Građanska patrola: “Šuma nam je postala dnevni boravak!”

Građanska patrola: “Šuma nam je postala dnevni boravak!”-130583

PROČITAJTE PRIČU ČLANICE GRAĐANSKE PATROLE KOJA SVAKODNEVNO OBILAZI ZONE POŽARA NA VALKANAMA
U redakciju Regional Expressa stigao je mail u kojem članica volonterske inicijative "Građanska patrola" detaljno i opsežno objedinjuje sve požare koji su se dogodili ove godine na Valkanama.

Nakon požara na Valkanama, 14. travnja 2022. Građanska patrola spontano se skupila te su im se rame uz rame pridružili i članovi starije volonterske ekipe "Žućo". "Kako bi se uobičajeno reklo: što nas je više, to je lakše. Nama je bio susret sa prvim požarom, premda je već bio treći na tom području.", objašnjava nam gospođa Kogej i nastavlja:

"Volonterima građanske inicijative priključila sam se nakon davanja potpisa za referendum, a potom i aktivno sudjelujući u prikupljanju potpisa građana koji će se izjašnjavati o gradnji ili protiv gradnje hotela na Valkanama. Drago mi je da sam dala sebe u toj priči jer su Valkane ostale omiljeno kupalište mog djetinjstva, djetinjstva mojih vršnjaka i generacija koje su dolazile, a i onima koje su prethodile našim mamama i tatama, djedovima i bakama. Pored kupanja, odlazilo se i u šumu preko ceste, trčati, hodati, igrati lovice, skrivača...vremenom su stavljene sprave za vježbanje na trim stazama, a mi jedva čekali vrijeme da možemo vježbati kao i oni stariji. Bilo nas je koji smo mogli otrčati trim stazu, a onda zajedno otići na plažu, odmoriti i uživanje nastaviti u moru. Kasnije smo i svoju djecu, unuke i praunuke vodili na isto kupalište i trim stazom, kao što danas viđam druge roditelje da to čine, naše domaće a i strance. Stabla kao da znaju što se događa između njih, pa nas daruju čistim zrakom kako bi nakon napora normalo disali. Da, privlači nas nedirnuta izvorna priroda bez betona!"

Ovog ljeta na prostorima Valkana i Lungomara gorjelo je čak u sedam navrata, saznajemo iz upita kojeg smo poslali početkom rujna Javno vatrogasnoj postrojbi Pula. U svim akcijama gašenja za traženu lokaciju učestvovala je operativna postrojba JVP Pula te operativna postrojba dobrovoljnog vatrogasnog društva Medulin u jednom slučaju.

Nakon svih tih požara, građanska inicijativa nazvana Građanska patrola oblijepila je stupiće niz Lungomare šetnicu na kojima je pisalo: "Tko podmeće požare na lokacijama Lungomare i Valkane, traži se nepoznati počinitelj."

No, volonterka gospođa Kogej iz Građanske patrole tvrdi kako je požara bilo puno više. Ona ih je nabrojala svega petnaestak od kojih je prvi bio 12. siječnja 2022. godine kad je gorjelo nisko raslinje. Opisuje nam učestalost požara od 10. srpnja kad je gorjelo u blizini pročistača na Valkanama. Od tada svakog tjedna izbija po jedan požar na Lungomare. "Bila sam prisutna kad je gorjelo 20. kolovoza iza gola nogometnog igrališta prema šumi uz samu ogradu", ističe Kogej.

Također, patrolirajući pronašla je i zgarište na "Rupama", u šumici koja je preko puta Valkana na samom početku Lungomare. 

U jednoj od svakodnevnih šetnji naišla je na zarezana i paljena stabla u šumici.

"Ne znamo kada je ovo nastalo. Ja sam ta stabla nazvala ranjena jer su zarezana i paljena. Tko imalo voli šumu ne može ostati imun na takav prizor i teško je izbrisati sliku koje su oči vidjele", objašnjava uz prikaz slike i nastavlja s pričom: Jako često patrolirajući šumom imala sam vremena razmišljati što se to dešava u glavama ljudi da postaju piromani ili zarezuju kore stabala pa pale. Pa to boli stabla. Zar i to nije pokušaj paljenja? Zar u šumi otvoreni plamen u nečijim rukama ne navodi na pokušaj paljenja? Samo malo, moram zalijepiti novi TRAŽI SE NEPOZNATI POČINITELJ - KOJI NA OVOJ LOKACIJI PODMEČE POŽAR! Da nosim ih svaki drugi dan sa sobom.  Došlo je vrijeme da promijenimo broj požara i pokušaja požara.  Na malim naljepnicama napisala broj 9 i nalijepila na prijašnji broj 5. imala sam i dodatno nove isprintane. Pitala sam se koliko će broj 9 biti dostatan za ovakvu situaciju koja se iz dana u dan mijenja. Iskreno se nadamo da požara i pokušaja požara neće više biti. Potrošila sam sve što sam imala, stala i ostala šokirana ne vjerujući da se polijepilo jako puno…Tako sam prošla trim staze, cestu Lunga i iznad kod pročistača. A jedno se treba znati da su i Žuće tu svuda oko nas zajedno sa nama.

Tko imalo voli šumu ne može ostati imun na takav prizor i teško je izbrisati sliku koje su oči vidjele, a mozak zapamtio. To smo mi, Građanska patrola, koja patrolira po svim dijelovima šume, kopna i mora prijavljuje vatrogascima, policiji..i tako svaki dan više puta dnevno. Šuma nam je postala dnevni boravak!!!".

(H.R./A.Kogej/ Foto: A.Kogej/REX)