo je u tijeku nova faza  sanacije krova. Budući je riječ o velikom obuhvatu i investiciji, sanacija krova provodi se po segmentima tako da sljedeće godine planiramo riješiti ostatak krova ovisno o proračunskim mogućnostima koje financira Grad Pula kroz Upravni odjel za kulturu. Volio bi napomenuti i da se godišnje više od milijun kuna izdvaja u redovno održavanje i portirsku službu“, pojasnio je Aleksandar Matić direktor Castrum Pula 97 d.o.o..

Naime, u posljednjem kvartalu  prošle godine rekonstruiran je sjeverozapadni i sjeverno-centralni dio krova Društvenog centra Rojc površine oko 700 metara kvadratnih za što je Grad Pula investirao 635 tisuća kuna. S tekućim radovima na krovu rekonstruira se sjeveroistočni i jugoistočni dio krova na površini od 1880 metara kvadratnih.

Vrijednost investicije, u koju se krenulo 1. listopada ove godine, iznosi 1,2 milijuna kuna s PDV-om i planira se završiti do kraja godine. Radovi obuhvaćaju termoizolaciju krova, novi sloj hidroizolacijske membrane s popratnim limenim opšavima te sanaciju derutnog vijenca krova zgrade. Castrum Pula 97 d.o.o. je, po dobivenoj suglasnosti od strane Grada Pule, proveo otvoreni postupak javne nabave te je za izvođača radova izabrano društvo G.R.B. d.o.o. iz Karlovca. Poslove stručnog nadzora obavlja pulska tvrtka M.3D. d.o.o..

„U zgradu se ulaže redovito. Ima tu i manjih radova na stolariji, razni popravci i ostali radovi održavanja s ciljem osiguranja kvalitetnih uvjeta rada i djelovanja brojnih udruga u Rojcu. Drago mi je što je komunikacija i odnos Grada – nadležnog Upravnog odjela za kulturu, Castruma i korisnika iznimno dobra i svi zajedno sudjelujemo i dogovaramo aktivnosti održavanja i uređenja što same zgrade tako i okolnog prostora kako bi bio u odgovarajućem stanju i od koristi za brojnu mlađu populaciju i njihove afinitete ali i sve ostale korisnike zgrade“, napomenuo je Matić osvrnuvši se u tom kontekstu na ne tako davnu izgradnju skate parka u vrijednosti od 1,5 milijuna kuna, uređenje staze s istočne strane Društvenog centra Rojc potom i hortikulturno uređenje te postava javne rasvjeta uz istu.

(rex)

Video vezan uz članak