Flego: Ne dirajte mi suživot!

REAGIRANJE VALTERA FLEGA NA ISTUP DAMIRA KAJINA
Dostavljam Vam svoje reagiranje, ponukan brojnim pozivima mojih uznemirenih sugrađana pripadnika talijanske nacionalne zajednice u Istri. Kvalifikacije Damira Kajina u kojima se predstavnicima talijanske nacionalne zajednice obraća riječju 'fašizam' nisu se koristile niti 90-tih godina za vrijeme rata kada su nacionalne tenzije bile na vrhuncu.

Uspoređivanje predstavnika talijanske nacionalne zajednice s Benitom Mussolinijem je skandalozno i nedopustiv udar na temeljne vrijednosti Istre u kojoj je suživot - convivenza način života i to neovisno o kojoj je nacionalnoj, kulturnoj i vjerskoj zajednici  riječ. 

Pripadnici talijanske zajednice kontaktirali su me zgroženi ponašanjem Damira Kajina i obavijestili me da su izjave Damira Kajina proslijedili talijanskoj vladi, te talijanskom konzulatu i ambasadi u Hrvatskoj, te da se očekuje njihova reakcija.
 
Svjesni smo da je kampanja u tijeku i da će se kandidati kojima program i konkretni projekti nisu jača strana koristiti svim sredstvima da izazovu pažnju medija, ali izazivanje međunacionalnih tenzija u Istri, bila kampanja ili ne, u najmanju je ruku šokantna. 

Budući da napad dolazi nakon najave podrške talijanske nacionalne zajednice,  pitam se što će se dogoditi nakon što dobijem podršku srpske, bošnjačke, albanske, slovenske i ostalih nacionalnih zajednica?

Nevjerojatno je da danas u javnom prostoru Istre postoje ljudi koji se neprestano vraćaju u mračne teme prošlosti i problematiziraju temelje civiliziranog demokratskog društva. Nasreću, suživot - convivenza i visoki demokratski standardi tako su čvrsto ugrađeni u ovu našu regiju da ih ovakvi izljevi mržnje ne mogu poljuljati. Iznimno sam ponosan na to i izuzetno osjetljiv na svaki pokušaj da se ta specifičnost Istre na bilo koji način dovodi u pitanje!

Iako smo u izbornoj godini apeliram na sve kandidate da se vrijednosti Istre - tolerancija i suživot - ne diraju i ne dovode u pitanje.

S poštovanjem,


Valter Flego
Kandidat za istarskog župana