Pulski zbor Coro Carillon osvojio zlato i srebro na festivalu “Chorus inside International” u Rimu

Pulski zbor Coro Carillon osvojio zlato i srebro na festivalu “Chorus inside International” u Rimu-132850

PULJANI I PULJANKE PJEVALI SU U PANTEONU, HRAMU SVIH BOGOVA
Zbor talijanske zajednice Coro Carillon iz Pule uspješno se predstavio na 44. izdanju međunarodnog festivala Chorus inside International u Rimu, gdje su pjevali u hramu svih bogova Panteonu. Zbor se pod ravnanjem dirigentice Tatiane Giorgi natjecao u dvije kategorije, tradicijska glazba u kojoj je pobjedio osvojivši zlatnu nagradu te u pop kategoriji, u kojoj je osvojio drugo mjesto i srebrnu nagradu, a bili su tek pola boda do još jednog zlata.

Koliko je žiri bio kritičan govori činjenica da je tek tri od 16 zborova osvojilo zlatnu nagradu, pulski Carillon, te vokalna skupina iz Londona i zbor iz Poljske.

O PANTEONU:

Panteon ili Hram svih bogova je rimski hram sagrađen tijekom vladavine Hadrijana u to doba, na obrub arhitrava dodan je natpis koji je izvorno pripadao hramu, a koji je sagradio Marko Vipsanije Agripa 27. – 25. pr. Kr. On je vodio gradsku i graditeljsku obnovu Rima pod vladavinom Augusta i također je odgovoran za oblikovanje i ostvarenje monumentalne transformacije središnjeg Campusa Martiusa. Drugi natpis, ispod prvog, bilježi restauracijski rad obavljen na Panteonu po naredbi cara Septimija Severa i njegova sina Karakale 202. g.

Savršeno očuvani Panteon je preživio nekoliko pljački, izmjena i restauracija, a za to je djelomično zaslužan bizantski car Foka koji je ovu zgradu dao na dar papi Bonifaciju IV. 608. godine. On ju je preobrazio u crkvu s nazivom Sveta Marija od mučenika.

"Panteon" (s prefiksom "takozvani") naziv je koji nam je prenio povjesničar Kasije Dion. On je objasnio da taj naziv doslovno znači posvećen "svim bogovima" ili kako je on također naslućivao, potječe od sličnosti sagrađenog svoda s nebeskim svodom. Međutim, moguće je da je Agripina zgrada bila posvećena Marsu i da je "panteon" bio naziv u općoj uporabi za hram koji je sačuvao Hadrijan. Taj car je ovu zgradu pretvorio u carsku dvoranu u kojoj je mogao službeno primati senatore.  

(DV)