Zoričić: Nismo protiv cementare, nego smo protiv zagađenja - VIDEO

Zoričić: Nismo protiv cementare, nego smo protiv zagađenja - VIDEO-143165

KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Gradonačelnik Filip Zoričić održao je konferenciju za medije u prostorijama Gradske palače 26. veljače, gdje je govorio o radu cementare Calucem te drugim aktualnim temama. Na početku konferencije naglasio je važnost stalnog nadzora nad radom cementare dok je aktivna. "Nismo protiv cementare, nego smo protiv zagađenja", istaknuo je gradonačelnik, naglašavajući da je cilj osigurati da cementara radi unutar zakonskih parametara s mjerenjima štetnih emisija ispod propisanih vrijednosti.

Zoričić je potvrdio da je Calucem krenuo u izmjenu peći, a Grad Pula je dao mišljenje, na zahtjev Ministarstva, da nije potrebna procjena utjecaja zahvata na okoliš.

Međutim, gradonačelnik je izrazio zabrinutost zbog razlika u informacijama dobivenih od Uprave Calucema i onih navedenih u Elaboratu, tražeći hitno očitovanje. Grad je također zatražio hitno očitovanje od nadležnog Ministarstva.

Zoričić je istaknuo zahtjeve prema tvornici, uključujući zaštitu sirovina u zatvorenim prostorima i uvid u vrstu sirovine. Razmatra se i mogući prijelaz na plin.

Govoreći o mjerenju štetnih emisija, gradonačelnik je najavio postavljanje uređaja u blizini cementare, čije će vrijednosti biti javno dostupne. Također je najavio donošenje Odluke o provedbi mjerenja posebne namjene radi procjene onečišćenosti.

Zoričić je pozvao građane da prijavljuju nepravilnosti te naglasio važnost kontinuiranog nadzora i postavljanje standarda temeljenih na rezultatima mjerenja. Grad želi imati argumente za reakcije nadležnih tijela.

Na konferenciji se osvrnuo i na problem između Tehnomonta i ribara, ističući da Grad podržava očišćavanje Tehnomontovog zemljišta, ne i pomorskog dobra.

Na kraju, gradonačelnik je spomenuo aktualnu situaciju s Metisom, gdje je najavio testiranje uređaja za tretiranje biootpada koji bi trebao poboljšati rad tvrtke.

"Moramo sačuvati i industriju i ribarstvo", zaključio je gradonačelnik Filip Zoričić.

Konferencija za medije na temu Calucema

Objavljuje Regional ExpressPonedjeljak, 26. veljače 2024.

Programski sadržaj financiran je sredstvima Grada Pule u okviru provedbe javnog poziva za financiranje programskih sadržaja i/ili istraživačkog novinarstva elektroničkih medija od interesa za Grad Pulu -Pola u 2024. godini.

(H.R.)