Bilo je potrebno 40 godina da Spomen prostor rudaru izgleda kako je i zamišljeno

Bilo je potrebno 40 godina da Spomen prostor rudaru izgleda kako je i zamišljeno-143044

VRAĆANJE SJEĆANJA NA RUDARSKI ŽIVOT
Nakon gotovo 40 godina Spomen prostor rudaru postaje upravo ono što su zamislili njegovi autori, pokojni Quintino Bassani i Berislav Iskra koji je ovoga tjedna gostovao u emisiji Labinska kronika i zajedno s labinskim gradonačelnikom Valterom Glavičićem govorio o važnosti realizacije ovog projekta.

Spomen prostor rudaru već se neko vrijeme obnavlja, a renutno se nalazi u završnoj fazi procesa obnove. Preostalo je postavljanje završne rasvjete, a evo što o cijelom projektu kaže arhitekt Berislav Iskra koji je zajedno sa svojim kolegom Quintino Bassanijem 80-ih godina dvadesetog stoljeća osmislio ovaj prostor:

"Spomen prostor rudaru vrlo je zanimljiv, podsjeća i upozorava na jednu etapu prošlosti grada Labina i Raše. Asocira i vraća sjećanje na rudarski život, način kopanja rude, na simbolične elemente tog zanata. Spomen prostor naravno ima i svoj okoliš koji je interesantan i izgrađen od vrlo kvalitetnog materijala - granit, istarski kamen Kanfanar, bijeli beton. Tako smo dobili interesantan prostor koji će služiti, ne samo kao spomen prostor, već i kao prostor za okupljanje građana, za različite manifestacije, priredbe, održavanje dječjih igara i mjesto valoriziranja naše istarske povijesti."

Valter Glavičić, gradonačelnik Labina poručio je: "Drago mi je da smo imali snage i hrabrosti te da smo kroz odluke gradskog vijeća, proračun i uz suradnju Berislava Iskru uspjeli dogovoriti. Sredstva smo stavili u proračun kroz tri proračunske godine. Sretan sam jer je ovo prostor koji je priveden svrsi i koji je puno više od Spomen prostora rudaru."