Doznajemo tko se treba uključiti u Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva

Doznajemo tko se treba uključiti u Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva-125012

OBILJEŽAVAMO MJESEC SVJESNOSTI O RAKU DEBELOG CRIJEVA
Diljem Europe ovaj mjesec se obilježava od 2008.g., u Istarskoj županiji od 2013.g., a u svijetu od 2015.g. Hrvatski sabor je na sjednici 11. veljače 2022. donio  odluku o proglašenju mjeseca ožujka „Mjesecom svjesnosti o raku debelog crijeva“ u Republici Hrvatskoj. Obilježavanje navedenog Mjeseca prilika je da se podsjetimo na važnost odaziva na Nacionalni program za rano otkrivanje raka debelog crijeva kako bi spriječili njegovu pojavu ili ranije otkrili rak, te time spasili ljudske živote i ublažili patnju.

Rak debelog crijeva je vodeće sijelo raka u ukupnoj populaciji Istarske županije, slijedi rak pluća; rak debelog crijeva je na drugom mjestu kod muškaraca (iza raka pluća) i kod žena (iza raka dojke). U Europi je ovaj rak na drugom mjestu kod žena, a na trećem mjestu kod muškaraca. 
U Istarskoj županiji od raka debelog i završnog crijeva prosječno godišnje obolijeva 173 osoba (105 muškog i 68 ženskog spola), a umire 100 osoba (61 muškog i 39 ženskog spola). U ukupno oboljelima od raka, rak debelog i završnog crijeva čini 15%, a slijedi rak pluća s 13%. Rak debelog i završnog crijeva drugi je vodeći uzrok smrti od raka (nakon raka pluća).
U Istarskoj županiji (i Hrvatskoj) stope incidencije i smrti zbog raka debelog i završnog crijeva i dalje su visoke. Po standardiziranoj stopi smrtnosti od ovog raka RH je nažalost na drugom mjestu u EU (30/100.000), iza Mađarske (33), a prosjek EU je 18/100.000. U Istarskoj županiji su stope smrtnosti (oko 24) malo niže od hrvatskih, ali previsoke u odnosu na prosjek EU. Osnovni razlog za visoku smrtnost u RH je kasno otkrivanje - u trenutku dijagnoze oko 10% raka debelog i 13% završnog crijeva je lokalizirano, znači rano otkriveno (u SAD-u 40%). Za usporedbu, rak dojke otkriven je u lokaliziranom stadiju u RH kod 44% žena. Kod uznapredovalog raka osobama se ugrađuje stoma (kolostoma tj. mjesto gdje je debelo crijevo izvedeno na površinu trbušne šupljine), oni su zbog toga često  stigmatizirani u društvu, a stomu je moguće izbjeći redovitim preventivnim pregledima.  

Svatko može oboljeti od raka debelog crijeva. Samo oko 20-25% oboljelih ima pozitivnu obiteljsku anamnezu (kolorektalni karcinom  u obitelji, obiteljske polipoze i slični sindromi) ili osobno imaju bolest crijeva koja pogoduje razvoju raka (ulcerozni kolitis ili Crohnova bolest). Međutim 75-80% oboljelih nije imalo rak u obitelji, već je jedini rizični čimbenik kod njih bila dob. Naime, rizik od razvoja raka debelog crijeva znatno raste nakon 40. godine života,  a  90% svih kolorektalnih karcinoma otkrije se u osoba starijih od 50 godina.


Spori proces tijekom kojeg se dobroćudne tvorbe (polipi) pretvaraju u rak debelog crijeva pruža jedinstvenu mogućnost  za sprečavanje i rano otkrivanje promjena. Redovitim preventivnim pregledima otkrivaju se i odstranjuju polipi te time sprječava rak. 
Kolorektalni karcinom nevidljiv je i tihi ubojica: mnogi, koji imaju početne oblike te bolesti, nemaju nikakvih smetnji i misle da su zdravi, jer se bolest dugo razvija bez ikakvih znakova. Upravo je za zdrave osobe osmišljen Nacionalni program kojem je glavni cilj otkriti i odstraniti polipe te time spriječiti rak. Više od 90% oboljelih od ovog raka može se izliječiti ako se bolest rano otkrije i liječi.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva počeo je u Istarskoj županiji u siječnju 2008.g. Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije šalje na kućne adrese osobama oba spola u dobi 50 do 74 godine pozive za uključivanje u Program. Slični programi provode se u mnogim drugim državama već desetak godina. U tijeku je peti ciklus pozivanja koji će obuhvatiti osobe rođene 1947. - 1971. godine.  Za vrijeme pandemije, osim u vrijeme lock-downa, nije bilo obustave Programa, a nije bilo ni smanjenja sudjelovanja osoba u Programu. Do sada su pozvani rođeni 1961.-1971. g. i  1947.-1948.g. Osobe koje su već bile testirane u prošlom ciklusu,  dobit će kuvertu s materijalima za slanje uzoraka stolice automatski po isteku dvije godine.  Svi ostali koji se žele uključiti mogu to učiniti pismeno kuvertom s plaćenom poštarinom (slanje potpisananog pristanka) ili besplatnim telefonskim pozivom na  0800 202 000. Na kućnu adresu Nastavni zavod će im poslati sav potreban materijal te upute za uzimanje i dostavu uzoraka stolica. Materijal, poštarina i telefonski pozivi su za korisnike besplatni.

Na besplatnom info-telefonu Nastavnog zavoda  0800 202 000 od ponedjeljka do petka od 12 do 15 sati medicinske sestre daju informacije o Programu, primaju zahtjeve za uključivanje u Program i slanje potrebnog materijala, pružaju stručnu pomoć u provedbi svih koraka u Programu. Upiti se mogu poslati i na e-mail: javno.zdravstvo2@zzjziz.hr

Odazovite se pozivu na testiranje krvi u stolici.
 
Nazovite 

besplatni telefon 
Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije 

broj 0800 202 000 
(ponedjeljak – petak, 12-15 sati)! 


SPRIJEČITE RAK...

(REX)