Autohtoni istarski proizvodi vrhunske kvalitete zauzimaju pulsku tržnicu

Autohtoni istarski proizvodi vrhunske kvalitete zauzimaju pulsku tržnicu-85175

DVA NOVA ZAKUPCA: 'MARINENA DELICIJE' I 'DEBORINA ŠKRINJICA'
Prvi kat pulske tržnice od blagdana je bogatiji za dva nova zakupca. Kad kažemo 'bogatiji', onda to doista i mislimo jer 'Marinena delicije' i 'Deborina škrinjica' u svojoj ponudi sadrže visokokvalitetne istarske proizvode.

U trgovini 'Marinena delicije' najprije nam je u oči upala pašta bez glutena, ali prije nego nabrojimo sve pašte, važna je priča iza te pašte, a to su domaća jaja kokoški koje trče po livadi, citiramo riječi naše sugovornice, vlasnice Nevenke…

Tako će ljudi osjetljivi na gluten moći uživati u jarko žutoj tjestenini bez glutena napravljenoj od kukuruznog brašna, a svi ostali će moći probati paštu s konopljom, ciklom, slatkom paprikom i najboljim jajima!

U ovoj ćete trgovini naći i zaboravljeni jestivi suvenir ili mornarski kruh – Baškote, pravi domaći med iz Motovuna, rakije i vina proizvedena na 'starinski' način koje nude OPG Novak iz Motovuna i San Martino s Labinštine (u dolasku).

Tu je impresivna paleta proizvoda 'Miro Tartufi', maslinovo ulje, sirevi, domaći pekmezi s vrlo malo šećera, sušeni i ukiseljeni vrganji te proizvodi od aronije.

Zanimljiva je i nesvakidašnja ponuda ajvara, tako da kupci mogu probati zeleni, crveni, ajvar s tartufima, a za sve ljubitelje konoplje tu su i proizvodi od konoplje.

Druga trgovina, locirana nasuprot prve s tajanstvenim nazivom 'Deborina škrinjica', mješavina je ponajboljih istarskih autohtonih proizvoda, a njihova je misija, kako nam kaže vlasnica Tihana Vuković, sačuvati tradiciju pripreme zimnica.

Oni u svojoj ponudi sadrže nagrađivane tradicionalno odgorčene masline, nagrađivano maslinovo ulje, vina poznatih istarskih vinara: Tomaz, Fakin i Coslovich, te likere destilerije Aura, kao i njihove marmelade od divljeg i ručno ubranog voća i povrća.

Osim poznatih imena, objedinili su ponajbolje pripravke malih OPG proizvođača središnje Istre. Probali smo marmeladu od divljeg šipka i uvjerili smo se u visoku kvalitetu i okus koji podsjeća na djetinjstvo.

Unikatna ponuda su i začinske soli, izdvajamo začinsku sol sa sedam vrsta bilja koja se može koristiti i kao kupka, sol s ljutim feferonima i sol s tartufima.

Cijelu vitrinu ispunjavaju eko proizvodi od žitarica, brašna iz kamenog mlina, 'stupana trukinja' – idealna za bobiće, pahuljice i griz.

Tražeći idealan završetak ovog članka, shvaćam da je svaka daljnja intervencija nepotrebna, sve su rekli vrijedni proizvođači... (Piše: Doris Floričić/Foto: Manuel Angelini)