Zlatna sopela u Poreču

9. MEDITERANSKI SUSRET FOLKLORA "ZLATNA SOPELA"
Na porečkom Trgu slobode odvija se 9. Mediteranski susret folklora "Zlatna sopela", a ovoga puta gosti - folklorne skupine iz Azije plijene posebnu pažnju turista. U prijepodnevnim satima za trenutak se oko plesača okupi nekoliko stotina radoznalaca, građana i turista, kako na Trgu slobode, tako i na rivi kod nekadašnje Gradske kavane.
Snimili smo goste iz daleke Indije: Spandan sanskrutik Trust iz Ahmeddabada kako iz ogromne folklorne tradicije, posebno iz Gujarata, izvode plesove koje čuvaju od zaborava, prenose ih u budućnost, a i šire po svijetu - ovaj put u Hrvatskoj, u Poreču. Riječ Spandan znači udarac - otkucaj srca, a djevojke i momci iz Indije plešu iz srca.
To je osjetio i jedan njemački turist - biciklist koji je poželio snimak s indijskim folklorašima, oni su se fotografirali, ali i napravili nekoliko krugova po rivi, jer bicikl je i indijsko omiljeno prijevozno sredstvo.
Grupa koja je u Poreč doputovala iz Kabula, gradića od 10.000 stanovnika u zapadnoj Galileji, nedaleko od izraelsko-libanonske granice zove se Al Noor i čine je Palestinci koji predstavljaju svoje tradicijske pjesme i plesove. Ritmovi koji odmah probude cijeli trg bili su efikasni i u Poreču. (REX)

Facebook komentari