MMC Rovinj bio je mjesto simpozija "Više sporta - manje debljine", koji se u sklopu Međunarodnog nogometno-rukometnog turnira održava od 23.-26. ožujka u Rovinju.  Ova je međunarodna manifestacija okupila 1000 natjecatelja iz 7 zemalja, a u organizaciji..."/>

“Glavni današnji zdravstveni problem čovječanstva je debljina i pretilost”-VIDEO

“Glavni današnji zdravstveni problem čovječanstva je debljina i pretilost”-VIDEO-66616

ROVINJSKI SIMPOZIJ "VIŠE SPORTA-MANJE DEBLJINE"
MMC Rovinj bio je mjesto simpozija "Više sporta - manje debljine", koji se u sklopu Međunarodnog nogometno-rukometnog turnira održava od 23.-26. ožujka u Rovinju.  Ova je međunarodna manifestacija okupila 1000 natjecatelja iz 7 zemalja, a u organizaciji Hrvatskog društva za debljinu HLZ-a, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatsko društvo za dijabetes i bolesti metabolizma HLZ-a, Hrvatsko endokrinološko društvo te Akademija zdravog življenja.

Izlagali su prof.dr. Davor Štimac, prof.dr. Goran Palčevski , doc.dr.sc. Sanja Klobučar Majanović, doc.dr. Dario Rahelić te Mirela Marić, mag.nutric.

Na tribini su se mogli čuti poražavajući podaci o debljini u svijetu, Europi i Hrvatskoj, koja je konstantno u porastu i već pomalo dosiže alarmantne brojke. Naime, u Hrvatskoj debljina najviše pogađa žene nakon menopauze, a muškarce nakon vjenčanja, kazao je dr.sc. Davor Štimac. Izrazito je zabrinjavajuć podatak da je u Hrvatskoj gotovo četvrtina stanovnišzva pretila, a djeca su nam sve deblja iz godine u godinu. Iz debljine se kasnije rađa dijabetes, od kojeg u Hrvatskoj boluje gotovo 400.000 ljudi, što je prava pošast modernog doba.

Snažna je povezanost između materijalnih prihoda i debljine, rečeno je. I dok su nekad bogati bili debeli, danas je posve obrnuta situacija; u siromašnijim je društvima debljina veći problem nego u razvijenijima.

U Europi su naj fit zemlje Beneluxa i Skandinavije te Švicarska, potiču stanovništvo na sport i kretanje i jako puno ulažu u prevenciju. (J. Vitasović)

Video vezan uz članak