Dan u plavom – dan svjesnosti o raku debelog crijeva

Dan u plavom – dan svjesnosti o raku debelog crijeva-125339

SUBOTA – GRADSKA TRŽNICA PULA, 19.03.2022.
Hrvatski sabor na sjednici 11. veljače 2022. donio   je  odluku o proglašenju mjeseca ožujka „Mjesecom svjesnosti o raku debelog crijeva“ u Republici Hrvatskoj. Inače, diljem Europe ovaj mjesec se obilježava od 2008.g., u Istarskoj županiji od 2013.g., a u svijetu od 2015.g.
Stoga će i ove godine Liga protiv raka Pula sa svojim suradnicima i prijateljima organizirati javnozdravstvenu akciju pod nazivom “Dan u plavom” koja će se održati 19. ožujka , subota, od 10 sati na Gradskoj tržnici u Puli.

Obzirom da godišnje u Hrvatskoj oko 1900 muškaraca te 1200 žena otkrije simptome raka debelog crijeva stoga ovu akciju smatramo vrlo bitno kako bi educirali građane o važnosti redovnih odlazaka na preventivne preglede.

‘Na akciji će sudjelovati, osim članova Lige, i učenici  Medicinske škole koji će mjeriti vitalne funkcije građanima uz poštivanje epidemioloških mjera.
Također će svoj doprinos dati naše drage kolege i suradnici sa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo te Istarskih domova zdravlja – ispostava Pula.
Posebno nam je drago da će nam se pridružiti i učenici Osnovne škole Kaštanjer koji su marljivo izrađivali cvijetove u plavoj boji.
Navedenu akciju podržati će i studenti diplomskog studija sestrinstva pri Medicinskom fakultetu iz Pule’, poručili su iz Lige protiv raka.

(REX)