Župan Flego i gradonačelnik Peršurić otvorili novu školu u Žbandaju-VIDEO

24 PRVAŠIĆA KRENULA U 1. RAZRED, NIKAD TOLIKO!
Stotinu učenika područne Osnovne škole Žbandaj ( od 1. do 4. razreda)  novu je školsku godinu dočekalo na najbolji mogući način, svečanim otvaranjem novoizgrađene škole. Svečanosti je prisustvovao gradonačelnik Poreča Loris Peršurić  i istarski župan Valter Flego koji je, tom prigodom, kazao kako svaka škola unosi život u određeno mjesto. Novosagrađenim i novoopremljenim objektom, smatra župan, djeca i nastavnici dobili su ono što su zaslužili, a nastava će se za svih njih od sada odvijati u puno kvalitetnijim uvjetima.

Župan Flego je ujedno podsjetio na brojna ulaganja u školsku infrastrukturu koja Istarska županija provodi diljem Istre. „Najznačajnija ovogodišnja investicija je projekt energetske Srednje škole Mate Blažine Labin ukupne vrijednosti preko 5,38 milijuna kuna. Sljedeći tjedan očekuje se i potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu školske zgrade Osnovne škole Ivana Batelića Raša, u vrijednosti od 5,36 milijuna kuna“, kazao je župan Flego dodajući kako je tijekom ljeta Istarska županija obnovila nekoliko osnovnih i srednjih škola čiji je osnivač. Ukupna vrijednost radova u 10 škola iznosi 3,48 milijuna kuna, a odnosi se na energetsku obnovu zgrada, sanaciju krovova i sustava grijanja, rasvjete, kotlovnice, fasade i podova te izmjenu stolarije.

"Osnovna škola u Žbandaju je ovdje, reklo bi se, oduvijek. I od razdoblja kad je svako naselje imalo svoju školu pa sve do danas, kada otvorenje škole predstavlja veliku stvar i to ne samo za vas, učenike i roditelje, već za cijelu zajednicu. Otvorenje novog izdanja škole u Žbandaju, na istom onom mjestu na kojem se nalazila stara škola, potvrda je toga da naš grad raste ali njeguje i čuva sve ono što ga čini gradom koji volimo.

Jedini smo u Istri s pozitivnim prirodnim prirastom, grad smo s najmlađim stanovništvom, a uz ovu, trenutno gradimo i novu osnovnu školu na Finidi. Veliki su to, generacijski projekti kojima želimo ostvariti glavni cilj -  a to je da sva porečka djeca imaju jednake, vrhunske uvjete za svoje odrastanje i obrazovanje. Podsjetit ću da smo nedavno za izgradnju kanidirali i vrtiće u Varvarima i Dračevcu na mjere sufinanciranja, kako bi razina kvalitete u predškolskom i školskom obrazovanju u Poreču bila jednaka" , rekao je danas, 4. rujna 2017. godine gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, prilikom otvorenja novoizgrađene područne osnovne škole u Žbandaju, investicije vrijedne 7,4 milijuna kuna bez PDV-a, koju je u potpunosti financirao Grad Poreč-Parenzo.

Stotinjak učenika danas je sjelo u nove klupe, od kojih čak 24 prvašića. Za njih su, u proteklih šest mjeseci, u središtu Žbandaja, izgrađene četiri učionice, medijateka, kuhinja, blagovaonica, zbornica i sanitarni čvorove, te manja sportska dvorana površine oko 200 m2, kao i parkiralište s četrdeset parkirnih mjesta.

- Vjerujem da će ova lijepa, moderna i funkcionalna nova škola podignuti razinu kvalitete života u cijelom naselju, prije svega jer je ona naš zajednički projekt. Zajednički je, jer ste upravo vi, učenici i roditelji, učitelji i ravnatelji, bili najstrpljiviji u iščekivanju nove škole kakvu Žbandaj i zaslužuje. Čestitam svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta i svima se duboko zahvaljujem, zaključio je gradonačelnik.

Na otvorenju je sudjelovao i istarski župan Valter Flego, koji je rekao je da je ovo škola za novo stoljeće, po mjeri Porečana i svih onih koji žive u najrazvijenijoj hrvatskoj regiji. Flego je zahvalio gradonačelniku, ali i učiteljicama i učiteljima na trudu da odgoje odrasle, spremne i obrazovane ljude, za što treba puno ljubavi, entuzijazma i volje.

Ravnateljica Osnovne škole Poreč Nadija Kos zahvalila je Gradu Poreču-Parenzo na odličnoj suradnji i partnerstvu, a učenicima i roditeljima poželjela je sretnu i uspješnu novu školsku godinu. Mirko Habijanec, predsjednik uprave glavnog izvođača radova Radnik Križevci d.d., zahvalio je Gradu na povjerenju te je tom prigodom ravnateljici poklonio sliku akademskog slikara Ivana Andrišića.

Veselo otvorenje zajedno su vodili učenici škole u Žbandaju - Leo Jurković i Petra Rubil, dok su u sklopu kratkog programa nastupile male mažoretkinje 4. razreda škole Žbandaj, učenice i učenici 3. razreda Lean Brčić, Gabriela Jozić, Noemi Kovačić, Hana Mahić i David Mesarić izveli su recitaciju Sreća, dok je nagrađivana harmonikašica Antonela Glavić, bivša učenica OŠ Žbandaj, izvela Temu za Amandu. Program je svojim nastupom zaključila folklorna skupina Osnovne škole Poreč.

Nakon prozivke prvašića, kojima je učiteljica Daniela Jovašević, župnik Ivan Kramar blagoslovio je novu školu, a porečki gradonačelnik i župan su zajedno s učenicima prvog i četvrtog razreda, Maksimom Rusmirom i Natalijom Popović, simboličnim rezanjem vrpce otvorili novoizgrađenu područnu školu sa sportskom dvoranom u Žbandaju. 

(rex/J. Vitasović)

Video vezan uz članak

Facebook komentari