Boris Miletić: Istarski se čovik kroz povijest nikada nije mirio s nepravdom

Boris Miletić: Istarski se čovik kroz povijest nikada nije mirio s nepravdom-130671

SVEČANOM SJEDNICOM U PAZINU OBILJEŽEN DAN ISTARSKE ŽUPANIJE
Svečanom sjednicom Skupštine u pazinskom Spomen domu danas je obilježen Dan Istarske županije koji se slavi u znak sjećanja Pazinske ili Rujanske odluke, koje su potvrdile odluke Narodnooslobodilačkog odbora za Istru o sjedinjenju Istre s maticom zemljom Hrvatskom.

Na svečanosti su prisustvovali i dali svoju uvodnu riječ Ivan Bubić, izaslanik predsjednika Vlade RH, zatim Anton Kliman u ime Hrvatskog saborai Melita Mulić izaslanica predsjednika Republike Hrvatske. Uz njih su tu bili i predsjednica Skupštine IŽ koja je i otvorila sjednicu, gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić,  župan Primorsko Goranske županije Zlatko Komadina i na kraju predsjednik Saveza udruga boraca i antifašista IŽ.

Svečanu sjednicu vodila je i otvorila predsjednica Skupštine Sandra Ćakić Kuhar, koja je naglasila:

"Antifašizam, mir, sigurnost, suživot, otvorenost, različitost, to su obilježja Istre koja su utkana u našem identitetu. Tradicionalno ih slavimo upravo na Dan Istarske županije, ali ove godine nije ih lako slaviti u okolnostima kad se upravo oko tih vrijednosti ratuje na europskom tlu, u Ukrajini. No, držim da je upravo iz tih razloga danas važnije nego ikad, zaviriti u našu prošlost i ne zaboraviti lekcije koje se iz nje mogu iščitati. Ne smijemo nikada zaboraviti da su to naši preci platili velikom žrtvom."

Istarski župan Boris Miletić podsjetio je kako su Pazinskim odlukama, građani Istre iskazali nedvojbenu težnju pripojenju s maticom Hrvatskom.

"Veliko mi je zadovoljstvo pozdraviti vas u ime Istarske županije i svoje osobno i ujedno vam čestitam Dan Istarske županije!

25. rujan značajan je dan u istarskoj povijesti - prilika da se osvrnemo na slavne dane naše prošlosti, ali i da govorimo o
sadašnjosti, te promišljamo o budućnosti. Jer danas ispisujemo budućnost naše djece, kao što su to za nas činili naši nonići. Prisjećajući se naših borkinja i naših boraca, s jedne strane odajemo počast NOB-u, a s druge slavimo i ponosimo se našim vrijednostima i posebnostima, te svime onime što je Istra postigla.

Teška vremena su ta koja, nažalost, sa sobom najčešće povlače populizam što je prisutno i kod nas i u svijetu jer se njime zamagljuje stvarnost i to je vrlo opasno. Gospodarska ili bilo koja druga kriza ne smije nikad prerasti u krizu morala jer dogodili li se to, vraćamo se korak unatrag, nazadujemo kao čovječanstvo.

Istarski se čovik kroz povijest nikada nije mirio s nepravdom i znao se izboriti za biti svoj na svome. Nije odustao od svog identiteta, jezika i kulture i uzdignute glave suprotstavio se neprijatelju. Pokazali su to proštinski seljaci i labinski rudari, davne 1921. godine, koji su se prvi u Europi otvoreno suprotstavili fašizmu. Pobuna je bila brzo ugušena, ali nikad neće biti zaboravljena.

Jasno smo se opredijelili za unaprjeđenje, obranu i širenje univerzalnih principa kao što su sloboda, demokracija i poštivanje ljudskih prava. Oni su trajna obveza, ali i moralna odgovornost svih nas. Oni su temelj za nastavak i odabir jedinog ispravnog puta, puta razvoja i napretka, na dobrobit svake građanke i svakog građanina Istre.

Iz jedne siromašne, gladne regije iz prve polovice 20. stoljeća, Istra je izrasla danas u jednu od najrazvijenijih regija Hrvatske i Europe...Naravno, prostora za poboljšanje i napredak ima i tomu trebamo težiti, ali pritom, u ovom nesigurnom, ubrzanom svijetu ne smijemo odustati od onog, tipičnog našeg. Istra je po otvorenosti i svom velikom srcu nadaleko poznata, a svi ljudi dobre volje su uvijek dobrodošli u naše krajeve...ali moramo se držati svoje kulture, tradicije i svoje autentičnosti jer jedino tako možemo zadržati pozitivan primjer i pozitivan duh Istre. Naši lokalni običaji i tradicija moraju se poštovati.

A iznad svega mora se poštovati naš prostor jer ovo što se događa diljem Istre je neviđena uzurpacija naše djedovine, atak na sve ono što je istarski narod mukotrpnim radom i trudom godinama stvarao. Dok mi nemoćno stojimo i gledamo devastaciju u svome okruženju i osjećamo se, oprostit ćete mi na izrazu, kao štupidi, stranci, jer nerijetko se radi o stranim državljanima, dolaze i bespravno grade. Krče šume i grade na područjima zaštićenog krajobraza i na poljoprivrednom zemljištu. Postoji li veći bezobrazluk, veća bahatost??

Borba protiv bespravne gradnje ostaje moj prioritet, najvažniji, ali ne jedini. Kao što ste imali priliku vidjeti u proteklih godinu dana završene su i započete brojne investicije u svim dijelovima Istre. Pored prikazanog, postoji i cijeli niz drugih programa, bilo da govorimo o usluzi pomoći u kući, izdvajanjima za poljoprivredu, studentske stipendije, kulturu, sport, ili, pak, pomoći manje razvijenim općinama. Jer kao što od samog početka naglašavam, želim biti županom svih građanki i građana i zato Županija ulaže u sve dijelove naše regije jer je svaki njezin kutak podjednako važan.

Želimo biti odgovorni prema prirodnim resursima, prema planeti, prema budućim generacijama jer nemamo nikakvo pravo uskratiti
im ove ljepote... ovaj naš način života, već im upravo sve to moramo ostaviti u nasljeđe, kao najvrijednije bogatstvo.

I povodom Dana Županije, naše Istre... želim zahvaliti svakoj građanki, svakom građaninu jer svaki od njih, a ima ih ipak malo više nego što je popis stanovništva pokazao, doprinosi njezinom uspjehu. Nastavimo zajednički stvarati jednu još ljepšu, napredniju, zeleniju i progresivniju regiju!"

(dv)