Pulske srednje škole Gimnazija i Talijanska škola "Dante Alighieri" primile su danas svečane ploče "Partner škola Savezne Republike Njemačke" čime svrstane među 1500 škola koje iznimno doprinose učenju njemačkog..."/>

Gimnaziji i talijanskoj školi “Dante Alighieri” priznanja za učenje njemačkog jezika

URUČENE PLOČE "PARTNER ŠKOLA SAVEZNE REPUBLIKE NJEMAČKE"
Pulske srednje škole Gimnazija i Talijanska škola "Dante Alighieri" primile su danas svečane ploče "Partner škola Savezne Republike Njemačke" čime svrstane među 1500 škola koje iznimno doprinose učenju njemačkog jezika. Pločama je nagrađen izuzetan trud i zalaganje profesora i učenika koji su dodatnim nastavnim satima njemačkog jezika doprinijeli dobivanju ovih značajnih nagrada.
Svečanosti su nazočili pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehniku kulturu Istarske žuapnije - Patricija Smoljan, ravnatelji škola kojima su priznanja dodijeljena - Ivan Komparić i Debora Radolović, savjetnica Njemačkog središnjeg ureda za školstvo u inozemstvu Walburga Staudigl, voditelj odjela za kulturu Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke Sebastian Brokelmann te brojni pulski profesori i učenici.
Uvodnim učeničkim recitacijama na njemačkom jeziku započela je svečanost, nakon čega se pročelnica Smoljan pozdravnim govorom obratila okupljenima. Pročelnica Smoljan pozdravila je prisutne u ime Istarske županije.
Ravnateljica pulske Talijanske srednje škole "Dante Alighieri" istaknula je kako škola poštuje i njeguje višejezičnost i multikulturalnost, te se pohvalila činjenicom da se u školi uče čak četiri strana jezika. Škola je uključena u projkete razmjene učenika sa njemačkih govornih područja, a nagrada je pokazatelj da škola ide u pravom smjeru - europske višejezičnosti.
Ravnatelj Komparić zahvalio se prije svega učenicima i profesorima koji su vlastitim radom doprinijeli dobivanju priznanja, te je najavio kako će i dalje doprinositi promociji njemačkog jezika u Gimnaziji.
Savjetnica Njemačkog središnjeg ureda za školstvo u inozemstvu Walburga Staudigl istaknula je kako su započinjanjem suradnje imali problema obzirom da se u istri ne uči puno njemački jezik, stoga je suradnja za škole bila veliki izazov koji je uspješno savladan, čemu svjedoče priznanja.  Pohvalila je trud, rad i zalaganje učenika i profesora kojima će i dalje Njemački središnji ureda za školstvo u inozemstvu pomagati putemn donacija i stipendija.
Voditelj odjela za kulturu Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke Sebastian Brokelmann napomenuo je kako se dana sviše ne postavlja pitanje treba li znati strane jezike, već koliko ih treba znati, te je okarakterizirao višejezičnost kao temeljnu odrednicu 21. stoljeća koja je važan element za suživot u kulturnoj raznolikosti. njemačka Vlada izdvaja 45 milijuna eura godišnje za ovaj program, a obzirom na broj stanovnika, Hrvatska je zemlja u kojoj ima najviše partnetskih škola ove vrste. Istaknuo je važnost učenja jezika od malih nogu, već u vrtićima, školama, do fakultetskog obrazovanja pa i integriranja učenja jezika u cjeloživotno obrazovanje. Učenje njemačkog jezika imperativ je i sa gospodarskog gledišta, obzirom na znatan opseg trgovanja između dviju zemalja, a i mnogobrojnih turista koji kontinuirano posjećuju Jadransku obalu, istaknuo je Brokelmann. Pohvalio je učenike napomenuvši kako će im učenje njemačkoj jezika uvelike pomoći i u poslovnom svijetu. (K.H. / E.O.)