Darko Jurković „Charlie“ nastupiti večeras u Jazz House-u

Darko Jurković „Charlie“ nastupiti večeras u Jazz House-u-139570

NEDJELJA JE REZERVIRANA ZA KVARTET 'UP TEMO DIVER'
Riječki gitarist Darko Jurković „Charlie“ nastupiti će danas, 16. rujna u Jazz House-u.

Darko Jurković rođen je u Rijeci. Prva zanimanja za jazz nastaju u sedamnaestoj godini, da bi nakon nekoliko godina prešao na posebnu tehniku sviranja poznatiju pod nazivom «two hands tapping» po uzoru na američkog gitaristu Stanleyja Jordana. Godine 1990. upisuje se na jazz odsjek Glazbene Akademije u Grazu (Austria), smjer jazz gitara, u klasi prof. H.Pepl i W. Brasel. Diplomirao je 1997. i stekao zvanje «Magister der Kunst».

Najčešće surađuje sa hrvatskim glazbenicima: Matijom Dedićem, Krunom Levačić, Tončijem Grabušić, Henryem Radanović , te imenima kao što su, Stefan Milenković, Goran Končar, Fabrizio Bosso, Gene Jackson, Mario Fragiacomo, Angelo Comisso, Roberto Magris, Bobby Watson, Herb Geller, Philip Catherine, Wolfgang Lackerschmid, Duško Gojković; František Uhlir, Jaromir Helesic, Michel Hauser i mnogi drugi.

Niz godina bio je član je srednjoevropskog Small Big Band-a «Europlane Orchestra», s kojim je snimio tri nosača zvuka od kojih posljednji sa legendarnim američkim saksofonistom Herbom Gellerom.

Od 2008. Darko Jurković prakticira također sviranje na dvije gitare istovremeno, koristeći uvijek “two hands tapping”. U listopadu 2021. izdao je CD sačinjen isključivo od autorskih skladbi, pod nazivom „Trio,duo solo“ (Sipa Music – Menard) kojeg je portal Glazba.hr uvrstio među petnaest najboljih albuma 2021. godine. Na ovom albumu svoje autorske kompozicije izvodi solo na dvije gitare, u triju sa Jankom Novoselić i Zvonimirom Šestak i u duetu sa indijskim tablistom Om Prakash-Pandey. Na nastupu u Jazz House-u Darko će nastupiti solo, sam će na dvije gitare izvoditi ponajprije skladbe sa ovog albuma.

U nedjelju 17. rujna u Jazz House-u će nastupiti kvartet pod nazivom „Up Tempo Divers“. Kvartet je to pulskih glazbenika koji u prvi plan nastoji „gurnuti“ dva glazbenika koji u posljednjih godinu dana pokazuju obećavajući entuzijazam usmjeren prema jazz glazbi, a to su Andrea Rojnić na klaviru i Andrej Barac na bubnjevima. Veseli što se u našem gradu pojavljuju novi glazbenici sa takvim entuzijazmom pridružuju im se trubač Branko Sterpin i kontrabasist Srđan Kuzmanović. Koliko su tijekom posljednjih mjeseci ovi novi entuzijasti proširili svoj jazz repertoar i vokabular, koliko suptilno izvode balade i da li prilikom sviranja brzih
tempa ovi glazbenici ostaju na površini ili ipak tonu moći ćete čuti na nedjeljnom koncertu.

(REX)