Gračišće jučer okupilo 15 tisuća posjetitelja

Gračišće jučer okupilo 15 tisuća posjetitelja-86668

TRADICIONALNA 25. SMOTRA VINA SREDIŠNJE ISTRE
Tradicionalna 25. Smotra vina središnje Istre jučer je u Gračišću okupila oko 15 tisuća posjetitelja. Odlični vremenski uvjeti omogućili su odličan provod kakvog jučer u Gračišću nije nedostajalo. Glazbe je bilo na svaken kantunu, a vina, kako i priliči ovakvoj smotri, dovoljno za svakoga tko je htio degustirati, piti i uživati...

Konobe su bile konstantno pune, tražilo se jedino crnog muškata, ali njegova proizvodnja je u Istri doista mala. Od jela se moglo naći za svakoga ponešto, od grilla do kuhanih jela, a nije nedostajalo ni slastica.

Osim tradicijskih svirača po slikovitom uličicama Gračišća, DJ izvođači satima su držali publiku na okupu, a svatko je po svom guštu mogao sebi izabrati kutak za zabavu. Večer je zaključio nastup Mauro Staraj i La banda.

Ne zaboravimo da je Smotra vina priznanje vrijednim vinarima. Tako su oni najbolji jučer i nagrađeni, a medalje im je dodijelio načelnik Općine Gračišće Ivan Mijandrušić

Komisija porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam ocjenjivala je ukupno 251 uzorak vina koliko su 82 vinara poslala na gračašku smotru, te dodijelila ukupno 37 zlatnih medalja, 129 srebrnih, te 45 brončanih. Od ukupnog broja vina 140 je bilo bijelih, 95 crnih i 16 rosea. Među bijelima je najviše, čak 109, bilo malvazija, a među crnima je prevladavao teran s 45 uzoraka. Zlatnim medaljama je nagrađeno 19 malvazija, dva chardonnaya, po jedan pinot bijeli i sauvignon blanc, sedam terana, pet cabernet sauvignona i dva merlota. Sva ocjenjivana vina bila su ponuđena na kušanje u devet konoba bijelih vina, šest s crnim vinima dok su se u posebnoj konobi nudila vina gostiju i gračaških prijatelja iz Svetog Ivana Zeline te iz Slovenije i Mađarske. (REX/D.F./S.T)