Aleksej Orel: “Žao mi je da investitor na takav način postupa prema nama građanima” - VIDEO

Aleksej Orel: “Žao mi je da investitor na takav način postupa prema nama građanima” - VIDEO-130295

ZBOG PRIVATNIH TUŽBI ORELA I STERMOTIĆA INICIJATIVA SE TRENUTNO NE BAVI KAMPANJOM OKO REFERENDUMA, VEĆ PRAVNIM STVARIMA
U Gortanovoj uvali je održana tiskovna konferencija na kojoj su se iz "Inicijative građana za Referendum za Lungomare" obratili javnosti u vezi tužbe investitora te o načinima doniranja.

Prije nekoliko dana je investitor hotela Valkane izašao u medijima s priopćenjem da je poduzeo pravne mjere. Na početku konferencije obratio se Aleksej Orel i potvrdio istinite tvrdnje o poduzimanju mjera. Sporne izjave zbog kojih su dobili tužbu izrečene su, kako kaže, u jednoj radijskoj emisiji. "Radi se o privatnoj kaznenoj tužbi gdje sam ja prvi okrivljenik, a Boris Stermotić drugo okrivljeni. Sama tužba je pristigla na Općinski sud u Puli 7.rujna, a mi smo primili taj dopis prije nešto više od dva tjedna", govori Aleksej i nastavlja sa suzama u očima: "Meni je žao da investitor na takav način postupa prema nama građanima. Iskreno puno me pogodilo, a ako ništa drugo uspjeli su da se mi trenutno ne bavimo organizacijom, kampanjom oko Referenduma, nego se bavimo pravnim i tehničkim stvarima".

Kaže da odvjetnika za sad nemaju te poziva investitora da odustane od tužbe. "Smatramo neprimjerenim da nas se na ovakav način pritišće i govori da uništavamo njegovu imovinu. Jedino što je meni poznato je da su se uništila dva bannera, ali to se dogodilo još prije nego što je Inicijativa krenula", zaključuje Orel

Javnosti se bez dlake na jeziku obrati i veliki ljubitelj prirode i zajednice, Boris Stermotić koji je na početku govora pozvao sve građane i građanke da izađu na Referendum. Objašnjava scenu kad je po njega došla policija: "Ujutro, pri buđenju me tražila policija i zamolila da odem s njima u policijsku stanicu. Završio sam na poligrafu. Zašto? Zato jer je netko dojavio da sam se ja ispred Max city centra vikao da je unutra bomba. Nisam imao problem da to demantiram. Želim vam samo ukazati kako se nisko igra." 

Osvrnuo se i na građansku inicijativu u vezi konstantnih požara na Lungomareu: "Pokrenuli smo Građansku patrolu da ne bi bilo da samo kritiziramo. Nakon silnih požara sada redovito patroliraju vatrogasci te smo već dva imena osumnjičenih za požare proslijedili policiji".

Borba Inicijative građana za referendum za Lungomare je isključivo okrenut protiv turistifikacije cijelog djela od Valkana do Mornara. "Slika je puno šira, nije u pitanju samo hotel, već i ugostiteljski objekti u šumici, mogućnosti davanja plaže u koncesiju. Ovo nije kamenolom, to je sportsko-rekreacijski centar, šumica nije zapuštena te je u pitanju sama demokracija koja ovdje ne štima jer se nas građane pokušava ušutkati., objašnjava Ivana Nataša Turković

Također, još je jednom dobro pročitano pitanje u vezi Referenduma, a ono glasi: "Jeste li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana Grada Pule kojom će se u cijeloj zoni obuhvata važećeg Urbanističkog plana uređenja „Lungo mare“ ukinuti mogućnost gradnje hotela, drugih turističkih smještajnih kapaciteta i stambeno-poslovnih građevina?“. Njime dajemo priliku građanima da se uključe u neposredno odlučivanje o namjeni Lungomara, bez obzira na to jesu li za gradnju ili ne, a iz čijeg su procesa bili izuzeti."

Za kraj građane o Referendumu je podsjetila Irena Radola Dragaš i rekla: "Pozivam sve građane da odigraju svoju ulogu, da izađu na referendum sa svojim mišljenjem, stajalištem. Svi smo bitni, sad nas se pita".

Inicijativa građana za Referendum za Lungomare o tužbama investitora i načinu doniranja

Objavljuje Regional Express u Utorak, 13. rujna 2022.

(Hana R.)