Spašavanje vojnika Henrya - VIDEO

REGIONALOV KOMENTAR
Piše: Nenad Marjanović Fric
Rasistički ispadi navijača Dinama koji su huktanjem igraču Istre 1961 Henryu Belleu posramili ljudsko dostojanstvo, još jednom su potvrdili jad i bijedu hrvatskog nogometa. Reakcije nakon utakmice samo su potvrdile očaj i licemjerje sudačke organizacije i nadležnih organa unutra HNS-a. Nakon što je trener Pamić iz igre povukao isprepadanog i uvrijeđenog Kamerunca koji je uzgred rečeno driblinzima izluđivao obrambene igrače Dinama, ispalo je da je Pamić tim potezom oštetio svoju momčad. U medijima se danas može pročitati izjava  glavnog suca Ante Vučemilović-Šimunovića koji tvrdi kako se spremao zbog rasizma gostujućih navijača jednostavno prekinuti utakmicu. A utakmica bi u takvim okolnostima bila registrirana rezultatom 3:0 za Istru 1961. Tako je jedna humana gesta domaćeg stratega Igora Pamića ispala apsurdna. No da se radi o prvorazrednoj svinjariji jasno je svima osim nadležnima iz sudačke organizacije. Iz aviona se vidjelo da trener Pamić izvlači Bellea iz ralja bijesnih rasista želeći ga poštedjeti daljih uvreda ali i da je tim potezom Pamić pokušao spasiti svoju ekipu od daljnjih reakcija suca Vučemilović-Šimunovića.
Pamić je na konferenciji za tisak odmah nakon utakmice na upit novinara Regional Expressa kako komentira „slučaj Belle“ rekao kako je svog igrača želio poštedjeti daljnjih uvreda ali da se bojao reakcije glavnog suca koji je prema Belleovim  protestima pokazivao sve manje razumijevanja. Većina ljudi na tribinama bila je zbunjena nastalom situacijom no gotovo svima je bilo jasno da Belleovo ponašanje iritira glavnog suca i da je pitanje trenutka kada će ga sudac Vučemilović-Šimunović isključiti. Zato u najmanju ruku djeluje licemjerno izjava glavnog suca kako je Pamić spasio svog igrača od neke možebitne „osvetničke“ geste. Kome se to Belle mogao osvetiti ? Od kakve je geste prijetila opasnost? Nije li jedina opasnost po Bellea vrebala od glavnog suca? Na kraju krajeva notorna je laž da je Vućemilović Šimunović preko rukovoditelja osiguranja pozvao službenog spikera da upozori navijače Dinama. Ako je to službeni spiker i učinio onda mu je mikrofon bio isključen, a to može potvrditi najmanje tri tisuće gledatelja ove utakmice. Moguće je da rukovoditelj osiguranja nije stigao do službenog spikera ali to je neka druga priča.
Istina je jedna jedina a ona glasi-navijači Dinama nisu dobili nikakvo upozorenje. Jedini kojeg se stalno upozoravalo bio je Henry Belle. Činili su to između ostalog i igrači Dinama i to po svjedočenju fotoreportera Regional Expressa (koji se nalazio uz rub igrališta) na ništa primjereniji način od onoga kojim su se „proslavili“ BBB. 
Ono što dodatno vrijeđa zdrav razum je izjava Alojzija Šuprahe kontrolora utakmice koji tvrdi kako je glavni sudac napravio sve u skladu sa pravilima. „Sve je napravio vrlo dobro, tako je i sudio. Dakako, da Pamić nije povukao Bellea i da su se provokacije nastavile, prekid bi bio jedina solucija!“ kazao je Šupraha za Sportske novosti.
U ostalom delegat utakmice  Miljenko Modrić iz Rijeke je za Jutarnji list izjavio  da utakmicu nije trebalo prekidati jer vrijeđanje nije bilo jakog intenziteta.  "Ne smatram da je to ukanje  bilo tako jakog intenziteta, a i nije trajalo dulje od desetak sekundi.  Nakon što su mu prvi put zaukali, Belle je, fauliran upravo pred tom tribinom, malo i isprovocirao Bad Blue Boyse zapljeskavši im pa su mu ponovno ukali. Naravno, ta Belleova gesta nimalo ne opravdava neprimjerenu reakciju BBB-a" .
Sve luđe od luđeg i da nije tragično bilo bi komično. Kao rezime ove licemjerne sprdačine treba napomenuti kako niti jedan navijač Istre 1961 ne bi želio Dinamo pobijediti za zelenim stolom i da im nije cilj osvajati pobjede nigdje drugdje nego na terenu. Stoga svi dobronamjerni ljubitelji nogometa pozdravljaju potez trenera Igora Pamića prilikom akcije „spašavanja vojnika Henrya“.

Video vezan uz članak

Facebook komentari