Na međužupanijskom natjecanju Worldskills predstavili se učenici iz Poreča i Rovinja

Na međužupanijskom natjecanju Worldskills predstavili se učenici iz Poreča i Rovinja-135211

WORLDSKILLS U IZLUČNIM DISCIPLINAMA KUHARSTVA, UGOSTITELJSKOG POSLUŽIVANJA I SLASTIČARSTVA

Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč bila je domaćin ovogodišnjem Međužupanijskom natjecanju Worldskills u izlučnim disciplinama kuharstva, ugostiteljskog posluživanja i slastičarstva. Tako su 14. i 15. ožujka 2023. u hotelima Valamar Diamant i Valamar Crystal učenici iz gotovo svih ugostiteljskih škola Istarske, Primorsko-goranske, Zadarske i Šibensko-kninske županije, u pratnji mentora, pokazali su svoje vještine u pripremi jela, barskih mješavina, te u pripremi slastica. Ujedno su se međusobno družili, upoznali i stekli jedno novo lijepo iskustvo i prijateljstva. Na otvaranju su okupljene pozdravili u ime Grada Poreča-Parenzo zamjenik gradonačelnika Elio Štifanić, Eduard Folo u ime Valamar Riviere d.d., te ravnateljica TUŠ „Antona Štifanića“, Tatjana Gulić Pisarević.  

-TUŠ Antona Štifanića Poreč stavlja naglasak na poučavanju  strukovnih, komunikacijskih i organizacijskih vještina, što su, u modernom svijetu, ključne kompetencije za struke u turizmu i ugostiteljstvu. Samom odlukom za organizaciju takvog natjecanja, Škola želi unaprijediti proces povezivanja teorijske nastave s praksom u turističkim objektima, pružiti učenicima mogućnost boljeg i kvalitetnijeg upoznavanja s radom u stvarnom radnom okruženju, te motivirati učenike na upis obrazovnih programa u sektoru turizam i ugostiteljstvo, rekla je Gulić-Pisarević, te se zahvalila na pomoći i podršci u organiziranju natjecanja, Valamar Rivieri d.d., Gradu Poreču-Parenzo i Odjelu za odgoj i obrazovanje Istarske županije na podršci.

Od natjecatelja najbolji su u disciplini kuharstvo- Luka Kero (Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar), disciplina ugostiteljsko posluživanje Melanie Breulj (Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar), te disciplina slastičarstvo Ana Vitasović (Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj).
Iz škole domaćina TUŠ Antona Štifanića, najbolji su bili učenica Nika Tribuljak, mentorica Dragica Rimac, osvojila je 3.mjesto u disciplini slastičarstvo, učenica Lara Marcan, mentorica Tanja Radetić, osvojila je 4.mjesto u disciplini Ugostiteljsko posluživanje, te učenik Patrik Hačić, mentor Edi Herak, osvojio je 5.mjesto u disciplini kuharstvo.

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj – Rovigno, također  je bila domaćin međužupanijskog natjecanja WorldSkills Croatia 2023. Natjecanje je to u kojem je nastupilo 16 učenika iz triju županija, Istarske, Karlovačke i Primorske – goranske, podijeljenih u dvije turističke discipline, Turistička destinacija i Poslovanje recepcije hotela. Ova razina natjecanja prethodi Državnom natjecanju, koje će održati u svibnju.

Nakon kratkog programa otvaranja, gdje je u ime Grada Rovinja – Rovigno prisutne pozdravila pročelnica za društvene djelatnosti, gđa. Edita Sošić Blažević, te u ime škole ravnatelj Emil Nimčević, koji su mentorima i učenicima zaželjeli puno sreće, pristupilo se samom natjecanju.

U disciplini Turistička destinacija učenici su morali pokazati svoje znanje i vještine kroz tri modula: Izrada tematske turističke ture, Prezentacija specifičnog oblika turizma i Komunikacija putem društvenih mreža.

Također svoja znanja i vještine morali su pokazati učenici u disciplini Poslovanje recepcije hotela kroz dva modula: Back office modul i Front office modul.

Zahvaljujući odličnoj pripremi za što je zaslužan organizacijski odbor, te povjerenstvu za ocjenjivanje kojeg su činili iskusni i kvalificirani djelatnici u turizmu, stručni profesori zanimanja, kao i profesori stranog jezika, natjecanje je proteklo bez greške.

Na kraju proglašeni su najbolji u pojedinim disciplinama.

U disciplini Turistička destinacija najbolja je učenica Ena Grahović iz Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula s mentorom Dariom Butkovićem.

U disciplini Poslovanje recepcije hotela najbolja je učenica Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj – Rovigno, Matea Pavletić pod vodstvom mentorice Cinzie Banko.

Osim rovinjskih škola, iz naše županije sudjelovali su još učenici iz Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića Poreč, Srednje škole „Vladimir Gortan“ Buje i Talijanske srednje škole iz Rovinja - Rovigno