ECO-NautiNET: Održana završna konferencija u sklopu EU projekta

ECO-NautiNET: Održana završna konferencija u sklopu EU projekta-102190

KONFERENCIJA O NAUTIČKOM SEKTORU I SJEDNICA GRUPACIJE SERVISERA PLOVILA
Jučer je Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Pula organizirala konferenciju "Umrežavanjem u nautičkom sektoru do veće konkurentnosti, razvoja inovacija, prijenosa znanja i tehnologija", koja se održala u Hotelu Park Plaza Histria u Puli.

Konferencija je okupila gospodarstvenike, predstavnike gospodarskih komora, institucija i znanstveno-razvojnih centara iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Grčke i Albanije. Nakon uvodnog dijela konferencije predstavljeni su najznačajniji noviteti u nautičkom sektoru koje su osmislile hrvatske tvrtke, nakon čega su slijedili međunarodni poslovni susreti. Konferencija je bila namijenjena svim tvrtkama u nautičkom sektoru koje se bave proizvodnjom plovila i opreme, serviserima, distributerima, trgovcima nautičke opreme, marinama, čarterima, projektantima, IT tvrtkama.

Riječ je o završnoj konferenciji u sklopu EU projekta ECO-NautiNET kojemu je cilj stvoriti veću povezanost ne samo između gospodarstvenika, već sinergijom svih dionika u nautičkom sektoru unaprijediti konkurentnost i očuvati održivost putem inovativnih rješenja i nove tehnologije.

ECO-NautiNET je projekt br. 398 koji je u sklopu INTERREG ADRION programa transnacionalne suradnje sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i IPA sredstava (IPA II).

Nakon konferencije održana je sjednica Grupacije servisera plovila na kojoj se raspravljalo o problematici servisera plovila u obavljanju djelatnost, a predavanja su održali Luciano Beg – Marservis d.o.o., voditelj Grupacije servisera plovila koji je govorio o zahtjevima i obavezama pri inspekcijskom nadzoru sanitarne inspekcije, inspekcije zaštite okoliša, inspekcije zaštite na radu i tržišne inspekcije, osnovne obaveze iz radnog prava s naglaskom na servisere plovila, dok je Tiziana Paris iz Odvjetničkog ureda Tiziana Paris govorila o pravima i obavezama pravnih subjekata koji obavljaju djelatnosti na pomorskom dobru (naglasak na servisere plovila).

Na kraju spomenimo da su teme prezentacije noviteta bile:

- Napredne tehnologije u brodskom električnom i hibridnom pogonu: Branimir Ružojčić – TEMA d.o.o.
- Novi uređaj temeljen na EIS-u za terensko i laboratorijsko određivanje kvalitete zaštitnih obloga: Sanja Martinez, Ivana Šoić - ReCorrTech d.o.o.
- Računalne simulacije za predviđanje hidrodinamičkih karakteristika brodova, kao i proračune valne propagacije u lukama i marinama: Inno Gatin - In silico d.o.o.
- Inovativni, energetski učinkoviti i ekološki prihvatljivi projekti u pomorskom sektoru: Tomislav Uroda – iCAT d.o.o.

(rex)