Dodijeljene ‘Zvona i nari’ nagrade za književnost 2018.

Dodijeljene ‘Zvona i nari’ nagrade za književnost 2018.-87563

NAGRADE 'PJESNIČKO ZVONO', 'PROZNI NAR' I 'KRITIČKO I' ZA NAJBOLJE KNJIŽEVNIKE U REGIJI
U knjižnici i književnom svratištu 'Zvona i nari' dodijeljene su godišnje nagrade za najbolju poeziju, prozu i kritički prikaz, pod otkriljem časopisa ZiN Daily. Svoj međunarodni književni časopis urednici Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen opisuju kao „kreativni online laboratorij gdje se književnost događa svaki dan“.

Na natječaj koji je trajao od svibnja 2017. do veljače 2018. svoje je radove na hrvatskom, bosanskom, srpskom i crnogorskom jeziku poslalo tristo autora iz regije.

Nagradu 'Pjesničko zvono' odnosi Biljana Milovanović Živak iz Srbije za svoju pjesmu „Moj voljeni i sitno pletivo“. Ova profesorica književnosti optimistična je u vezi s budućnošću knjige: „Ja kao profesorica književnosti u Gimnaziji u Požarevcu stvaram čitalačku publiku, koja dolazi ne samo na moje promocije nego i na druga književna događanja“.

Nagrada 'Prozni nar' putuje s Ernadom Osmićem za Brčko. Njegova priča „Discovery“ prati neobavezni razgovor između dva muškarca u čekaonici rodilišta. Osmić, koji i sam čeka prinovu kaže: „Obožavam tzv. glupe razgovore i to koliko dubine se u njima zna kriti. 'Small talk' je premošćivanje vremena“. Ovaj mladi autor iz Bosne također je profesor književnosti u školi i kroz svoj rad s djecom uočio je gdje nastavnici, ali i cijeli obrazovni sustav griješe što se tiče književnosti: „Fatalna je greška uzdizati književnike na platoe – tada djeca misle da je književnost neki nedostižan svijet kojem oni ne pripadaju“. Upitan o svojim planovima odgovara da iako je mislio kako neće izdati knjigu, ipak je odlučio da hoće – u inat hejterima.

Nagradu 'Kritičko i' odnose Denis i Anita Peričić, bračni i književni par iz Varaždina. Nagrađeni su za svoju kritiku Bekavčeva romana „Policijski sat“.

Ovi autori nagrađeni su jednotjednim boravkom u književnoj rezidenciji 'Zvona i nari', novčanom nagradom od 2000 kn te skulpturicama zvona, nara i slova i, s autorskim potpisom Ognjena Rađena.

Poseban gost večeri, koji u ližnjanskoj rezidenciji boravi mjesec dana jest Charles Potts. Ovaj američki pjesnik, nakladnik, kauboj i veliki ljubitelj konja inspiraciju za svoju poeziju pronalazi i u putovanjima. Planira za vrijeme svog ostanka u Hrvatskoj posjetiti i Dubrovnik, a posebno se veseli dugom putovanju i upoznavanju krajolika kroz prozor autobusa. Inače, Charles Potts bavi se književnošću od svoje mladosti, od 60.-ih godina prošlog stoljeća, prevodi s japanskog, kineskog mandarinskog i španjolskog jezika te je više svojih knjiga prodao u Južnoj Koreji nego u SAD-u. Potts je prisutnima govorio o svojoj ljubavi prema knjigama i 'Appaloosa' konjima koje uzgaja na ranču u Walla Walli u saveznoj državi Washington. U glazbenom dijelu programa na roženicama i mihu svirao je Ljubomir Grgorinić Rađen.

Zanimljivi gosti i dobro osmišljen program dodijele književnih nagrada u jednom od najvećih regionalnih književnih rezidencija ostavlja nas optimističnima za budućnost književnosti na našim prostorima.
(REX/ Renata Šimić)