Donosimo vam vodič događanja za djecu u Puli

Donosimo vam vodič događanja za djecu u Puli-135367

NAREDNIH DANA MNOŠTVO RADIONICA, FILMOVA I IZLOŽBI
Dolaskom proljeća kao da se sve počelo buditi, pa su tako i događanja za djecu ovog vikenda i idući tjedan doista brojna.

U petak, 24. ožujka u 17:30 sati, Udruga Birikina Pula u sklopu svog programa „Art dan“ organizira kreativnu radionicu. Voditeljica je Iva Kuzmanović koja će sudionicima pomoći da ukrase svoju vazu. Radionica se održava u prostoru Birikine, na adresi Trg 1. istarske brigade 10, a traje sat i pol. Kotizacija po osobi je 5,30 eura. Radionica je namijenjena odraslima i djeci kako bi im se pružila prilika da kvalitetno provedu zajedničko vrijeme. Prijaviti se možete putem inboxa Birikinine Facebook stranice.

Subotnja jutra već tradicionalno u pulsku Gradsku knjižnicu donose događanja za djecu, a ovoga puta, 25. ožujka u 11 sati, stiže zanimljiv gost - Zoran Vakula. Naime, povodom Svjetskog dana meteorologije, koji se obilježava 23. ožujka, poznati meteorolog na Odjelu za djecu i mlade, predstavit će svoje četiri slikovnice iz serijala pod nazivom „Vremenaste priče“.

Autor je slikovnice „Vjetropirasta“, „Oblačasta“, „Sunčasta“ i „Pahuljasta“ napisao s ciljem da educira, približi neke često spominjane meteorološke termine djeci, kako bi kasnije bolje razumjela i imala koristi od meteoroloških informacija, posebice u ovo doba sve očitijih klimatskih promjena i globalnog zatopljenja.

Slikovnice su namijenjene djeci predškolske i mlađe školske dobi, no svi su dobrodošli, poručuju iz knjižnice. Ulaz je slobodan i nije potrebna prijava.

Ljubitelje kazališta razveselit će nova predstava Teatra naranča, „Carevo novo ruho“. Premijera je u subotu u 18 sati, u pulskom Dječjem kulturnom centru (ex Pionirskom domu).

U utorak, 28. ožujka počinje 8. Pulica u kaputu i sve do 2. travnja u Kinu Valli predstavit će niz dobrih i kvalitetnih dugometražnih i kratkometražnih igranih i animiranih filmova za djecu i odrasle.

Pulica u kaputu - dani dječjeg filma nastoji na zabavan način dati uvid i otvoriti mogućnosti za širi pogled na svijet europske kinematografije prikazivanjem filmova koji redovnim putem distribucije ne dolaze u naša kina i koji možda nikad ne bi bili prikazani. Pogledajte raspored filmova.

Pulica donosi i radionicu stop-motion animacije pod nazivom „Škare, papir, dinosaur!“. Radionica je namijenjena djeci od 7 do 10 godina i održavat će se svakodnevno u 17:30 od 28. do 31. ožujka, a u subotu, 1. travnja, u 10 sati. Radionica  je namijenjena polaznicama i polaznicima zainteresiranima za maštoviti svijet animacije i obuhvaća osnove stop – motion tehnike; pripremu i obradu materijala za izradu kratkog animiranog filma.

Tijekom dvosatne radionice mali će polaznici naučiti vještine za izradu i produkciju animiranog filma s ciljem da svaka grupa izraditi vlastiti autorski animirani film. U jednom terminu može sudjelovati najviše 10 polaznika, stoga je potrebno prijaviti dijete putem obrasca na POVEZNICI. Sukladno interesima, djeca se mogu prijaviti i za više termina neovisno o ponavljanju programa radionice, a prijave se zaprimaju do ispunjenja kapaciteta.

Po završetku će svima vlastiti film biti dostavljen putem poveznice na e-poštu navedenoj u prijavnici. Radionica se održava pod mentorstvom Vibora Juhasa, pulskog umjetnika koji se bavi ilustracijom, animacijom, glazbom i filmom. Također je ilustrator dječjih knjiga i slikovnica, a u suradnji s Manuelom Šumbercem autor je interaktivne slikovnice “Žive razglednice Pule”.
Režirao je i animirao kratkometražne animirane filmove te je autor brojnih plakata i animiranih jingleova za razne poznate manifestacije i predstave.

Osim uživanja u otkrivanju novih filmskih naslova, djeca mogu pogledati izložbu Dječji pogled i popratni, kinotečni, filmski program koji su realizirani u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom - Hrvatskom Kinotekom.

Još jedna izložba primjerena za dječju dob otvorena je u Galeriji C8 Arheološkog muzeja Istre i može se razgledati sve do 15. svibnja. Riječ je o interaktivnoj izložbi zanimljivoga naziva, „Smiješna strana arheologije - zašto si tako ozbiljan“, koja koristi 15-ak predmeta iz Arheološkog muzeja u Zagrebu, a predstavljena je kroz modernu kulturu, odnosno memeove. Posjetitelji između ostalog imaju priliku otkriti rješenje srednjovjekovne zagonetke, napraviti svoj vlastiti arheomeme ili glasati za najbolji. Time je cjelokupna izložba predstavljena u duhu educiranja kroz humor te će zasigurno biti zanimljiva djeci svih uzrasta. Otvorena je svakoga dana od 9 do 20 sati, u Carrarinoj ulici 8.

(Paola Albertini)