Aleksandar Matić: Uređenje starogradske jezgre je prioritet svih nas

Aleksandar Matić: Uređenje starogradske jezgre je prioritet svih nas-93700

RAZGOVOR O AKTIVNOSTIMA ''CASTRUM PULA 97'' U PROTEKLOJ GODINI
Društvo Castrum Pula 97 d.o.o., najveći je upravitelj zgrada na području cijele Istre, zadužen je i za provođenje gradskog projekta uređenja pročelja Dolcevita, kao i u uređenja dječjih igrališta na području Pule. O navedenim i ostalim aktivnostima u 2018. godini razgovarali smo s direktorom Castruma, ujedno i pročelnikom Ureda Grada, Aleksandrom Matićem.

- Uređenje starogradske jezgre važan je korak u stvaranju još ljepše slike našeg tri tisuće godina starog grada. Kako Castrum upravlja velikim brojem zgrada upravo na tom području, kroz objedinjenu funkciju direktora i pročelnika Ureda Grada prvenstveni mi je cilj promocija projekta i informiranje građana o mogućnosti obnove pročelja bespovratnim gradskim sredstvima, - kazao je na početku razgovora Aleksandar Matić.

Kako napreduje projekt sufinanciranja obnove pročelja Dolcevita?

- Prije svega, želim naglasiti kako Castrum, kao najveći upravitelj zgrada u Istri te u stopostotnom vlasništvu Grada Pule, ima savjetodavnu ulogu prema svojim korisnicima. Svakodnevno informiramo suvlasnike zgrada o prednostima i mogućnostima koje se nude putem projekta Dolcevita, odnosno sufinanciranja Grada Pule za obnovu pročelja i krovova građevina na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada. Do sada je realizirano 56 obnova na području grada Pule, a u pripremi je još 37 projekata.
 
Gdje se sve nalaze pročelja obnovljena kroz projekt Dolcevita?

- U sklopu projekta, Castrum je obnovio 13 građevina, od čega 10 građevina u starogradskoj jezgri (Castropola 3, Držićeva 2/Sergijevaca 36, Forum 11, Giardini 14, Hermana Dalmatina 11, Kapitolinski trg 1, Kapitolinski trg 7, Kapitolinski trg 10/Flaciusova 8, Sergijevaca 39, Uspon Sv. Roka 5) te tri izvan starogradske jezgre (Bastijanova 2, Rimske Centurijacije 9, Veli Jože 6). Upravo se ovih dana intenziviraju radovi na tzv. “doktorskoj zgradi” na adresi Istarska 17 i 19 – Amfiteatarska 8 u neposrednoj blizini naše Arene, a u završnoj fazi spremnosti su i De Villeov uspon 5, Škaljerova 15 i Hermana Dalmatina 3. Jednako tako, u postupku je odabir izvođača za izradu projektne dokumentacija sukladno konzervatorskim uvjetima za objekte na lokacijama Sergijevaca 25, Sergijevaca 32,  De Villeov uspon 1, De Villeov uspon 9, Kandlerova 14, Nezakcijska 13, Dubrovačke bratovštine 2/Istarska 24, Radićeva 1/Dobrilina 16.

Koliko je sredstava u gradskom proračunu predviđeno za Dolcevitu u idućoj godini?

- Ukupno je osigurano 2,2 milijuna kuna, što je nešto više nego u 2018. godini. Tu govorimo samo o fiksnom dijelu za sufinanciranje obnove pročelja i krovova te tom iznosu treba pridodati i varijabilni dio koji se odnosi na sufinanciranje Grada za održavanje poslovnih prostora i stanova sukladno suvlasničkom udjelu u građevini.

Vidljivo je da Zona prioriteta projekta Dolcevita obuhvaća najznačajnije pješačke pravce u našem gradu. Među njima su i Giardini čije je uređenje najavljeno u 2019. godini i za što je u Proračunu osigurano 10 milijuna kuna. O čemu je riječ?

- Giardini su „zeleno srce“ Pule uz koje brojne generacije Puležana vežu lijepe uspomene. Priznat ćete da današnji izgled Giardina s brojim zakrpama, ulegnućima i derutnim asfaltom ne izgleda nimalo reprezentativno. Naša je namjera, u dijalogu s građanima i strukom te konzervatorima, urediti Giardine kao jedan funkcionalni, za šetnju otvoren zeleni prostor bez prometa, po uzoru na najmodernije europske gradove. Uređenjem Giardina stvaraju se i nove mogućnosti uređenja samih pročelja svih okolnih zgrada, kao što je primjerice uređena stambena zgrada ljekarne dala tom dijelu grada jedan novi, osvježeni izgled.

Radi se i u DC Rojc, o čemu smo već pisali na Regional Expressu. Koliko ste zadovoljni učinjenim i kakvi su planovi za 2019.?

- Točno, nakon prošlogodišnje rekonstrukcije sjeverozapadnog i sjeverno-centralnog dijela krova Društvenog centra Rojc površine oko 700 m2, za koji je Grad Pula izdvojio 635 tisuća kuna, u završnoj je fazi i rekonstrukcija dodatnih 1880 m2 krova tj. sjeveroistočnog i jugoistočnog djela. Vrijednost predmetne investicije, u koju se krenulo 1. listopada ove godine, iznosi 1,2 milijuna kuna s PDV-om. Radovi teku ugovorenom dinamikom, a plan je da se idućoj godini obnovi treći, ujedno i završni dio čime bi se zaokružila kompletna rekonstrukcija krova.

Od 2008. godine Castrum Pula 97 vodi i brigu o Dječjem kreativnom centru, poznatijem kao Pionirski dom. U ovih 10 godina željno se očekuje kompletna rekonstrukcija DKC-a, kakva je situacija i možemo li očekivati realizaciju u 2019. godini?

- Putem projekta Energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora, krajem listopada potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, Energetska obnova zgrade „Dječji kreativni centar“ Pula od strane Ministarstva graditeljstva, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i korisnika bespovratnih sredstava Grada Pula. Ostvareno je sufinanciranje od 1,4 milijuna kuna energetski opravdanih troškova, a Grad Pula se odlučio na kompletnu obnovu zgrade. Projekt se planira realizirati za 24 mjeseca, a početkom godine bit će objavljena javna nabava za odabir izvođača radova.

Uređenje dječjih igrališta u zadnjih dvije godine također je povjereno Castrumu Pula 97, koliko se u te dvije godine napravilo i na koji način funkcionira održavanje igrališta?

- Tako je, 2017. godine trgovačkom društvu Castrum Pula 97 d.o.o. povjereno je održavanje i uređenje svih gradskih dječjih igrališta, ukupno njih 65. Brojna dječja igrališta u potpunosti su renovirana i obnovljena novim modernim igralima s ciljem povećanja njihove atraktivnosti i prije svega sigurnosti. Posebno certificirani djelatnici Castruma redovito obilaze i provjeravaju ispravnost i sigurnost sprava i igrala te ostalu prateću infrastrukturu poput zaštitne ograde, klupa, podloga, znakova s uputama i ostalo kako sigurnost djece ne bi ničime bila ugrožena. Sve primijećene kvarove i oštećenja mogu prijaviti i građani na telefonski broj Castruma 052/535-710, e-mail: igralista@castrum-pula.hr, nakon čega će se promptno pristupiti sanaciji.

Dječja igrališta nisu mjesta za igru pasa, ali zato se grade igrališta za njihovo rastrčavanje. Kako je općenito to pitanje regulirano u Gradu Puli?

- Prije svega, želio bi podsjetiti da je Grad Pula do sada proveo i realizirao brojne aktivnosti u sklopu kampanje Pula Pet Plus kada su svoje prijedloge putem e-konzultacija dali sami građani. Tako je izgrađen ograđeni park za pse sa svom potrebnom opremom u sklopu multifunkcionalnog igrališta na Valdebeku, postavljeni su „dogy boxevi“ u najposjećenijim pulskim parkovima te je omogućen besplatan ulazak kućnih ljubimaca u sredstva javnog gradskog prijevoza. Kako bi dječja igrališta bila sigurna i uredna te primjerena za igru i druženje naših najmlađih sugrađana, postavljene su posebne table s oznakom zabrane ulaska pasa. Kućni ljubimci moći će se rastrčavati i igrati na modernim igralištima na području Sisplaca (750 metara kvadratnih) i u Šijanskoj šumi (600 metara kvadratnih) od početka sljedeće godine, do kad će biti izgrađeni.

Imamo li novosti vezano za projekt ”DOSTUPNOST DO STANA” za kojem je Regional Ekspress nedavno pisao?

- Hrvatska gospodarska komora – Komora Zagreb u suradnji s Hrvatskom udrugom za dizala i Koordinacijskim odborom društava i udruga HP i HT umirovljenika Hrvatske uključila se u pokretanje projekta “Dostupnost do stana – ugradnja osobnih dizala u višeetažnim stambenim građevinama”, uz sufinanciranje iz fondova EU za koje do 31. siječnja 2019. traju predprijave.

Održavanje gradske tržnice i tržnice na Verudi također je od ove godine dio vašeg posla?

- Od početka studenog ove godine, Castrum brine i o tehničkom održavanju gradske tržnice te tržnice na Verudi. Zaduženi tehničar jednom tjednom obilazi i pregledava obje lokacije te kućni majstori rješavaju kvarove bilo po pitanju elektro, vodoinstalacija ili ostale problematike za što Castrum ima osposobljene djelatnike. Time se pridonosi još kvalitetnijem radu na obje lokacije, odnosno još boljoj usluzi koju Tržnica svakodnevno pruža našim građanima.

(Rex DV/foto Manuel Angelini)