15. pulski Sajam knjige otvara se 4. prosinca

OTVORENJE SAJMA TOČNO U PODNE
Svečanog otvaranja 15. pulskog Sajma knjige ipak će biti u petak 4. prosinca točno u podne, usprkos svim poteškoćama u kojima se Sajam našao i to prvenstveno zahvaljujući pomoći i donacijama prijatelja Sajma. Naravno, to svečano otvaranje neće biti niti približno atraktivno kao što je bilo planirano, na što su brojni posjetitelji i uzvanici godinama navikli, no Sajam će se otvoriti uz glazbene nastupe koje su poklonili Livio Morosin sa svojim bandom i Vlado Kreslin, uz Zorana Predina najpoznatiji slovenski kantautor koji će prve večeri održati i koncert u Rock clubu Uljanik. I konačno, “vrpcu” će simbolički prerezati najveća zvijezda ovogodišnjeg izdanja Sajma, argentinsko-kanadski književnik Alberto Manguel.
U 13 sati u kavani Mozart prezentacija je novog sajamskog vina Post Scriptum stvorenog uz suradnju s vinskim podrumom Demian a u isto vrijeme, na prvom katu Sajma, svoja vrata otvara i Festival dječje knjige Monte Librić.
Svečana dodjela knjižne nagrade Kiklop, kao središnji dio ovogodišnjeg 15. Sa(n)jam knjige u Istri, odigrat će se pred publikom na velikoj pozornici središnje dvorane Sajma u Domu hrvatskih branitelja u petak 11. prosinca s početkom u 13 sati, baš kao što je i bilo predviđeno. Iako se razmišljalo da se ovaj značajan događaj kojem će pristvovati svi nominirani autori i predstavnici nakladnika u 13 kategorija u koliko ih se ove godine dodjeljuju nagrade prema ocjenama stručnog glasačkog tijela (ove je godine bilo 300 prijavljenih glasača) održi u kavani Mozart, na koncu je ipak prevladala potreba da se dodjela nagrada autorima održi pred samim čitateljima. Glavni prezenter dodjele bit će Aljoša Pužar, riječki kulturolog, lektor i docent na Sveučilištu za strane studije u Seoulu u Koreji. 13 recesijskih “Kiklopića” dodjelit će eminentni hrvatski autori dok će prof. Aleksandaru Flakeru, dobitniku prvog priznanja za životno djelo, biti uručen klasični, predrecesijski Kiklop težak 6.2 kg i visok 34 centimetara.
Posljednjeg dana, u nedjelju 13. prosinca plesač i koreograf Matija Ferlin Sajmu će pokloniti svoj nastup i izvest će isječak iz preformancea slovenske koreografkinje Maje Delak Serata artistica giovanile, premijerno izvedenog u svibnju 2008. Riječ je o svojevrsnoj odi suvremenoj avangardi odnosno slovenskom avangardnom pjesniku s početka 20. stoljeća Srečku Kosovelu u sedam slika od kojih će Ferlin izvesti jednu od slika tumačeći samog Kosovela. (REX, foto: M. Angelini)