8. listopad - Dan obmane

8. listopad - Dan obmane-91504

PIŠE VLADIMIR KAPURALIN
U ponedeljak 8. listopada u Hrvatskoj se obilježava tzv. Dan neovisnosti, ustvari događaj od prije 27 godina, kada je Hrvatski sabor donio odluku o jednostranoj secesiji iz zajedničke države SFR Jugoslavije. Što je za posljedicu imalo kontrarevolucionarnu promjenu društveno političkog i ekonomskog sistema i otpočinjanje međuetničkog i međukonfesionalnog oružanog sukoba sa elementima građanskog rata.

Tim povodom u nedelju je premijer Andrej Plenković uputio građanima Hrvatske, samodopadno propagandno intoniranu čestitku. U čestitci je izneseno pregršt netočnih tvrdnji i neprovjerenih pretpostavki. Već na samom početku sporna je premijerova tvrdnja o Hrvatskoj kao samostalnoj i slobodnoj. Hrvatska nije samostalna, ona je dio svog suvereniteta prepustila u tuđe ruke, ona je duboko vazalna i nesamostalna u donošenju važnih odluka i zakonskih akata. Ona nema odriješene ruke u upravljanju vlastitom privredom, već mora za dopuštenje pitat svoje nadređene u EU, poput najnovijeg slučaja rješavanja krize u brodogradnji.
 
Hrvatska nema vlastitu monetarnu politiku,jer je svoje banke prepustila tuđem kapitalu, također telekomunikacije, energetiku, vrijedne turističke objekte, a građani se snabdijevaju u trgovačkim lancima u stranom vlasništvu. Na vanjskom planu također Hrvatska je u više navrata sprovodila poteze suprotne svom interesu, a u korist međunarodnih imperijalističkih centara moći, poput događaja u Siriji, pitanju prava palestinske državnosti, slanja vojnika u tuđe udaljene krajeve s čijim žiteljima nismo u sukobu i iz kojih nam ne prijeti nikakva ugroza.

Navodni privredni rast koji premijer spominje demantira sve niži standard sve većeg broja građana, otpuštanja sa posla, katastrofalno stanje u poljoprivredi i masovni odlazak, mahom mladih i stručnih kadrova na rad u inozemstvo, koji se u proteklih 27 godina broji u stotinama tisuća.

Kad tome dodamo kriminalnu pljačku društvene imovine, koja je stvarana od oslobođenja, pa do secesije 90-ih, protjerano stanovništvo srpske nacionalnosti koje se također broji u nekoliko stotina hiljada, sa područja gdje su vjekovima živjeli, uništena i napuštena sela i naselja, porušene kuće i gospodarski objekti, onda se sasvim sigurno mnogi građani Hrvatske ne osjećaju ponosni, kao što premijer sugerira.

Na kraju poruke premijer spominje i europske vrijednosti, naravno paušalno bez obrazloženja i Hrvatsku uključenost u njih. Međutim europske vrijednost ne sastoje se samo od humanizma, prosvjetiteljstva, znanstvenih i kulturnih dostignuća, modernosti u korist čovječanstva. Već među europske „vrijednosti“ spada i permanentno nasilje vječne borbe koje su Europljani vodili među sobom, ali i kao osvajači i kolonizatori, koji su opljačkali enormna bogatstva, uništili i istrijebili čitave narode i civilizacije, uz blagoslov crkvenog klera. Na tlu Europe su nastali fašizam i nacizam, započeta su dva najrazornija svjetska rata, industrijski su uništavani ljudi, žene i djeca u koncentracionim logorima. I dan danas sljedbenici fašističke ideologije, marširaju uniformirani europskim gradovima i osvajaju politički prostor.  

(rex/Vladimir Kapuralin)