Društveni centar Rojc na raspolaganju je za 100-tinjak udruga

Društveni centar Rojc na raspolaganju je za 100-tinjak udruga-92150

DC ROJC KAO PRIMJER ISPRAVNOG NAČINA RASPOLAGANJA GRADSKOM IMOVINOM
Projekt stvaranja multimedijalnog centra gradskih udruga u nekadašnjoj vojarni Karlo Rojc, jedinstven je primjer u Republici Hrvatskoj. Nastao je kao rezultat djelovanja nevladinih udruga krajem 90-tih godina te je vrlo brzo postao najznačajniji projekt za razvoj društvenog sektora u Puli, kojeg koordinira Grad Pula od 2002. godine. Tada novoosnovani Odjel za kulturu i koordinaciju rada udruga Grada Pule preuzima obvezu uspostave načina korištenja objekta, budući su još od 1998. godine neprofitne udruge pretežno iz djelokruga kulture, zaštite okoliša, rada s mladima, skrbi o osobama s posebnim potrebama i sporta, svoj „dom“ već našle u Rojcu.

Društveni centar Rojc je mjesto u kojemu danas živi, radi i djeluje više od 100 udruga civilnog društva iz djelatnosti kulture, sporta, socijalne skrbi i zdravstva, skrbi o osobama s posebnim potrebama, skrbi o djeci i osobama treće životne dobi, ekologije, humanitarnog rada, tehničke kulture, nacionalnih manjina, djelatnosti udruga proizašlih iz domovinskog rata i druge koje su uspješan  primjer suradnje između gradske vlasti i organizacija civilnog društva – ističu iz Grada Pule.

„Kroz razne programe i ulaganja u objekte civilnog društva Grad Pula neupitno iskazuje svoje opredjeljenje i podršku rada udruga i razvoju civilnog društva koje svojim djelovanjem doprinose zajednici. Ovaj bivši vojni objekt Grad Pula platio je nemalih 11 milijuna kuna kako bi bio u funkciji razvoja civilnog društva. Bivša vojarna Karlo Rojc može poslužiti kao primjer na koji način Grad Pula skrbi o svojoj imovini i na koji se način bivša vojna imovina može staviti u funkciju za građane. Smatram da bi država trebala biti efikasnija po tom pitanju kako bi se osigurale potrebne pretpostavke za razvoj gospodarstva, otvaranja novih radnih mjesta i u konačnici kako bi od takve imovine korist imali građani“ istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić i pozvao sugrađane da upravo u Rojcu kvalitetno ispune svoje slobodno vrijeme, usvoje nova znanja i vještine ili jednostavnu pomognu drugima kroz volontiranje.
 
U 2008. i 2009. godini komunikacija Grada i korisnika Rojca je zahvaljujući zajedničkim naporima podignuta na još višu razinu. Naime, od 17. ožujka 2008. godine djeluje Vijeće Rojca. Vijeće je tijelo sastavljeno od udruga uporabovnica Centra koje je formirano s ciljem kvalitetnijeg i odgovornijeg rada u Rojcu i isto takve suradnje s Gradom Pulom kao partnerom sektora i vlasnikom Rojca.

Radi bolje komunikacije, uvažavanja potreba i prijedloga korisnika Centra i zajedničkog donošenja odluka formirana je Radna grupa za koordinaciju Centra gradskih udruga "Rojc"(Koordinacija).

„Planova ne fali. Gledamo da su aktivnosti uvijek prilagođene prioritetnim potrebama i zahtjevima samih korisnika. Informacije dobivamo od svih uključenih dionika u radu Centra i realizacija je prilagođena prvenstveno financijskim mogućnostima i jasnim smjernicama razvoja koje proporcionalno svim korisnicima povećavaju korist i kvalitetu boravka i djelovanja u Rojcu“, zaključio je Aleksandar Matić, direktor Castrum Pula 97 d.o.o. koji upravlja zgradom.

(Dorijan Vrkljan)