Ekomuzej u Vodnjanu pokrenuo gotovo zaboravljene tradicije

Ekomuzej u Vodnjanu pokrenuo gotovo zaboravljene tradicije-63330

OVOGA ČETVRTKA KUŠAJTE PIZZE IZ KRUŠNE PEĆI !
Na vodnjanskoj placi u jednoj od najstarijih kuća u gradu smješten je Eko muzej. Ovu je , sada već i gradsku turističku atrakciju pokrenula udruga „Istrian de Dignan“.  Grad Vodnjan-Dignano, proteklog je ljeta postao počasnim članom Udruge i  od samog početka je podržao rad udruge.  Postignuti rezultati članova udruge pokazuju koliko je truda i stručnosti uloženo od strane članova, simpatizera i volontera.

U Vodnjanu je do sada popločen dio starog grada te vraćen sjaj zapuštenim gradskim prostorima, voltama i prilazima koji povezuju starogradsku jezgru s glavnim trgom. Svakodnevno raste broj članova koji se aktivno uključuju u rad udruge i obogaćuju zbirku izloženih predmeta te proizvoda u ponudi. Stalna postava ekomuzeja je obogaćena predmetima i prostorima Memorijalne zbirke Erminio Vojvoda. U tijeku je priprema internet rješenja za dinamični katalog koji bi omogućio prikaz svih izloženih predmeta, uređenih prostora, aktivnih osoba i izvornih proizvoda. "Pokretanjem turističke manifestacije «Prva godina vrednovanja vodnjanskih tradicija» u suradnji s Gradom, lokalnom turističkom zajednicom i istarskom podružnicom Slow food-a, željeli smo promijeniti percepciju Vodnjana, pogotovo kod stranih posjetitelja. Uspjeli smo iznenaditi i domaću publiku vračanjem u upotrebu stare krušne peći i pripremom proizvoda na tradicionalan način ali i multikulturalnim pristupom," naglasila je iz Udruge Informo dipl. ing. agr. Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio.

"Zahvaljujući suradnji s Centrom za nematerijalnu kulturnu baštinu Etnografskog muzeja Istre, projektom «Vin de ua» uspjeli smo dokumentirati tradicionalnu berbu i pripremu vina te izložiti naše predmete u Pazinu i Pićnu. Školovali smo preko 50 maslinara iz cijele Istre kroz stručne radionice rezidbe maslina. Preuzeli smo brigu za zadnja 2 istarska magarca u Vodnjanu koji su tijekom turističke sezone kroz ulice Vodnjana i parkom kažuna provozali više stotina turista, novinara i blogera te djece škola i vrtića," nadodala je Hlevnjak Pastrovicchio. Udruga je tijekom ove godine, ugostila i priredila terensku nastavu i zabavne programe za više od 800 djece osnovnih škola i vrtića, a  20. studenog očekuju još 150 djece.

Pokrenuli su također projekt didaktičke farme. Naime, u suradnji s Osnovnom školom Vodnjan-Dignano i uz suglasnost Skupštine Istarske županije, prilagodili su jednu štalu u okviru škole, a u tijeku je priprema idejnog rješenja za biodinamični vrt i uključivanje u međunarodni program Eko škola. Udruga Informo je suosnivač Zaklade Ars et Labor koja djeluje s ciljem očuvanja kulturne baštine Istre, promicanja i podizanja umjetničkog stvaralaštva te kulturnog djelovanja u Istarskoj županiji.

U sklopu programa Erazmus +, uspješno su prošli kroz proces akreditacije za primanje, rukovođenje i slanje volontera Europske volonterske službe. Tako je i udruga ISTARSKO partner u projektu DINAMIC, u sklopu kojeg rade na očuvanju običaja, starih zanata i ruralne kulturne baštine te djeluju s ciljem postizanja ekološke održivosti u poljoprivredi i turizmu.

Udruga Informo organizira u četvrtak, 19. studenog, u prostorijama Ekomuzeja u Vodnjanu, Talijansku večer, kada će se, uz glazbu u živo i domaće vino, degustirati pizza iz krušne peći. ( REX )