Drugo lice invalidnosti: Za istu šansu osoba s invaliditetom na tržištu rada

KAMPANJA DILJEM HRVATSKE, NAJAVLJENA I U PULI
Projektom ‘Drugo lice invalidnosti’ diljem Hrvatske započinje zagovaračka kampanja za podizanje javne i institucionalne svijesti, a posebice svijesti poslodavaca o znanjima, vještinama i sposobnostima osoba s invaliditetom te društvenim koristima njihova zapošljavanja.

Kampanja se provodi u šest hrvatskih gradova Osijeku, Varaždinu, Zagrebu, Puli, Dubrovniku i Splitu, a između ostalih, obuhvatiti će sedam kratkih video filmova koji će ispričati priču o sposobnostima i kapacitetima osoba s invaliditetom za rad na otvorenom tržištu rada.

Zagovaračka kampanja će predstaviti osobe s invaliditetom kao ‘pobjednike’, što je i slogan kampanje, do sada je snimljeno ukupno šest videa, a posljednji će se snimati sutra u Fažani gdje će glavni lik biti poznati glazbenik Erik Balija, a u jednom od videa ispričana je priča i o mladom soboslikaru Femi Aliu iz Pule.

Aktivnosti kojima će se unaprijediti mogućnosti zapošljavanja za osobe s invaliditetom motiviranjem poslodavaca za zapošljavanje i pružanje podrške osobama s invaliditetom na slobodnom tržištu rada, najavljene su danas na konferenciji za novinare u Udruzi slijepih Istarske županije u Puli, koji također sudjeluju u projektu.

‘Ako zdravoj osobi teško pada nezaposlenost, onda možete zamisliti kao je tek invalidnoj osobi’, rekao je predsjednik Udruge slijepih Zlatko Kuftić dodajući da je Istarska županija jedina županija u Hrvatskoj koja slijepima zbog nezaposlenosti daje novčanu naknadu.
Ispričao je i da je jedna članica Udruge odbila plaću poslodavca koja joj je ponuđena da ne dolazi na posao u firmi u kojoj je zaposlena zbog poštivanja postotka zapošljavanja invalidnih osoba. Riječ je o diskriminaciji, dodao je Kuftić.

A diskriminacija prema invalidnim osobama u Hrvatskoj je i dalje velika, naglasila je Elvira Krizmanić Marjanović pročelnica UO za društvene djelatnosti Grada Pule koja je kazala kako je potrebno podignuti svijest poslodavaca i srušti predrasude da osobe s invaliditetom mogu jedino telefonirati. ‘Trebamo ih uključiti u sve sfere društva’.

Hvale vrijedan projekt koji bi dugoročno trebao smanjiti diskriminaciju osoba s invalidnošću na tržištu rada, osim Grada Pule, podržala je i Istarska županija.
‘Nije bilo teško prigrliti ovaj projekt. Poznajem puno ‘pobjednika’ i neki od njih moji su veliki prijatelji. Ispred Istarske županije preuzimam obvezu da do 26. studenoga kada će se kampanja ‘Drugo lice invalidnosti’ održavati u Puli, tu ideju promoviram u svim gradovima i općinama, ali i da u nju uključimo i gospodarstvenike’, rekao je Čerina.

Više o kampanji i o svakodnevici osoba s invaliditetom rekao je današnji gost splićanin Ante Raos predsjednik M.U.O.S.I.D. – a.
‘Ovo nije revolucionarni početak, već temelj da građani s invaliditetom budu dočekani ravnopravno. Riječ je o talentoranim i sposobnim ljudima čije se sposobnosti ne koriste. Ovim bismo projektom trebali saznati koje su mogućnosti na burzi rada nas osoba s invaliditetom, koje to poslove možemo obavljati. U skladu s time ćemo se usmjeravati i educirati’, kazao je Raos i zahvalio na srdačnoj dobrodošlici i podršci projektu.
Od osobnih iskustava, kazao je da mu je invalidnost promijenila život, da stvari gleda drugim očima, zapaža detalje i prave životne vrijednosti. Naglasio je da invalidne osobe ne traže privilegije, već samo istu šansu, da su to osobe s karizmom koje na posao dolaze da bi doživjele jedan drugačiji odnos, te da prije svega treba krenuti mijenjati njihove obiteljske odnose, jer se obitelji prema njima često ponašaju pretjerano zaštitnički.

Udruga za rehabilitaciju i edukaciju VISOKI JABLANI, u partnerstvu s Mrežom udruga osoba s invaliditetom Dalmacije – M.U.O.S.I.D., započela je provedbu projekta Drugo lice invalidnosti, sufinanciranog sredstvima Europske unije putem programa IPA IV, Razvoj ljudskih potencijala; kroz Potporu programima zagovaranja i motivacije za društveno isključene skupine koju koordinira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Kampanju je najavila i Mihaela Jović Kerešin predsjednica Udruge Visoki Jablani koja je kazala kako se u sklopu projekta stvara i on line platforma gdje bi se trebala stvoriti šira javna rasprava, odnosno direktna komunikacija poslodavaca i osoba s invaliditetom, te njihovih obitelji.

Ukupna vrijednost projekta je 129.952,90 EUR-a, od čega EU financira 76,46%. Na provedbi projekta surađuju lokalne udruge osoba s invaliditetom iz Dubrovnika, Vukovara i Varaždina: Udruga za savjetovanje, edukaciju i pomoć roditeljima djece sa posebnim potrebama "Poseban prijatelj" Dubrovnik; Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina i Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju "Vukovarski leptirići". (Tekst i Foto: Doris Floričić)