Četiri novinara Glasa Istre diglo “glas” protiv urednika Franka

Četiri novinara Glasa Istre diglo “glas” protiv urednika Franka-117940

PRIOPĆENJE NOVINARA U CIJELOSTI PRENOSIMO
U našu redakciju došlo je priopćenje četvero novinara Glasa Istre koji su digli svoj glas protiv uređivačke politike njihovog urednika Roberta Franka. Njihovo priopćenje u cijelosti prenosimo:

"Mi, dolje potpisani novinari Glasa Istre, iz profesionalnih i moralnih razloga imamo potrebu na ovaj način obratiti se javnosti. Način na koji je uredništvo Glasa Istre pratilo cijelo razdoblje izborne kampanje, pa i prije kandidature suparnika vladajuće istarske stranke IDS-a, za nas je, sa stajališta Kodeksa časti novinara, apsolutno neprihvatljivo.
      
Vrhunac pristranog i bezočnog izvještavanja u kampanji i pisanja u korist IDS-ovih kandidata bio je sinoćnji pokušaj manipuliranja javnošću pozivajući se na anonimni izvor s liste kandidata za pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića, o čemu je sinoć objavljen kratak tekst na portalu i danas u tiskanom izdanju Glasa Istre, a kojim se insinuira koaliranje Zoričića s IDS -om, a što je kandidat Zoričić u više navrata javno opovrgnuo.

Takvo pristrano i neprofesionalno novinarsko djelovanje nastavilo se i na današnjem sučeljavanju kandidata za gradonačelnika Pule u uredu glavnog urednika, koju je moderirao glavni urednik Robert Frank.
    
Gledajući s novinarskog aspekta i činjenice da bi svi kandidati trebali imati ravnopravan tretman u političkoj kampanji, smatramo da je krajnje neprofesionalno na ovakav način svijesno manipulirati biračima i javnim mnijenjem.
     
Glas Istre, kako mu i sam naziv kaže, morao bi biti glas svih građana i čitatelja. Imajući u vidu da je svrha novinarskog poziva upravo kontrola i kritika vlasti, a ne biti  njezin zaštitnik i glasnogovornik, držimo neprihvatljivim na ovakav način djelovati u "interesu" javnosti. Svijesni rizika i posljedica našeg javnog istupa, još smo više svijesni da ovakav Glas Istre šteti slobodi i demokraciji u Puli i Istri.

novinarke i novinari Glasa Istre
Danijela Bašić-Palković, Chiara Bilić, Borka Petrović, Zoran Angeleski"

(REX)