Bolnica nema nikakav interes „zataškavati“ slučaj

Bolnica nema nikakav interes „zataškavati“ slučaj-116724

ODGOVOR OPĆE BOLNICE PULA NA PRIOPĆENJE NAŠEG ČITATELJA
Jučer u popodnevnim satima dobili smo priopćenje čitatelja u kojem se žali na postupke u OB Pula, što se tiče izoliranja COVID pozitivnih osoba. U svom priopćenju čitatelj je napisao, a mi u cijelosti prenosimo.

"Čisto da vam javim, jer vidim da iz bolnice ne šire informaciju već su je zataškali. 20. travnja između 15 i 19 sati je na hitnu zaprimljen pacijent koji je bio u čekaonici sa svima, a naknadno su ustanovili da je pozitivan na covid. Umjesto da izoliraju odmah ljude i obavijeste svakog tko je tamo prošao (a provjereno znam da je između ostalog i jedna učiteljica u osnovnoj školi bila) oni su sve zataškali, mogao bih vam jos svašta ispričati ali "nije" bitno. Uglavnom sa bolesnom mamom, koja je jedva stajala, sam na pregled došao u 15 sati da bi nas šetali iz bolnice u bolnicu i na kraju završili u 2 ujutro.
Mislim da bi bilo pametno obavijestiti ljude, da pripaze na kontakte i simptome ako su jučer u tom periodu bili na hitnoj."

Tijekom današnjeg jutra došlo nam je očitovanje i iz Opće bolnice Pula, kojeg također u cijelosti prenosimo.

ODGOVOR OB PULA, 22.04.2021.

"Analizom obavljenih postupaka u Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu ustanovljeno je da je učinjeno 38 brzo-antigenskih testiranja tijekom 20. travnja 2021. godine od kojih je u njih 4 utvrđen pozitivan nalaz. Prema vremenu koje Vaš čitatelj navodi ustanovljeno je o kojem se korisniku usluga OB Pula radilo te je analiziran cjelokupno obavljen postupak. U navedenom slučaju učinjeno je sve prema uobičajeno proceduri koja se provodi svakog puta kada se radi o novo otkrivenom pozitivnom pacijentu. Dežurna osoba iz Tima za kontrolu bolničkih infekcija je rekonstruirala kretanje korisnika i učinila slijedeće:

1. za sve zdravstvene radnike koji su sudjelovali u skrbi pozitivnog korisnika procijenjen je rizik zaraze i određene su daljnje mjere

2. dekontaminirani su kritični prostori

3. svi pacijenti koji su zatečeni u čekaonici u trenutku saznavanja nalaza o istome su informirani

Bolnica nema nikakav interes „zataškavati“ slučaj. Nikada do sada nije bila praksa da se za svaki otkriveni slučaj pojedinačno dostavljaju podatci medijima za informiranje javnosti jer navedeno nema nikakav javni interes. Ovakve situacije su gotovo svakodnevne u bolnici, kao i u ostalim javnim ustanovama.

U medijima se kontinuirano komunicira kako osobno pridržavanje protuepidemijskih mjera (održavanje distance i nošenje maske) je potpuno dovoljno za spriječavanje zaražavanja kada se duže boravi u zatvorenom javnom prostoru. Da su navedene mjere zaštite dovoljne dokazuje činjenica da bolnicom dnevno prođe više tisuća osoba, čak i u ovom izraženom epidemijskom valu, te nema naznaka da postoji značaniji broj zaraženih u sustavu bolnice.

Ukoliko Vaš čitatelj nije bio prisutan u čekaonici kada je informacija prenesena, a u slučaju da ima i najmanjeg razloga za brigu (bliski kontakt ili ne nošenje zaštitne maske) neka se slobodno javi na telefon 376-400 te ćemo poziv proslijediti Timu za kontrolu bolničkih infekcija koji će provesti ciljano epidemiološko ispitivanje i procijeniti rizik infekcije te dati jasne daljnje upute."

(rex)