47. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

47. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva-63844

KLUBODROM PULSKE FILMSKE TVORNICE
U Klubu Pulske filmske tvornice ovoga ćemo četvrtka, 10. prosinca, s početkom u 19 sati ugostiti 47. reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva. Prikazana će biti većina nagrađenih kratkometražnih filmova, a uz to bit će održano već tradicionalno klupsko žiriranje koje će gledateljima omogućiti da izaberu svoje favorite. Moderatorica večeri bit će Ivana-Nataša Turković, a ulaz na program ostvaren u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom je slobodan.

   Ovogodišnja Revija održana je sredinom prošlog mjeseca u Karlovcu, gdje je od 25 filmova prikazanih u konkurenciji (od 150 prijavljenih) njih 13 dobilo nagrade. Prvo mjesto osvojili su dokumentarci „Višak popušim sam“ Zorka Sirotića (Kinoklub Zagreb) o poveznicama novinara u kulturi i švercera duhana, „Hrvatska djevica“ Sunčice Ane Veldić (Kinoklub Zagreb), u kojemu se obrađuju prva i ina seksualna iskustva, i „201410KU“ samostalnog autora Vjekoslava Gašparovića o tradicionalnim životnim vrijednostima i vezanosti za zemlju. Uz njih su i dva igrana filmova - „Milevin potiljak“ Nikice Zdunić
(Akademija dramske umjetnosti Zagreb), koji govori o samoći, smrzavanju i o smrti, i „Streljana“ Lane Zaninović i Filipa Mojzeša (Akademija dramske umjetnosti Zagreb) o složenim odnosima u osnovnoj školi i u glavi jednog od učenika.

   Drugu nagradu dijele animirani film „Eho“ Antonije Begušić (Akademija likovnih umjetnosti Zagreb) o utjecaju snoviđenja na psihu, dva eksperimentalna - „Film u filmu“ Petra Fradelića (Kino klub Split) o stvarnosti i prividu ostvarenim kružnim pokretima kamere i „The Tenant“ Sunčice Ane Veldić (Kinoklub Zagreb) o ljudima, mačkama i samoubojstvu u jednom dvorištu - te igrani „Ne pričamo o vama nego o djeci“ samostalnog autora Luke Rukavine o izvanrednom roditeljskom sastanku izazvanom snimanjem učeničke pornografije.

   Treće mjesto pipalo je animiranom filmu „Vučje igre“ Jelene Oroz (Akademija likovnih umjetnosti Zagreb) o tri mala vuka i razlozima njihove samoće, te igranom filmu „Šake“ Jasne Nanut (Akademija dramske umjetnosti Zagreb), u kojemu se autorica dotiče posljedica ljubavnog rastanka na one koji se osjećajnu izgubljenima i napuštenima. Specijalnu diplomu dobio je eksperimentalni film „When nothing never happens“ samostalne autorice Leone Kadijević o neurotičnim ponašanjima, dok je nagradu publike osvojio dokumentarac „Communicatio“ Marka Modrića (Kinoklub Zagreb) o suživotu gluhonijemog studenta i
australskog glazbenika na festivalu u Pazinu.

   Ocjenjivački sud sačinjavali su Damir Čučić, Ana Hušman, Dinka Radonić, Dario Lonjak i Zdravko Mustać, a organizatori manifestacije koja se svake godine održava u drugom gradu bili su Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva, kao završna godišnja priredba neprofesijskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj, jedna je od najstarijih smotri neprofesijskog filma na kojoj se jedanput godišnje okupljaju autori, teoretičari, predstavnici filmskih organizacija i ostali zaljubljenici u sedmu umjetnost koji sa zanimanjem prate nova stremljenja u različitim žanrovima hrvatske filmske produkcije.

   
RASPORED PROJEKCIJE (104'):

1. Leona Kadijević: When nothing never happens, samostalna autorica, Zagreb, 9'15''
2. Jelena Oroz: Vučje igre, ALU Zagreb i Zagreb film, Zagreb, 4'43''
3. Antonija Begušić: Eho, ALU Zagreb i Zagreb film, Zagreb, 5'45''
4. Sunčica Ana Veldić: The Tenant, Kinoklub Zagreb, Zagreb, 2'56''
5. Petar Fradelić: Film u filmu, Kino klub Split, Split, 5'40''
6. Luka Rukavina: Ne pričamo o vama nego o djeci, samostalni autor, Zagreb, 17'
7. Vjekoslav Gašparović: 201410KU, samostalni autor, Rovinj, 14'37''
8. Sunčica Ana Veldić: Hrvatska djevica, Kinoklub Zagreb, Zagreb, 12'45''
9. Zorko Sirotić: Višak popušim sam, Kinoklub Zagreb, Zagreb, 9'42''
10. Nikica Zdunić: Milevin potiljak, ADU Zagreb, Zagreb, 10'05''
11. Lana Zaninović i Filip Mojzeš: Streljana, ADU Zagreb, Zagreb, 13'35''  

(Rex)