Božinović: Zaplijene droge nisu slučajnost riječ je o rezultatima rada vrhunski obučenih policajca

Božinović: Zaplijene droge nisu slučajnost riječ je o rezultatima rada vrhunski obučenih policajca-123840

MINISTRA UNUTARNJIH POSLOVA O STANJU KRIMINALITETA U HRVATSKOJ
O zaplijeni droge u Luci Ploče kaže kako se vidi da hrvatska policija radi sjajan posao. Po Ministru Davoru Božinoviću zaplijene droge nisu slučajnost riječ je o rezultatima rada vrhunski obučenih policajca
 
"Potpisali smo memorandum s američkom Agencijom za droge koja je prepoznala hrvatsku policiju kao svojeg partnera u ovom dijelu Europe. Ovi rezultati nisu nikakva slučajnost. Vidjeli ste snimke, to mogu raditi samo vrhunski obučeni policajci", rekao je Božinović.

U prošloj godini uhićeno je 889 krijumčara, u padu je broj ubojstava, razbojništava, više organiziranog kriminala.

"Prema prvim preliminarnim pokazateljima sigurnosti za prošlu godinu, u padu su ubojstva za 16,7 posto, i sva su razriješena, razbojništva za 10,2 posto, teške krađe za 13,6 posto - dakle, kaznena djela kojima su izravno pogođeni građani ili njihova imovina", naveo je Davor Božinović.

S druge strane, evidentirano je više kaznenih djela koje je policija sama otkrila te kazneno prijavila počinitelje, i to iz područja organiziranog kriminaliteta za 11,6 prosto, a kriminaliteta vezanog uz krijumčarenje ljudi za 37,1 posto.

"Uhićeno je 889 krijumčara ljudi, što je skoro 200 počinitelja više, prijavljeno je 69,5 pošto više korupcijskih kaznenih djela. Podnijeto je 100 kaznenih prijava za ratni zločin, što je 100 posto više u odnosu na raniju godinu", kazao je Božinović.

"Prema prvim preliminarnim pokazateljima sigurnosti za prošlu godinu, u padu su ubojstva za 16,7 posto, i sva su razriješena, razbojništva za 10,2 posto, teške krađe za 13,6 prosto - dakle, kaznena djela kojima su izravno pogođeni građani ili njihova imovina", naveo je.

Izdvojio je i rekordne količine zapljene droge- 1,1 tonu marihuane, 745 kilograma kokaina, 257 kilograma heroina, 367 kilograma sintetičkih droga, a posebno je čestitao PU dubrovačkoj i PNUSKOK-u na zapljeni nešto više od 60 kilograma kokaina i 220 kilograma heroina.

"Kako bi zadržali i poboljšali takve rezultate, moramo biti svjesni da isključivo prilagodljiv sustav ima šansu nositi se s izazovima budućnosti, stoga je naša intencija da ustroj policije prati realne sigurnosne potrebe lokalnih sredina", naglasio je Božinović.

(dv)