Brod Hrvatske ratne mornarice stigao u Rovinj

Brod Hrvatske ratne mornarice stigao u Rovinj-132489

BROD ĆE POMAGATI OKO POSTAVLJANJA PLUTAČA TEŠKIH 14 TONA
Kako izještava IstraIN, na rovinjskoj Valdibori veliku pažnju prolaznika plijeni veliki ratni brod Hrvatske ratne mornarice. Kako doznajemo, pripadnici Hrvatske vojske zajedno s brodom Hrvatske Obalne straže stigao je u Rovinj kako bi pomogao u akciji postavljanja plutača teških 14 tona, prvih takvih plutača u Europi.

Nakon višemjesečnih priprema, svakodnevnih istraživanja i rada djelatnika Centra za istraživanje mora 'Ruđer Bošković' došlo je vrijeme da se iste postave na svoje lokacije.

"Ove plutače omogućit će nam da prikupljamo podatke svaki dan, cijeli dan, odnosno da kontinuirano mjerimo parametre čime će nam se značajno povećati i frekvencija mjerenja. Primjerice, sada ćemo moći mjeriti sve podatke i za vrijeme nevremena što prije nismo nikada mogli" - rekao je Martin Pfannkuchen, predstojnik rovinjskog Centra za istraživanje mora "Ruđer Bošković" . 

Naime, znanstvenici koji djeluju u Centru ranije su izlazili na teren, odnosno na more, te su mjerili razne parametre, no imali su podatke samo u tom određenom periodu dok su znanstvenici bili na terenu.

(DV/izvor IstraIN)